Pacienții cu suspiciune de cancer bronhopulmonar pot obține din acest an un diagnostic complet și rapid la Spitalul Victor Babeș Timișoara.
La Laboratorul de Anatomie Patologică se realizează teste de imunohistochimie (IHC) pe tumori pulmonare primare (care se dezvoltă inițial în plămân). Astfel, tumorile pot fi diferențiate rapid.
Investigația se realizează manual și permite, în urma folosirii unor reactivi, evidențierea unor molecule care ajută la definitivarea diagnosticului de cancer bronhopulmonar, ceea ce ajută ulterior la personalizarea tratamentului.
„Când vorbim de imunohistochimie (IHC), vorbim de metode de diagnostic care combină tehnica histologică cu cea imunologică și cu biochimia. Practic, IHC-ul este o analiză de laborator care vine în completarea examenului histopatologic. Acesta din urmă stabilește că este vorba de o tumoră, iar imunohistochimia ne dă informații despre caracterul sau tipul formațiunii maligne. În funcție de rezultat, de tipul de tumoră, se administrează tratamentul. Este un proces de diagnosticare în mai mulți pași prin care se identifică markerii tumorali”, explică dr. Gheorghe-Emilian Olteanu, medic specialist anatomie patologică la Spitalul Victor Babeș Timișoara.
Primul pas pentru realizarea acestei analize este prelevarea unui fragment de țesut tumoral, prin biopsie pulmonară. Acestea vor fi inițial analizate sub microscop, apoi supuse investigației IHC.
Cancerul bronhopulmonar este a doua cea mai răspândită boală malignă în rândul bărbaților. Potrivit statisticilor, la fiecare 30 de secunde, în lume, o persoană moare din această cauză.
Din nefericire, cancerul de plămân are cea mai mică rată de supraviețuire la 5 ani, puțin peste 15%. Factorii principali de risc îi reprezintă fumatul, expunerea la azbest, radon sau alte elemente chimice, dar și vârsta înaintată.
Citiți principiile noastre de moderare aici!