Claudiu Nicola a ajuns să profeseze ca optician din pasiune pentru acest domeniu, pe care a vrut să-l exploreze cât mai mult. El ne povestește cât de important este ca un optician să fie empatic și atent la nevoile pacienților, dincolo de a stăpâni latura tehnică a profesiei. Opticienii profesioniști înțeleg cât de important este să te simți confortabil cu ochelarii și să ai o vedere clară. De aceea, ei oferă consiliere și soluții personalizate persoanelor cu probleme de vedere.
Cum te-ai orientat spre această carieră? Ce facultate ai urmat?
M-am născut în Lugoj, iar după terminarea liceului am venit în Timișoara pentru a urma cursurile Politehnicii, Facultatea de Mecanică. Am locuit în cămin în primul an. Inițial nu lucram, mă întrețineau părinții, dar după un an de facultate am zis că e timpul să-mi caut și eu ceva de lucru… Nu știam nimic despre acest domeniu, despre optică, dar am ajuns aici printr-o conjunctură. Când îmi căutăm de lucru, un cunoscut mi-a spus că un magazin de optică face angajări. Am ajuns la ei in momentul în care ei se aflau într-o fază destul de avansata cu interviul, în faza de testare, însă erau câteva posturi disponibile pentru că doreau să deschidă un magazin nou. Mi-au explicat repede cum se fac niște transpoziții pentru ochelari, pentru a putea da și eu testul alături de ceilalți candidați. Am dat testul și am luat punctajul maxim posibil. Și așa am ajuns sa lucrez în următorii 4 ani în optica respectivă. Ulterior, m-am angajat în optica medicală unde lucrez de 12 ani până în prezent, optică situată în cadrul unei clinici de oftalmologie și aici am avut ocazia să mă perfecționez în confecționarea ochelarilor pentru cazurile speciale de pacienți cu dioptrii foarte mari, cu dioptrii prismatice, ochelarilor pentru persoanele care au și alte afecțiuni oculare și foarte mulți ochelari cu lentile progresive, acesta fiind subdomeniul opticii care mă pasionează cel mai tare.
Ce sunt lentilele progresive și când apare neacomodarea cu lentilele progresive?
În jurul vârstei de 40 de ani, ochiul uman își pierde capacitatea de a acomoda, acomodație care ne ajută să vedem bine la toate distanțele. Primele semne apar atunci când sesizăm că nu mai putem vedea clar obiectele din apropiere, moment în care persoanele care anterior nu au mai purtat ochelari încep să poarte ochelari pentru citit, iar persoanele care purtau deja ochelari pentru distanță au nevoie de două perechi una pentru distanță și alta pentru vederea de aproape.
Aceste persoane, în loc să poarte mai multe perechi de ochelari pe care să îi tot schimbe, lucru extrem de inconfortabil pentru o persoană activă care conduce, citește, lucrează la calculator, pot opta pentru purtarea ochelarilor cu lentile progresive, adică o singură pereche de ochelari cu care pot vedea clar la toate distanțele.
Din păcate, circula un mit printre pacienți cum că lentilele progresive nu ar fi bune, că nu te acomodezi cu ele, mit alimentat și de unii consultanți de vânzări din optici probabil din dorința de a evita problemele. După 16 ani de experiență în domeniul opticii medicale și văzând mii de pacienți mulțumiți purtând lentilele progresive, persoane care revin și își doresc să le poarte în continuare, vă pot spune cu siguranță ca neacomodarea reală se întâlnește la un procent foarte redus din populație.
Sunt însă câteva condiții care trebuie îndeplinite…
Totul începe cu stabilirea dioptriilor, iar recomandarea mea este ca prescripția să fie făcută de un medic oftalmolog, în urma unei consultații care să implice obligatoriu dilatarea pupilei, pentru că pot coexista afecțiuni oculare care nu se „împacă” cu purtarea lentilelor progresive. Vă pot spune că, după opinia mea, relația dintre optician și medic este una importantă, noi, în cadrul clinicii, având o comunicare foarte bună, am reușit să depistam astfel o parte din posibilele neacomodări.
Contează experiența opticianului, educația continuă în domeniu, să știe să asculte pentru a descoperi nevoile vizuale ale pacientului pentru că, de multe ori, el nu știe ce să aleagă și aici intervine rolul profesionistului să recomande soluția cea mai potrivită nevoilor și nu neapărat varianta cea mai scumpă din catalogul de lentile mergând pe ideea că „cea mai scumpă lentila este întotdeauna și cea mai bună”.
Contează să dispui de tehnologie și să știi să folosești la maxim de avantajele pe care ți le oferă. Chiar dacă vinzi o lentilă foarte scumpă, dacă nu ai cu ce sau nu știi să măsori anumiți parametri, pacientul tău nu va beneficia de toate avantajele acelei lentile, ba chiar poate fi mai rău pentru că a plătit mulți bani pe niște ochelari pe care nu îi poate purta.
