Este considerată o poziție corectă a capului în raport cu coloana cervicală atunci când umerii sunt trași în spate și urechile sunt poziționate în aceeași linie cu umerii. În această poziție, considerată a fi poziția neutră a capului, presiunea asupra coloanei cervicale este redusă.
Atunci când capul este orientat în față în raport cu umerii, iar coloana cervicală este arcuită spre în față vorbim de o postură greșită a capului. Această postură poate duce la apariția mai multor probleme.
Greutate excesivă pe coloana cervicală. Atunci când capul este orientat în față, coloana cervicală trebuie să suporte o greutate crescută. Când capul este orientat în față, greutatea exercitată pe coloana cervicală crește cu 4.5 kg la fiecare 2 centimetri. Luând în considerare că greutatea normală a capului este 4.5 kg, atunci când avem o postură greșită a capului coloana cervicală va trebui să suporte de două sau chiar de trei ori mai multă greutate decât în mod obișnuit.
Modificarea curburilor normale ale coloanei cervicale. Orientarea capului în față va face ca partea de jos a coloanei cervicale să se curbeze (hiperflexie), iar partea de sus va trebui să compenseze printr-o hiperextensie, pentru a menține privirea orientată în față. Aceste modificări anormale ale coloanei cervicale duc la o alungire a canalului medular și implicit a rădăcinilor nervoase.
Oboseală musculară. Pentru a se opune unei forțe gravitaționale mai mari, atunci când capul este orientat în față, mușchii de la nivelul gâtului vor trebui să depună mai mult efort, ceea ce va duce la apariția contracturilor musculare și la o rigiditate musculară.
Apariția cocoașei. Din cauza posturii greșite a capului, umerii vor veni și ei înspre în față, iar spatele se va rotunji (hipercifoza), acest lucru va duce la apariția durerilor în partea superioară a spatelui (între omoplați) și dureri la nivelul umerilor.
Cu cât postura greșită este menținută pentru mai mult timp (statul în față unui calculator/dispozitiv electronic sau statul „scurs” pe canapea sau scaunul de birou), cu atât este mai mare riscul apariției durerilor cervicale.
Efectele unei posturi greșite pe termen lung
În timp, postura greșită a capului va pune multă presiune pe zona cervicală, dar și pe musculatura umerilor și a zonei toracale a spatelui. Mai jos voi enumera câteva dintre efectele posturii greșite a capului:
Dezechilibru muscular. O parte a mușchilor gâtului, a regiunii toracale a spatelui, a umerilor și a pieptului vor deveni mai scurți, în vreme ce alții se vor alungi. Atât musculatura scurtată cât și cea lungită își pierde forța musculară.
Risc crescut de apariție a unor probleme degenerative. Greutatea suplimentară pusă pe articulațiile intervertebrale și pe vertebrele de la nivelul coloanei cervicale, din cauza capului dus în față, poate accelera sau accentua problemele degenerative, cum ar fi osteoartrita cervicală sau degenerarea unui disc intervertebral.
Mobilitate redusă. Din cauza rigidității apărute la nivelul mușchilor, dar și la nivelul articulațiilor intervertebrale, mobilitatea coloanei cervicale va fi redusă.
Alte efecte ale posturii greșite a capului sunt: durerile de cap, dureri în zona maxilarului, capacitate redusă de respirație și probleme de echilibru.
Durerile musculare cauzate de postura greșită a capului
Atunci când apar durerile musculare din cauza posturii greșite acestea pot fi descrise ca fiind:
Durere surdă generalizată la nivelul coloanei cervicale ce poate cuprinde și partea toracală a spatelui, părțile laterale ale gâtului, umerii și, uneori, poate să se extindă și spre cap.
Durere intensă, când mușchiul este foarte contractat devenind spastic, iar durerea este ascuțită sau se simte ca o arsură. Această durere se poate accentua sau ameliora în funcție de anumite mișcări. Durerea este de obicei localizată și nu cuprinde toată zona cervico-toracală.
