Unul dintre subiectele abordate a fost eficientizarea mecanismelor de răspundere civilă și disciplinară în caz de malpraxis. Se dorește înființare unui corp al experților medicali care să realizeze expertiză judiciară pentru Instanțe și în dosare. Conform medicilor, ei sunt experți care se pot implica cel mai bine în astfel de cazuri.
„Credem că introducerea unui corp al experților medicali, format din medici practicieni de diferite specialități, acreditați să ofere expertiză judiciară instanțelor ar permite fluidizarea mecanismului de răspundere civilă în caz de malpraxis. În sistemul actual de gestionare a greșelilor medicale în România sunt multe disfuncționalități care nemulțumesc atât medicii cât și pacienții în situația în care o greșeală medicală generează o suferință sau un prejudiciu unui pacient, iar noi ne-am propus să discutăm problemele cât mai deschis și să venim și cu soluții”, spune Prof. Dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.
“În plus, practica CEDO a arătat că sistemul actual nu asigură independența expertizei judiciare în cauzele de malpraxis, sistemul de medicină legală fiind direct subordonat autorităților din domeniul sănătății”, a declarat la rândul său Nicoleta Popescu, avocat al Colegiului Medicilor din România.
De asemenea, Colegiului Medicilor consideră că pacientul are drept incontestabil de a primi, într-un timp rezonabil, compensații financiare în cazul în care o greșeală medicală i-a cauzat o suferință sau un prejudiciu. Și aici sunt necesare modificări legislative, și se propune întărirea mecanismelor de răspundere disciplinară astfel încât, în cazul greșelilor grave sau repetate, de exemplu, să intervină ridicarea dreptului de practică a medicului pentru a proteja alți pacienți.
„Deși erorile medicale pot fi cauzate de personalul medical, factorii ce țin de sistem sunt principalii responsabili de apariția erorilor medicale – resursele umane limitate, echiparea necorespunzătoare a unităților sanitare, legiferarea incompletă etc iar acest lucru este larg acceptat la nivel internațional”, declară Prof. Dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.
Dezbaterile vor continua în perioada următoare, la nivel național. Următoare întâlnire publică va avea loc în data de 23 Noiembrie la Universitatea de Medicina și Farmacie “George Emil Palade” din Târgu Mureș. În lunile Ianuarie și februarie 2023, aceste dezbateri publice vor continua în Cluj, Iași și Craiova.
Trimite articolul
XIn Romania malpraxis sau erori medicale ? Imposibil, avem diplome impecabile si atat.
intrebati-l pe prof. dr. Duta de la Spitalul Judeteam Timisoara cum este sa ciopartesti un pacient in 2 operatii in 3 zile si sa-l arunci ca pe un gunoi din spital ,avand pleureziedar Dumnezeu e mare,pacientul s-a vindecat acum, operat in Ungaria pe banii familiei,rusine mare medicinei romanesti pe care o platim cu bani grei
-
prof. dr. Duță ? Specialistul de la Regina Maria ?
Nu cred asa ceva !
Tocmai el ? -
Faceti reclamatie va rog, pe langa spitalul privat Premiere mai are 2 clinici private in care efectueaza operatii ( Sf Maria si Medvarix).
De 2 ori am fost la Duta pentru hernie, mi-a tot amanat laparascopia, apoi mi-a zis ca m-am vindecat miraculos. Din cauza amanarii lui am ajuns sa fac operatie, din fericire la alt chirurg.Daca toti tacem, nu ramanem filozofi!
În Românistan, cînd vrei să ascunzi o problemă, numești o comisie… sau un „corp de experți”, că sună mai științific.
Malpraxisul in RO se intampla in fiecare zi, in fiecare spital, la fiecare doctor aproape. De cele mai multe ori din graba medicilor care trebuie sa isi atinga targetul de pacienti de la orele 8 la 12 pentru ca dupa au treaba pe la clinicile lor private, desi sunt platiti full la stat si au salarii imense plus spagi consistente pe care nu le refuza nimeni. Pe langa asta putem vorbi si despre o incompetenta crasa. Majoritatea oamenilor tratati dezvolta complicatii de toate felurile. In momentul in care ajung la un anume statut doctorii nu mai considera ca e nevoie sa aprofundeze cunostintele sau se sa perfectioneze. Un pacient vindecat e un client pierdut!
Din pacate in Romania medicii sunt sub orice critica ii intereseaza doar banii nu sanatatea omului. Cel mult 10 % din medici sunt dedicati meseriei.