Menopauza apare între 40 și 55 de ani, însă sunt femei care trec prin această perioadă mai devreme. Printre primele semne ale începutului menopauzei se numără brusca absență a menstruației sau o menstruație rară: la 2-3 luni.
Odată cu îmbătrânirea ovarelor, se produc mai puțini hormoni. Corpul începe să sufere modificări atunci când exista niveluri mai scăzute de:
- estrogen
- progesteron
- testosteron
- hormon foliculostimulant (FSH)
- hormon luteinizant (LH)
Menopauza se poate instala și ca urmare a unor intervenții chirurgicale – îndepărtarea chirurgicală a uterului (histerectomia totală pentru fibrom, ovarectomie bilaterală etc.) sau tratamente medicale.
Cele mai frecvente simptome ale menopauzei
Printre simptomele care ne avertizează despre această perioadă regăsim:
- Modificări ale părului, pielii și unghiilor – lipsa strălucirii, uscăciune a pielii, păr deteriorat
- Modificări la nivelul mucoaselor: uscăciune vaginală, jenă la contactul sexual, usturime la micțiune sau infecții urinare, pierderi involuntare de urină la râs
- Țesut adipos în exces – predominant în zona abdominală
- Accentuarea cearcănelor
- Dureri ale mâinilor și picioarelor
- Creșterea tensiunii arteriale, unele persoane devenind din hipotensive hipertensive
- Tulburări de somn
- Schimbări de dispoziție
- Bufeuri, caracterizate prin valuri de căldură
- Stare generală proastă: oboseală, rău general, amețeli, dureri de cap, crampe musculare, amorțeala buzelor sau mâinilor
Imediat după instalarea menopauzei, femeile riscă să dezvolte afecțiuni, printre cele mai întâlnite fiind: boli cardiovasculare, osteoporoză, incontinență urinară sau creșterea în greutate.
Medicul ginecolog sau endocrinolog pot depista apariția menopauzei, iar moștenirea genetică joacă și ea un rol important, la fel ca apariția primei menstruații, numărul de nașteri, durata alăptării și dacă de-a lungul vieții ați folosit metode contraceptive.
Investigații și tratamente recomandate la menopauza
Medicii recomandă ca analize specifice: hemoleucogramă, profil lipidic, nivelul glicemiei, transaminaze, analiză de urină, FSH și LH. Acestea sunt completate de investigații imagistice, ecografii sau mamografii, în funcție de simptome și pentru a preîntâmpina viitoarele complicații.
Tot medicii recomandă și tratamente, care sunt personalizate pentru fiecare femeie, pentru a ameliora simptomele și a preîntâmpina unele boli. Aceste tratamente pot fi: hormonale, naturiste sau cu vitamine și minerale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!