Durerea cauzată de punctele trigger, mușchiul devine dureros la atingere. Punctele trigger sunt mai frecvente la nivelul mușchilor din spatele coloanei cervicale și spre cap. Unele studii sugerează că apariția punctelor trigger din cauza posturii este mai frecventă la persoanele care suferă de migrene sau alte tipuri de durere de cap.
Rigiditate musculară. Musculatura devine rigidă și inflamată din cauza suprasolicitării, a apariției punctelor trigger sau ca răspuns la un proces inflamator cauzat de hernierea unui disc intervertebral.
Pe lângă durerile musculare din cauza posturii greșite mai pot apărea și durerile articulare, durerile provocate de un disc herniat, ce radiază de-a lungul rădăcinilor nervoase, precum și dureri ale altor structuri din zona afectată.
Degenerările coloanei cervicale din cauza posturii greșite
Vertebrele cervicale C5, C6 și C7 sunt cele care susțin o mare parte din greutatea capului, pe măsură ce capul este dus în față și menținut pentru perioade lungi de timp sarcina suportată de aceste vertebre este și mai mare.
Odată ce înaintăm în vârstă este normal să apară schimbări degenerative (uzură) la nivelul coloanei, însă postura greșită poate accelera aceste procese:
- Apariția herniilor de disc, din cauza forțelor excesive exercitate la nivelul coloanei
- Uzura cartilajului dintre articulațiile vertebrelor
- Dispariția cartilajului dintre discuri face ca vertebrele să se frece os pe os, iar asta duce la apariția osteofitelor (ciocuri). Osteofitele pot irita strucurile din jur, cum ar fi: mușchii, nervii sau ligamentele.
Simptomele care apar ca urmare a degenerării coloanei cervicale pot fi:
- Durere de gât, spate și umeri, ce poate fi ascuțită și intensă
- Dureri de cap
- Radiculopatie cervicală- furnicături, amorțeală. slăbiciune, ce radiază spre umăr, braț, palmă sau degete.
Cum putem corecta o postură greșită
Încercați să faceți exerciții regulat – sunt recomandate exerciții care să vă întărească musculatura slăbită și să relaxeze musculatura tensionată de la nivelul gâtului, umerilor, spatelui și a pieptului. Este posibil să aveți nevoie la început să vă adresați unui centru specializat de fizioterapie, unde veți învăța ce exerciții este bine să faceți și cum să vă îmbunătățiți capacitatea de a vă menține postura corectă pe o perioadă mai lungă de timp, antrenând mușchii de la nivelul întregului spate cât și mușchii care ajută la stabilizarea coloanei.
Corectarea posturii nu se poate întâmpla peste noapte, este posibil să fie nevoie de câteva luni în care faceți exercițiile cu regularitate, până când veți observa rezultate. De asemenea este important să vă corectați postura ori de câte ori conștientizați că stați într-o poziție greșită (la birou, pe canapea sau la masă).
Postura corectă la birou
Ca parte a tratamentului posturii greșite a capului este nevoie să acordăm atenție poziției în care stăm la birou. Pentru a îmbunătăți postura este posibil să fie nevoie să faceți câteva ajustări.
Atunci când stați la birou în față unui calculator:
- Partea superioară a ecranului trebuie să fie la nivelul ochilor
- Antebrațele poziționate pe birou
- Coatele ușor în lateral
- Picioarele pe podea cu genunchii la 90 de grade (coapsele paralele cu podeaua)
- Atât zona lombară, toracele cât și ceafa să fie sprijinite pe spătar
- Verificați din când în când postura în care vă aflați
- Chiar dacă reușiți să stați într-o poziție corectă, este necesar să vă ridicați și să faceți o pauză de cel puțin 5 minute o dată pe oră și să vă plimbați puțin
- Persoanele care au un loc de muncă sedentar, în fața unui calculator, prezintă un risc mult mai mare de apariție a simptomelor cauzate de o postură greșită, comparativ cu alte meserii.
Pe aceeași temă:
Radu Butu, fizioterapeut: „Este o meserie frumoasă, cu satisfacții enorme”
Trimite articolul
XF.interesant …