Cauzele și factorii de risc
Bursitele sunt frecvente mai ales în rândul adulților trecuți de 40 de ani. Cel mai des sunt cauzate de mișcările repetitive ale unei articulații sau de o presiune constantă asupra acelei articulații, explică fizioterapeutul Radu Butu.
Următoarele activități au un grad crescut de risc de apariție a bursitelor: grădinăritul, tâmplăria, zugrăvitul, unele sporturi (tenis, golf, schi, volei sau baschet). De asemenea, bursita poate să apară și dacă stați pentru o perioadă lungă de timp într-o poziție greșită sau dacă nu vă încălziți suficient înaintea unei activități sportive.
Factori care pot provoca apariția bursitei
- Pe măsură ce înaintăm în vârstă, tendoanele devin tot mai puțin rezistente la stres și din ce în ce mai puțin elastice și astfel sunt mai predispuse la rupturi.
- Bursita poate să apară din cauza unor probleme ce țin de structura oaselor sau a articulațiilor (cum ar fi lungimea inegală a picioarelor sau artrita).
- O reacție adversă la anumite medicamente, din cauza stresului sau alte afecțiuni inflamatorii (artrita reumatoidă, guta, artrita psoriazică sau afecțiuni ale tiroidei).
- O infecție, în special cea cauzată de Staphylococcus aureus.
Tipuri de bursită
În corp sunt prezente aproximativ 150 de burse și oricare dintre acestea se poate inflama, dar cel mai frecvent acest lucru se întâmplă la nivelul articulațiilor umărului, cotului, genunchiului, șoldului sau a piciorului. Bursita poate apărea brusc sau se poate instala treptat. Atunci când apare brusc, mișcările sunt însoțite de durere. În cazul bursitelor cronice, inflamația se produce lent și din această cauză este posibil să nu simțiți durere în timpul mișcării. Uneori bursita poate fi provocată de o infecție și se numește bursită septică.
Bursita umărului
Este o inflamație dureroasă în articulația umărului, iar durerea crește în timpul mișcărilor. Poate fi cauzată de o accidentare sau de presiunea exercitată pe bursă de o conformație atipică a oaselor ce alcătuiesc articulația umărului. În funcție de cât de mare este inflamația, este posibil să nu vă puteți mișca umărul. În cazul în care durerile persistă, trebuie să mergeți la medic. Acesta va efectua câteva teste pentru a stabili dacă este vorba de o bursită sau de altă afecțiune. Este posibil să vă fie recomandat să faceți recuperare medicală sau un alt tip de tratament.
Bursita cotului
Un alt segment la nivelul căruia se dezvoltă destul de des bursita este articulația cotului. În acet caz, zona va fi umflată, roșie și dureroasă, iar durerea va fi înrăutățită de mișcarea articulației. Este posibil să se formeze sub piele o umflătură care va avea aspectul unei mingiuțe. Dacă această umflătură devine mai mare, este posibil să nu mai puteți mișca articulația.
Una dintre activitățile care de multe ori provoacă bursita la nivelul cotului este sprijinitul pe coate. Instalatorii, electricienii sau cei care au alte meserii ce presupun târâtul în spații înguste sunt mai predispuși să facă bursită. O altă categorie de oameni care este predispusă la apariția bursitei cotului sunt studenții și persoanele care au muncă de birou. De asemenea, și loviturile la nivelul cotului pot cauza bursita. Este posibil să nu faceți o legătură cu momentul în care v-ați lovit la cot și apariția simptomelor, deoarece simptomele pot apărea abia după o săptămână. Pentru a ameliora simptomele se recomandă purtarea unei orteze sau a unui bandaj elastic.
Bursita la nivelul genunchiului
La nivelul genunchiului avem mai multe burse. Bursita la nivelul genunchiului se manifestă prin durere la mișcare sau durere la presiunea exercitată pe genunchiul afectat, de exemplu: statul în genunchi sau atingerea genunchiului. Articulația poate fi mai caldă decât restul corpului și poate avea un aspect umflat sau roșu. Și la nivelul acestei articulații, bursita poate apărea în urma unei leziuni sau după o lovitură cu genunchiul într-o suprafață tare. Cel mai des, bursita genunchiului este cauzată de presiunea pe articulația genunchiului, iar în aceste cazuri durerea se instalează treptat. Alergătorii și persoanele a căror muncă presupune îngenunchiatul prelungit sunt mai predispuși să dezvolte această afecțiune. Pentru persoanele care muncesc în genunchi, se recomandă purtarea de genunchiere, pauze cât mai dese și stretching înainte și după activități. Altă categorie de persoane predispuse sunt persoanele care cad des în genunchi: luptătorii sau jucătorii de fotbal ori volei.
Bursita la nivelul șoldului
Acest tip de bursită se manifestă prin durere la nivelul șoldului, a părții exterioare a coapsei sau în zona inghinală. La început, durerea este ascuțită și treptat se transformă într-o durere difuză care se întinde în jurul șoldului pe o suprafață mai mare și doare mai tare atunci când vă sprijiniți pe șoldul respectiv, la urcat sau coborât scări, la genuflexiuni, când stați în picioare sau la ridicatul în picioare după șezutul prelungit.
Persoanele care au alte afecțiuni la nivelul spatelui sau la nivelul șoldului sunt mai predispuse să dezvolte bursită. De asemenea, persoanele care se nasc cu diferență de lungime între membrele inferioare sunt și ele mai predispuse. Exercițiile precum alergatul, bicicleta, urcatul sau coborâtul scărilor irită bursa. Altă categorie de persoane predispuse sunt cele care sunt nevoite să care obiecte grele sau să stea în picioare pentru perioade lungi de timp (casieri, ospătari sau lucrători în depozite).
Bursita la nivelul piciorului
La nivelul piciorului avem 33 de articulații și multe dintre acestea au burse pentru a le proteja. În oricare dintre aceste articulații poate apărea bursita (în jurul tendonului lui Ahile, în spatele piciorului lângă călcâie, la baza degetelor). La fel ca la celelalte bursite, piciorul poate fi umflat, se poate simți rigid și dureros. Simptomele se agravează la mers, alergat, stat în picioare. Tocurile sau încălțămintea care strânge piciorul sau e incomodă pot cauza de asemenea bursită. Alergătorii, dansatorii și atleții sunt mai predispuși să o dezvolte. Pentru a preveni apariția acestei afecțiuni sau pentru a scădea simptomele, se recomandă purtarea taloneților, încălțăminte confortabilă pentru picior și, foarte important, stretching pentru picioare înainte și după exerciții.
Bursita la nivelul musculaturii fesiere
Predispuse la acest tip de bursită sunt persoanele care stau mult timp pe scaune sau pe suprafețe tari. Ele se confruntă cu durere la nivelul musculaturii fesiere și a porțiunii superioare a coapselor. Ea apare de cele mai multe ori după statul prelungit în șezut, după stretching intens sau după exerciții intense; de asemenea, poate să doară la îndoit, întins sau alte mișcări ale șoldului. Pentru a scădea simptomele acestui tip de bursită, se recomandă folosirea unei perne tip gogoașă.
Despre simptomele, prevenția și tratamentul bursitelor vom scrie în articolul următor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!