Pentru lentilele speciale, și în anumite cazuri particulare, trebuie să ai o gândire inginerească ca să înțelegi cum stau lucrurile, să fii pasionat de domeniu și să te perfecționezi în permanență pentru că tehnologia este într-o continuă mișcare, frecvent apar echipamente și produse noi.
Nu în ultimul rând contează montajul care trebuie să fie extrem de precis pentru acest tip de lentile, reglajele care se fac și „instructajul” pe care îl facem pacientului pentru a ne asigura ca folosește și întreține corect ochelarii.
Învățând, ajustând, perfecționând, după 16 ani de experiență în domeniu pot să afirm că oamenii nu pot purta ochelarii cu lentile progresive nu pentru că nu s-ar putea acomoda cu ele, ci pentru că uneori în acest lanț de la prescrierea dioptriilor până la eliberarea ochelarilor a intervenit o greșeală. Altfel, cum am putea explica faptul că, în cadrul, opticii am reușit sa reducem procentul de neacomodare la sub 1%?
Din păcate, există mitul acesta că oamenii se acomodează greu cu ochelarii progresivi… Fiecare pacient cu care discut despre lentilele progresive îmi poate da exemple de prieteni sau rude care nu s-au acomodat cu ele.
Care ar fi două-trei probleme ale ochiului care apar în decursul timpului și care ar putea fi evitate?
În primul rând este miopia la copii. Miopia apare ca urmare a moștenirii genetice, din cauza factorilor de mediu predispozanți cum ar fi suprasolicitarea vederii de aproape (scris, citit, calculator, tableta, telefon) sau o combinație între genetică și factorii de mediu.
Unele studii susțin ideea că riscul de a dezvolta miopie crește datorită timpului redus pe care un copil îl petrece în aer liber, expus la lumina soarelui; pe lângă acest lucru dacă nu scoatem copiii din casă, la joacă în aer liber, ei își petrec timpul pe tableta, telefon etc., deci își suprasolicita vederea de aproape. Există estimări potrivit cărora, datorită timpului petrecut în fața ecranelor (telefoane, laptop-uri, tablete etc.) până în anul 2050 jumătate din populația lumii va fi mioapă.
Un părinte care vrea să aleagă „răul cel mai mic” pentru copilul său ce trebuie să aleagă între televizor și telefonul mobil?
Telefonul se ține undeva la 25-30 cm față de ochi și suprasolicită mult mai mult vederea de aproape. Dintre cele două, e mai sănătos televizorul, însă și în acest caz ar fi o discuție despre distanța la care este plasat televizorul…
Ce soluții pentru tratarea miopiei există la ora actuală?
Și piața de optică s-a adaptat necesităților și au apărut diverse lentile recomandate copiilor cu miopie. Personal, prefer lentila MiYOSMAT, adecvată pentru copii, sigură, ușor de purtat și eficientă în managementul miopiei. Această lentilă nu doar corectează vederea copiilor cu miopie, ci ajută la încetinirea progresiei miopiei, conform studiilor clinice.
Din ceea ce ați observat, sunt mai mulți oameni care au nevoie acum de ochelari cu protecție la calculator?
Da. E clar că s-a schimbat comportamentul vizual foarte mult în ultima perioadă, mai ales după ce au apărut telefoanele inteligente și calculatoarele. Când eram noi mici nu erau atâtea dispozitive, dar acum există un telefon în fiecare buzunar. E clar că a crescut nevoia de a purta ochelari cu protecție și în rândul copiilor și, foarte mult, în rândul celor care lucrează în IT. Nu am niciun prieten care să lucreze la calculator și după un an-doi să nu aibă nevoie de ochelari. Este una din problemele care vin la pachet odată cu jobul, să zicem așa.
Ce ne mai puteți spune despre ochelarii cu protecție la calculator?
Ochelarii cu protecție la calculator sunt foarte utili. Monitoarele emit foarte multă lumină albastră, care produce disconfort: dureri de ochi, senzație de nisip în ochi, dureri de cap. Prin tratamentul antireflex, de nuanță albastră, se filtrează lumina albastră în exces pentru protecția ochilor persoanelor care lucrează mult timp pe monitoare. Sunt recomandate aceste lentile de protecție chiar dacă nu ai nevoie de dioptrii.
Ce sfat le-ați da pacienților, la ce sa fie atenți când își comandă ochelarii?
În acest domeniu noi nu facem vânzări, noi oferim vedere. Nu suntem vânzători, ci ne uităm la nevoile pacientului. Prețul îl vedem la final. Dacă prețul nu este conform bugetului pacientului, trebuie să fie conștient la ce renunță, iar noi îl consiliem, îl sfătuim astfel încât să își acopere cât mai mult posibil nevoile vizuale. Nu contează cât timp petrecem cu acel pacient pentru că el, după aceea, va purta ochelarii făcuți de noi un an, doi, trei-oricât are nevoie.
Dacă și tu ai o profesie a cărei poveste merită împărtășită și care îi poate inspira pe alții, scrie-ne! Tion și Agenda așteaptă mesajul tău pe redactie@tion.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!