Astfel, durerile cervicale cronice pot cauza disconfort major, ceea ce duce la o calitate scăzută a vieții. Există mai multe metode de a trata durerile cervicale, iar una dintre acestea este fizioterapia.
Cauze ale durerilor cervicale
Contracturile musculare – una dintre cele mai frecvente cauze a durerilor cervicale. Contracturile musculare apar din cauza suprasolicitării mușchilor gâtului, cum ar fi statul în fața unui calculator sau la birou într-o poziție nepotrivită, pentru o perioadă lungă de timp, căratul unor obiecte grele sau suprasolicitarea în timpul activităților sportive.
Atrofia mușchilor gâtului – musculatura profundă slăbită de la nivelul coloanei cervicale poate duce la dureri la nivelul gâtului.
Uzura articulațiilor intervertebrale – pe măsură ce înaintăm în vârstă cartilajul dintre vertebre se degradează, iar acest lucru poate duce la apariția osteofitelor, ceea ce va duce la scăderea mobilității coloanei și va provoca dureri.
Nervii comprimați – herniile discale sau osteofitele („ciocurile”), pot apăsa pe unul dintre nervii coloanei cervicale provocând dureri, amorțeli, furnicături sau slăbiciune de-a lungul unuia sau a ambelor brațe.
Accidente – precum sunt cele rutiere sau accidentările în sport, și anume „lovitură de bici”, atunci când la un impact capul face o mișcare bruscă spre înapoi și apoi spre înainte, producând o contracție puternică la nivelul mușchilor gâtului sau leziuni mai grave la nivelul coloanei cervicale.
Boli – boli precum artrită reumatoidă, meningita sau cancerul.
Locul de muncă – studii recente au identificat o legătură strânsă între condițiile de la locul de muncă și durerile de la nivelul coloanei cervicale, mai ales în cazul persoanelor care se simt nedreptățite, nu primesc ajutorul colegilor sau sunt în poziții în care nu pot lua decizii sau nu pot să influențeze lucrurile.
Poziții neobișnuite în timpul somnului
Simptome
- Dureri pe mijlocul sau pe părțile laterale ale coloanei, dar acestea se pot extinde și spre umeri sau în partea din față, pe torace
- Slăbiciune, amorțeală, furnicături sau durere pe membrele superioare
- Dureri de cap, care pot fi la nivelul cefei sau pot radia în față spre ochi și frunte sau în spatele urechilor
- Dificultate în a mișca capul, iar mușchii se simt tensionați, mai ales după o perioadă petrecută într-o singură poziție (la birou sau în timpul somnului)
- Mobilitate scăzută, mișcările sunt mai limitate
Tratament
Potrivit lui Radu Butu, fizioterapia este considerată cea mai eficientă metodă de tratament a durerilor coloanei cervicale. Majoritatea programelor de fizioterapie au ca scop reducerea durerii și relaxarea mușchilor din zona gâtului, urmate de un program de exerciții menite să întărească musculatura profundă a gâtului, să îmbunătățească elasticitatea musculară și să îmbunătățească postura pentru a oferi o funcționare optimă a coloanei cervicale. Fizioterapia vă poate ajuta să gestionați mai bine durerile care apar, dar vă va ajuta și să preveniți reapariția lor.
În cazul în care vă confruntați cu dureri în zona cervicală este recomandat un consult neurologic pentru a afla cauza exactă a durerilor.
Când poate ajuta fizioterapia:
- Durerile de gât acute – acestea pot fi moderate sau puternice și sunt accentuate de mișcările gâtului și ale capului. De obicei, durerile acute apar că urmare a unui incident, cum ar fi o întoarcere bruscă a capului, un accident rutier, o lovitură la cap sau o poziție de somn neobișnuită
- Durerile de gât cronice – care persistă sau tot revin pe o perioadă mai lungă de timp.
- După intervențiile chirurgicale – în foarte puține situații, va fi nevoie de o intervenție chirurgicală (fracturi ale vertebrelor, hernii grave de disc, când tratamentul conservator nu îmbunătățește situația). În acest caz ședințele de fizioterapie va vor ajuta să vă recăpătați mobilitatea coloanei, să reducă tensiunea acumulată în mușchi și să crească forța musculaturii din zona coloanei cervicale.
Așa cum am spus și mai sus, exercițiile și tehnicile specifice folosite în programele de reabilitare sunt o componentă importantă în tratamentul durerilor din zona cervicală. Acestea vă vor ajuta să vă simțiți mai bine în timpul activităților zilnice, să preveniți reapariția durerilor și să vă îmbunătățiți postura la locul de muncă.
Pe aceeași temă:
VIDEO. Ce este limfedemul și cum poate fi tratat. Soluții terapeutice explicate de specialist
Durerile de spate, unul dintre principalele motive pentru care oamenii merg la medic
Radu Butu, fizioterapeut: „Este o meserie frumoasă, cu satisfacții enorme”
Citiți principiile noastre de moderare aici!