„Cu siguranță ai cel puțin o articulație care pocnește atunci când o miști și cu siguranță te-ai întrebat de ce se întâmplă asta. «De ce îmi pocnește genunchiul?» sau «De ce îmi pocnește umărul?» sunt unele dintre întrebările pe care le primim cel mai des. Articulațiile pocnesc sau «trosnesc» din mai multe motive, iar aceste sunete pot fi inofensive sau pot indica uneori o problemă”, spune Radu Butu, fizioterapeut cu peste 10 ani de experiență.
Iată câteva dintre cele mai comune cauze:
- Eliberarea gazelor din articulații
În interiorul articulațiilor, noi avem lichid sinovial, un lichid ce are rolul de a lubrifia articulația și de a preveni frecarea os pe os. Acest lichid conține gaze (oxigen, azot și dioxid de carbon).
Pocniturile care se aud la mișcarea unei articulații, apar din cauza faptului că capsula articulară se întinde, iar gazele se eliberează rapid, formând bule. Când aceste bule de gaz se sparg, provoacă sunetul de pocnitură.
Este periculos?
În majoritatea cazurilor, acest fenomen este complet normal și inofensiv. Este o reacție mecanică a articulației și nu cauzează daune. Este similar cu trosnitul degetelor. Studiile nu au găsit dovezi clare că trosnitul degetelor ar cauza artrită, așa cum se crede.
Cât de des se poate întâmpla?
După ce o articulație a pocnit, este nevoie de aproximativ 20-30 de minute pentru ca gazele să se re-dizolve în lichidul sinovial, ceea ce explică de ce nu poți trosni articulațiile imediat după ce au pocnit.
- Mișcarea ligamentelor și tendoanelor
Ligamentele și tendoanele sunt structuri fibroase care conectează oasele la alte oase (ligamentele) sau mușchii la oase (tendoanele). Când articulațiile se mișcă, tendoanele și ligamentele pot trece peste o proeminență osoasă sau peste alte țesuturi, provocând un sunet de „pocnitură” sau de „clac”.
Exemple comune:
La nivelul genunchiului, o structură numită banda iliotibială poate provoca pocnitură sau un clac atunci când îndoi/întinzi genunchiul. De asemenea, pocniturile/trosniturile umărului pot fi cauzate de trecerea tendoanelor peste alte oase, în mod special în timpul rotației brațului.
Este periculos?
Aceste tip de pocnitură nu este periculos dacă nu este însoțit de durere. În cazul în care pocnitura devine la un moment dat dureroasă, trebuie evitată mișcarea care o provoacă, pentru a nu irita tendoanele/ligamentele.
- Uzura cartilajului (artroza)
Cum funcționează:
Articulațiile sunt protejate de un strat de cartilaj care acoperă capetele oaselor, facilitând mișcarea lină între ele. În cazul artrozei, acest cartilaj se uzează treptat. Pe măsură ce cartilajul devine mai subțire, oasele pot ajunge să se frece unele de altele, ceea ce poate provoca sunete de pocnire sau scrâșnet.
Simptome asociate:
Sunetele cauzate de osteoartrită sunt adesea însoțite de alte simptome, cum ar fi durerea, umflarea și rigiditatea articulară, mai ales după perioade de inactivitate sau din contră, suprasolicitare.
Când devine o problemă?
Dacă pocniturile articulațiilor sunt asociate cu durere sau alte simptome inflamatorii, cum ar fi umflarea și pierderea mobilității, putea fi vorba de o afecțiune degenerativă, care necesită un control ortopedic.
- Inflamația sau leziunile articulare
Inflamațiile la nivelul articulațiilor sau leziunile ligamentelor și tendoanelor pot face ca aceste structuri să se deplaseze mai greu și să producă sunete anormale. Afecțiuni precum bursita (inflamația bursei, un sac umplut cu lichid care protejează articulațiile) sau tendinita (inflamația tendoanelor) pot provoca sunete de trosnire.
Simptome asociate:
Pe lângă sunetele de pocnire, inflamațiile tind să fie însoțite de durere, sensibilitate, căldură și umflatură în jurul articulației. Și în aceste cazuri se recomandă consultul ortopedic.
- Hipermobilitatea articulară
Unele persoane au articulații mai flexibile decât în mod normal. Această flexibilitate este cauzată de ligamente prea elastice sau de o afecțiune a articulației. Această mobilitate crescută poate duce la apariția pocniturilor, deoarece articulația ajunge în poziții anormale.
Este un motiv de îngrijorare?
Deși majoritatea oamenilor cu hipermobilitate nu au probleme semnificative, unele persoane pot experimenta durere sau instabilitate articulară, ceea ce le face mai predispuse la entorse sau dislocări.
- Leziuni mecanice sau fracturi
În cazul unor leziuni traumatice, cum ar fi entorse, fracturi sau rupturi de ligamente, articulațiile pot pocni din cauza instabilității mecanice. În astfel de cazuri, pocnitul articulațiilor poate fi însoțit de durere acută, umflare și pierderea funcției articulației și necesită intervenție medicală imediată.
Când trebuie să te îngrijorezi?
Deși majoritatea pocniturilor articulare sunt inofensive, există anumite semnale de alarmă care ar trebui să te determine să consulți un medic:
- Durere constantă sau persistentă în articulație.
- Umflatură sau căldură în jurul articulației.
- Pierderea funcției normale a articulației (dificultăți în a mișca articulația).
- Pocnituri frecvente însoțite de rigiditate sau disconfort semnificativ.
- Sunete foarte ascuțite sau puternice în urma unui accident sau leziuni articulare, care pot indica o ruptură sau fractură.
În concluzie, sunetele pe care le fac articulațiile atunci când pocnesc sunt adesea parte a unui proces natural și inofensiv. Cu toate acestea, dacă sunt însoțite de simptome suplimentare precum durere sau inflamație, pot semnala o problemă de sănătate ce necesită atenție medicală.
Citiți principiile noastre de moderare aici!