Simptomele bursitei
Durerea este cel mai comun simptom în bursită. Aceasta se poate instala treptat sau poate fi severă și cu un debut brusc, mai ales în situațiile când există și depuneri de calciu în jurul articulației. Durerea apare mai ales când articulația este întinsă (în extensie), de asemenea este posibil să scadă mobilitatea articulară. Articulațiile afectate pot deveni rigide, umflate sau roșii.
Trebuie să apelați la un medic dacă:
- Aveți febră peste 38 grade
- Umflătură, roșeață și căldură în jurul zonei afectate
- Dificultate la mobilizarea articulației
- Durere care persistă mai mult de două săptămâni
Acestea pot fi semnele unei infecții sau o altă problemă ce necesită îngrijire medicală.
Cum putem preveni bursita
Nu putem elimina complet riscul de apariție a bursitei, dar sunt câteva lucruri pe care le putem face pentru a diminua acest risc:
- Folosirea genunchierelor atunci când stăm sprijiniți pe genunchi pentru perioade mai lungi de timp.
- Dacă practicați un sport, încercați să vă încălziți bine și să faceți stretching. Dacă este posibil, încercați să evitați mișcările repetitive.
- Când faceți un sport sau un exercițiu nou, încercați să progresați treptat, pe măsură ce vă obișnuiți cu mișcările noi și câștigați mai multă forță.
- Încercați să nu stați jos pentru perioade foarte lungi de timp.
- Luați pauze dese atunci când este nevoie să faceți aceleași mișcări încontinuu.
- Încercați să mențineți o postură corectă pe durata zilei.
- Greutatea crescută poate crește riscul apariției bursitei.
- Dacă apar dureri, nu mai faceți mișcările care v-au provocat durerea și consultați un medic.
Tratamentul bursitei
Este important să faceți o pauză de la efort cu partea afectată. Din cauza riscului apariției capsulitei adezive în articulația umărului, cauzată de imobilizarea prelungită a articulației umărului, este recomandat ca imobilizarea să nu dureze mai mult de câteva zile.
După perioada de imobilizare, pacienții trebuie să înceapă un program de exerciții de mobilitate articulară.
Pacienții care suferă de bursită din cauza suprasolicitării articulației prin mișcări repetitive trebuie educați în privința importanței pauzelor și, dacă este posibil, să folosească mișcări alternative. Aplicarea de gheață pe zona afectată timp de 20 de minute la câteva ore, poate fi importantă în primele 24-48 de ore.
De asemenea, folosirea genunchierelor sau a tălpicilor de silicon poate să ajute în prevenirea apariției bursitei la nivelul genunchiului, respectiv în călcâi.
De obicei, simptomele se îmbunătățesc după câteva săptămâni de repaus. Încercați să nu puneți presiune pe articulația afectată și evitați activitățile care vă provoacă durere.
Puteți lua antiinflamatorii care să ajute la reducerea edemului și să calmeze durerea. Este posibil ca medicul să vă recomande creme sau geluri care conțin substanțe antiinflamatoare.
Un studiu comparativ efectuat de Homayouni pe un număr de 56 de pacienți care sufereau de o bursită tendinoasă la nivelul articulației genunchiului a concluzionat că aplicarea de benzi kinesiologice este mai eficientă decât administrarea de naproxen (medicament ce se folosește pentru a reduce durerea și inflamația), timp de 10 zile de 3 ori pe zi. De obicei, simptomele se îmbunătățesc după câteva săptămâni de repaus.
Încercați să nu puneți presiune pe articulația afectată și evitați activitățile care vă provoacă durere. Puteți lua antiinflamatorii care să ajute la reducerea edemului și să calmeze durerea. Este posibil ca medicul să vă recomande creme sau geluri care conțin substanțe antiinflamatoare.
Trebuie să consultați un medic dacă durerea nu dispare după perioada de repaus, sau să luați legătura cu acesta imediat, dacă nu vă puteți mișca articulația și aceasta este roșie și umflată. Dacă aveți febră și aveți mâncărimi sau vânătăi în zona dureroasă, acestea pot fi semne de infecție și este necesar să consultați un medic de urgență. Medicul va efectua câteva teste pentru a se asigura că este vorba de o bursită și nu de altă afecțiune.
Este posibil să fie nevoie să faceți un examen RMN, ecografie sau teste de sânge pentru stabilirea unui diagnostic precis.
Kinetoterapia vă va ajuta să vă întăriți musculatura și să vă îmbunătățiți mobilitatea articulară. Terapeutul vă va învăța exerciții care să îmbunătățească musculatura trunchiului, care să vă ajute să vă mențineți o postură corectă, de asemenea vă poate învăța modalități de a sta sau de a efectua unele mișcări care să ajute la îmbunătățirea simptomelor sau să prevină apariția lor pe viitor.
În foarte puține situații, când celelalte metode de tratament nu au dat rezultate, este posibil să fie nevoie de o intervenție chirurgicală. Cel mai frecvent acest lucru se poate întâmpla în cazul bursitelor subscapulare, bursitele subacromiale asociate cu impingement de coafă a rotatorilor umărului sau chistul Baker din articulația genunchiului.
Concluzii
Bursita este o afecțiune ce provoacă durere și inflamație.
Poate fi cauzată de:
- Lovitură puternică sau traumatism provocat la locul unei burse
- Suprasolicitarea unei articulații prin mișcări repetitive sau sprijinul prelungit pe o articulație (cum este în cazul lucrătorilor la bandă sau a grădinarilor și a mecanicilor auto care se sprijină pentru mult timp pe articulația genunchiului)
- Anumite exerciții sau sporturi precum alergatul sau biciclismul pot pune presiune pe articulație și să ducă la apariția bursitei
- Persoanele în vârstă care suferă de artrită, gută sau diabet sunt mai predispuse să facă bursită
Simptomele bursitei pot trece în câteva săptămâni dacă:
- Se face repaus de la mișcarea ce a dus la apariția bursitei
- Se aplică gheață pe zona afectată timp de 20 de minute de câteva ori pe zi, mai ales în primele 24-48 de ore
- Începerea unui program de exerciții care să îmbunătățească forța musculară și să readucă mobilitatea articulației
- Învățarea unor mișcări alternative în cazul celor care sunt nevoiți să facă mișcări repetitive de mai multe ori pe zi
Citiți principiile noastre de moderare aici!