Majoritatea studiilor sunt efectuate pe pacienți care au suferit de cancer mamar, din acest motiv trebuie să ținem cont că recomandările din acest articol nu se pot aplica tuturor pacienților cu limfedem și nu în orice situație.
Care sunt cele mai bune metode de a face sport pentru persoanele cu limfedem?
Nu există o metodă anume care să poată fi aplicată tuturor pacienților cu limfedem și aceasta poate varia de la un individ la altul, însă mai jos voi prezenta câteva aspecte de care puteți ține cont atunci când vreți să concepeți un program de exerciții.
Dacă aveți un indice de masă corporală mare (greutate crescută), pe lângă exerciții este ideal să includeți și un program de nutriție, care să ajute la scăderea în greutate. În cazul acestor pacienți orice tip de exerciții care ajută la scăderea în greutate poate ameliora și simptomele limfedemului.
Greutatea corporală crescută este un factor de risc în apariția limfedemului; este aproape inevitabilă apariția limfedemului în cazul acestor persoane.
Reducerea greutății corporale poate aduce următoarele beneficii: în primul rând reduce compresia (apăsarea, strângerea) cauzată de țesutul adipos pe vasele limfatice, compresie ce împiedică circulația normală a limfei, iar în al doilea rând reduce volumul total al membrului afectat prin producerea în cantități mai mici de limfă, dar și o circulație venoasă mai bună.
Pentru a scădea în greutate aveți nevoie în primul rând de un program de nutriție potrivit, iar cele mai potrivite exerciții pentru a arde calorii sunt exercițiile de tip cardio: mersul pe jos, alergatul, înotul sau mersul pe bicicletă.
Exerciții cu greutăți – este posibil să fie cea mai bună alegere atunci când vine vorba de beneficiile asupra reducerii limfedemului.
Cel mai mare studiu efectuat cu privire la efectele exercițiilor asupra limfedemului a examinat efectele exercițiilor cu greutăți, pe o perioadă de 12 luni. În cazul pacienților care au participat la studiu s-a observat o incidență scăzută a apariției limfedemului și o îmbunătățire a simptomelor limfedemului, spre deosebire de grupul de pacienți care nu a participat la acest studiu. Exercițiile cu greutăți îmbunătățesc tonusul muscular, iar contracția musculară favorizează întoarcerea limfatică și cea venoasă. Puteți efectua în siguranță exerciții cu greutăți atât timp cât respectați următoarele recomandări:
- Purtați un ciorap/manșon compresiv
- Nu faceți exerciții până la epuizare musculară
- Încercați să evitați traumatismele și accidentările
Yoga – este o formă de mișcare ce implică întregul corp și unele studii recente sugerează că efectuarea de astfel de exerciții sub îndrumarea unui specialist pot îmbunătăți fluxul limfatic și au efecte atât fizice, cât și psihosociale.
Un program de exerciții supervizat – poate fi mult mai benefic decât v-ați fi așteptat. Pacienții care aleg un program supervizat reușesc să adere pe o perioadă mai lungă, exercițiile le sunt adaptate în funcție de evoluție (progres) dar și în funcție de simptome, astfel reducând riscul de accidentări.
Alegeți un program de exerciții de care vă puteți ține – este evident că cele mai bune exerciții în limfedem sunt cele pe care pacientul le și face în mod regulat, de aceea încurajăm pacienții să facă orice formă de exerciții care li se potrivește cel mai bine. Oferindu-le pacienților libertatea de a-și alege tipul de exerciții, cresc șansele ca aceștia să adere la acel program de exerciții.
FACEȚI MIȘCARE – nu contează ce fel de program de exerciții decideți să urmați (cardiovascular, exerciții cu greutăți sau oricare altul), exercițiul nu este un factor de risc în apariția limfedemului. Faceți exerciții de orice fel, acest lucru va duce la o calitate crescută a vieții și șanse mai mari de supraviețuire în rândul pacienților cu cancer.
Este important să consultați medicul dumneavoastră înainte de începerea oricărui program de exerciții și nu uitați să purtați ciorapul sau manșonul compresiv în timpul exercițiilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!