Orice schimbare care apare la o aluniță atât în dimensiune, cât și în culoare și formă ar trebui să fie un semnal de alarmă care să ne trimită la medicul dermatolog.
„Recomand ca alunițele să fie văzute o dată pe an, adică o examinare atentă de către un coleg, de cineva avizat, un specialist, după care, în funcție de numărul lor, de culoarea pielii și de vacanțele pe care și le petrece la soare să fie stabilit un anumit ritm de supraveghere. Poate fi o dată la un an pentru cei care numărul alunițelor e mai mic, poate fi de două ori pe an pentru cei care au un număr mai mare de alunițe și culoarea pielii este deschisă sau ochii sunt deschiși la culoare. Există o standardizare, dar în funcție de mai mulți factori, de criterii de includere, în funcție de culoarea pielii, a ochilor, a numărului alunițelor, a cât de frecvent te expui la soare”, a precizat pentru Tion medicul primar dermatolog Loriana Feier, cu o experiență de peste 20 de ani în domeniu.
Potrivit medicului primar dermatolog Loriana Feier, alte semnale de alarmă în privința alunițelor atât pentru femei, cât și pentru bărbați, sunt înroșirea aluniței sau mâncărimea în zona acesteia.
„Orice schimbare apare trebuie văzută de un medic. Poate să nu însemne nimic, dar în cele mai multe cazuri totuși sunt modificări importante și trebuie văzută de un specialist și eventual scoasă alunița dacă este una care se modifică”, ne-a mai spus dr. Loriana Feier.
Potrivit acesteia, incidența cazurilor de cancer de piele a crescut în ultimii ani.
„Populația mi se pare mai educată. Oamenii par să înțeleagă că este nevoie să vadă pe cineva de specialitate, să primească sfaturi comparativ cu zece ani în urmă. Oamenii au înțeles un pic mai mult că alunițele pot fi și periculoase. Probabil și informarea mai atentă a dus la creșterea acestor melanoame pentru că înainte nu se știa, poate mureau și nu se știa că au murit de melanom. Cheia să tratezi un melanom este să excizezi la timp o aluniță care este în modificare. Odată îndepărtată, a fost rezolvată problema de sănătate și viața pacientului nu mai are niciun pericol. De obicei oamenii vin și arată alunițele proeminente care se agață. De obicei, acelea sunt mai cuminți, sunt mai blânde decât cele care sunt în planul pielii și prezintă modificările descrise înainte: de culoare, de formă, acelea sunt cele care ar trebui să te îndrume la medic. Celelalte, le scoți sau nu le scoți, este la latitudinea fiecăruia dintre noi”, ne-a mai declarat medicul primar dermatolog Loriana Feier.
Pe aceeași temă:
Cum protejăm pielea de razele soarelui. Explică medicul dermatolog Loriana Feier
Trimite articolul
XCand vine vorba despre serviciii medicale nimic nu este obligatorii. Medicina nu poate fi folosita impotriva omului cum s-a facut in pandemie. Trupul nu apartine statului.
-
Nu este. Obligat. Totul impotriva omului, in pandemie. In comunism, totul se facea pentru om. Iti spun si care era omul.
-
ei, nu este. ba este. vezi de exemplu pasaportul de “sanatate”. Daca nu intelegi de ce restrangerea dreptului de libera circulatie in functie de starea de vaccinare(sau prezumtia de “periculos”) e fascism, nu ma mir de ce ai probleme cu etnia x sau y. sau cu autostrada unde incepe. sau cu orice. sau de ce faci pe grammar nazi fara sa zici nimic la subiect.frustrari. efectiv nimic.
pai atat valorezi pentru altii atunci, cat meriti. e fix alegerea ta. inconstienta poate, dar a ta.
-