MIT: Întotdeauna stați așezat cu spatele drept
Este știut faptul că statul pe scaun într-o poziție lăbărțată poate provoca dureri de spate, însă și statul cu spatele perfect drept poate cauza dureri. De aceea, atunci când este nevoie să stați așezat timp de mai multe ore este recomandat ca din când în când să încercați să lăsați spătarul scaunului pe spate dacă este posibil, să vă arcuiți spatele păstrând picioarele pe podea. De asemenea este foarte important să vă ridicați din când în când sau să încercați să stați în picioare atunci când puteți.
MIT: Nu ridicați obiecte grele
Atunci când ridicați obiecte grele este importantă modalitatea în care o faceți. Este esențial ca atunci când ridicați obiecte grele să încercați să le aduceți cât mai aproape de corp, să îndoiți genunchii și să vă folosiți picioarele pentru a le ridica. Nu vă rotiți și nu vă îndoiți spatele în timp ce ridicați obiecte grele și nu încercați să ridicați obiecte ce depășesc capacitatea dumneavoastră de a ridica.
MIT: Statul întins în pat este cel mai bun atunci când aveți dureri de spate
Repausul la pat poate fi benefic în cazul durerilor acute sau atunci când durerile sunt provocate de un traumatism. Dar nu este adevărat că trebuie să stați doar în pat. Uneori, dacă stați imobilizat la pat, acest lucru poate agrava durerile de spate. Cu ceva timp în urmă medicii recomandau repausul la pat în cazul durerilor de spate, acum însă se recomandă mai degrabă activități de intensitate moderată în timpul procesului de vindecare.
MIT: durerile cauzate de un traumatism
Dacă locul dumneavoastră de muncă presupune să ridicați obiecte grele în mod repetat, cu siguranță sunteți predispus să vă confruntați cu dureri de spate, iar postura și greutatea obiectelor poate exacerba durerea, însă cei care au locuri de muncă sedentare prezintă un risc mai mare de apariție a traumelor la nivelul discului intervertebral, față de cei care sunt activi la locul de muncă.
Până la 85% dintre cei care au dureri de spate nu pot lega apariția durerilor de spate de un moment specific care să le fi provocat durerea. Acest lucru sugerează că durerile de spate sunt cauzate mai degrabă de degenerarea discului, infecții sau afecțiuni moștenite, așa cum este spondilita anchilozantă.
ADEVĂR: Greutate corporală mare, dureri de spate mai mari
Menținerea unei greutăți normale ajută la prevenirea și la ameliorarea durerilor de spate. Durerile de spate sunt mai frecvente în rândul persoanelor mai puțin active și/sau supraponderale, dar și în cazul celor care sunt activi doar din când în când (luptătorii de weekend) prezintă un risc crescut de a-și provoca dureri de spate.
MIT: Persoana slabă nu are dureri de spate
Chiar și persoanele foarte slabe pot avea dureri de spate, mai ales cele care au probleme de nutriție și cele cu osteoporoză.
MIT: Exercițiile fizice nu sunt bune când avem dureri de spate
Efortul fizic efectuat într-un mod regulat este eficient în prevenția apariției durerilor de spate. În cazul unor pacienți cu dureri acute de spate, este recomandată efectuarea unui program supravegheat de exerciții ușoare, care treptat vor crește în intensitate.
ADEVĂR: Manipulările și masajul pot ajuta
Unii pacienți spun că manipulările efectuate la nivelul spatelui și masajul i-a ajutat în ameliorarea durerilor de spate, în timp ce alții spun că durerile au cedat doar foarte puțin sau deloc.
ADEVĂR: Acupunctura poate ameliora durerea
Acupunctura poate avea efect de relaxare și ușurare asupra mai multor tipuri de durere de la nivelul spatelui, care nu au răspuns la un alt tratament.
