Este prezentă mai des în rândul persoanelor în vârstă și se clasifică în artroză primară (care apare fără o cauză anume și apare de obicei o dată cu înaintarea în vârstă) și artroză secundară (care poate apărea ca urmare a unui traumatism sau dacă persoana suferă de osteoartrită reumatoidă).
Osteoartroza este o afecțiune articulară dureroasă, iar simptomele artrozei variază de la o persoană la alta și în general progresează lent, spune fizioterapeutul Radu Butu.
Cele mai frecvente simptome pot fi:
- Durerile de genunchi care se înrăutățesc în timpul activităților zilnice
- Rigiditate și inflamație a articulației genunchiului
- Durere după perioade mai lungi de stat în picioare sau în șezut
- Pocnituri în articulație
Prima metodă de tratament este cea conservativă, iar în cazul în care aceasta nu da rezultate se recurge la metoda chirurgicală. Unele medicamente pot ajuta în încetinirea procesului degenerativ sau pot avea un efect antiinflamator, însă în acest moment nu sunt medicamente care să vindece această afecțiune.
Diagnosticul de gonartroză poate fi stabilit în urma unui examen clinic și poate fi confirmat cu ajutorul unei radiografii. Alte metode de diagnosticare pot fi: examenul RMN, artroscopia (este o tehnică chirurgicală care poate diagnostica și trata unele afecțiuni ale genunchiului) sau examinarea articulație cu ajutorul ultrasunetului, ceea ce permite o examinare dinamică a articulației.
În funcție de gradul de afectare al cartilajului artroza poate avea patru stadii:
- Stadiul 1: cartilajul este foarte puțin afectat, iar durerile nu sunt prezente.
- Stadiul 2: în acest stadiu încep să apară durerile, de obicei acestea apar după o zi în care se merge foarte mult, iar genunchiul devine mai rigid și mai greu de mișcat.
- Stadiul 3: dureri frecvente în timpul mersului, articulația genunchiului devine tot mai rigidă, în special după perioade mai lungi petrecute în picioare sau șezut și dimineață. Pe radiografie se va observa cartilajul afectat, iar spațiul dintre oasele din articulație devine tot mai mic.
- Stadiul 4: cartilajul din jurul oaselor aproape că nu mai există, spațiul dintre cele două oase este foarte mic, iar durerile sunt foarte intense.
Tratamentul artrozei
Potrivit lui Butu, tratamentul poate fi unul conservator sau unul chirurgical, dar tratamentul inițial este întotdeauna cel conservator. Principalul obiectiv în tratarea artrozei este reducerea durerii, îmbunătățirea funcționalității articulare și încetinirea procesului degenerativ și a efectelor acestuia.
Una dintre metodele de tratament conservator este recuperarea medicală/fizioterapia. Toți pacienții diagnosticați cu artroză ar trebui să înceapă un program de recuperare medicală. Pentru început este recomandat ca exercițiile să fie efectuate sub supravegherea unui terapeut, iar după ce pacientul învață și își însușește exercițiile acestea pot fi efectuate acasă. Efectele benefice ale exercițiilor se vor pierde în decurs de șase luni după încetarea efectuării lor.
Efectele exercițiilor fizice:
- Scăderea durerii și a inflamației
- Îmbunătățirea mobilității genunchiului
- Creșterea echilibrului și a agilității
- Condiție fizică generală mai bună
Pacienții care urmează un program de recuperare vor înțelege mai bine ce este artroza, vor ști mai bine cum să gestioneze durerea, vor fi sfătuiți să își modifice unele obiceiuri din timpul activităților zilnice și vor înțelege importanța scăderii/menținerii greutății corporale cât mai apropiată de normal.
Activitatea fizică nu doar că va duce la o mobilitate mai bună a articulației, dar poate ajuta și la îmbunătățirea calității vieții și poate preveni depresia.
Pe lângă recuperarea medicală, o altă metodă de tratament conservator este tratamentul medicamentos, care poate să cuprindă:
- Antiinflamatoare
- Injecții cu acid hialuronic
- Suplimente alimentare
Dacă metodele de tratament conservator nu au dat rezultate satisfăcătoare atunci se va apela la metodele chirurgicale. Acestea pot fi:
- Artroplastia articulatiei patelofemurale – în cazul în care doar cartilajul dintre femur și rotulă este afectat
- Artroplastia parțială – când doar partea internă sau externă a articulației genunchiului este afectată
- Artroplastia totală – înlocuirea întregii articulații a genunchiului
Concluzii
Artroza nu poate fi vindecată, de aceea este nevoie să luați măsuri care să încetinească procesul evolutiv al bolii, concluzionează specialistul. Tratamentul începe cu metode conservatoare și poate continua cu tratamentul chirurgical, este nevoie de o echipă multidisciplinară în tratarea artrozei, alcătuită din medicul chirurg, fizioterapeut și nutriționist.
Pe aceeași temă:
VIDEO. Ce este limfedemul și cum poate fi tratat. Soluții terapeutice explicate de specialist
Durerile de spate, unul dintre principalele motive pentru care oamenii merg la medic
Radu Butu, fizioterapeut: „Este o meserie frumoasă, cu satisfacții enorme”
Citiți principiile noastre de moderare aici!