MIT: O saltea tare este întotdeauna mai bună decât una moale
Fermitatea saltelei are un efect diferit de la un individ la altul. Un studiu efectuat în Spania a arătat că cei care au dormit pe o saltea de fermitate medie (notată cu 5.6 pe o scară de la 0 la 10, de la tare la moale) au avut mai puține dureri de spate decât cei ce au folosit o saltea mai tare (2.3 pe scară fermității).
MIT: Hernia de disc trebuie operată neapărat
În peste 70% din cazuri durerile de spate au o cauză necunoscută. Dar chiar și atunci când degenerările sau leziunile ale discului sunt confirmate prin teste specifice, este posibil să nu aveți nevoie de intervenție chirurgicală. Studiile efectuate pe baza examenelor RMN au arătat că atunci când un disc herniază (ruptură, protruzie) leziunea se poate vindeca de la sine odată cu trecerea timpului. După 6 săptămâni de la momentul producerii herniei de disc, simptomele de la nivelul spatelui se îmbunătățesc, iar majoritatea specialiștilor recomandă tratamentul conservator. Dacă tratamentul conservator nu a dat rezultate, este posibil să se recomande tratamentul chirurgical.
MIT: Examenul RMN sau Razele X cu siguranță pot identifica sursa durerii
Aparatele ce pot scană corpul uman în profunzime, Raze-X, RMN, CT, nu sunt întotdeauna utile și în identificarea durerilor de spate. Adevărul este că anomalii ale coloanei sunt prezente atât la persoanele care au dureri de spate, cât și în rândul celor care nu au dureri. Dacă durerile de spate sunt provocate de contracturi musculare sau aveți ligamentele dintre vertebre întinse, aceste aspecte nu vor apărea pe rezultatele testelor imagistice. De aceea efectuarea unei evaluări fizice poate fi mai folositoare.
MIT: Deseori durerile de spate sunt debilitante și cronice
Problemele de la nivelul spatelui sunt de obicei dureroase la început, dar majoritatea durerilor scad în intensitate în următoarele săptămâni și de cele mai multe ori continuă să scadă în următoarele luni. Din păcate durerile de spate revin periodic, iar în cazul unui procent mic dintre cei care suferă de dureri de spate, durerile pot fi debilitante, majoritatea însă, se pot întoarce la activitățile preferate într-un timp relativ scurt.
MIT: Durere mare = leziune mare
Nu este neapărat așa, durerea este mai complicată decât ați putea crede. Două persoane care au aproximativ aceleași probleme la spate pot avea grade diferite de durere. Acest lucru este posibil pentru că fiecare dintre noi avem un prag diferit de percepție al durerii. Așadar, atunci când vine vorba despre durerile de spate, durerea extremă nu înseamnă neapărat și o leziune serioasă.
Adevăr: Starea psihică poate influența durerile de spate
Vă vine să credeți? Starea dumneavoastră psihică poate influența durerile de spate. Studiile arată că persoanele care cred că au o problemă gravă la spate sunt mai predispuse să dezvolte dureri lombare cronice, același lucru este valabil și pentru persoanele care fac repaus mai mult decât este nevoie sau nu reușesc să își gestioneze durerea. Acestea sunt motive bune să încercați să găsiți un medic și un fizioterapeut cu experiență care vă pot ajuta să tratați durerile de spate.
Cu ajutorul informațiilor și sfaturilor corecte, în curând veți fi pe drumul bun spre recuperare după durerile de spate.
Referințe:
* Alberta Occupational Health and Safety: „Seven myths about back pain: OHS information for workers.”
* American College of Physicians
* American Pain Society.
* Irish Society of Chartered Physiotherapists: „Challenging back pain myths.”
* The Spine Journal: „Causal assessment of occupational sitting and low back pain: results of a systematic review.”
* Baylor College of Medicine Department of Physical Medicine and Education: „Back pain myths: Fact or fiction?”
* J Clin Orthop Trauma. „Low back pain- myths and facts.”
Citiți principiile noastre de moderare aici!