Mișcarea coloanei modifică poziția nucleului în interiorul discului intervertebral:
- flexia coloanei determină mișcarea nucleului către partea posterioară
- extensia coloanei determină mișcarea nucleului către partea anterioară
Aceste mișcări fiziologice ale nucleului pot deveni mai proeminente, în cazul unor posturi sau poziții greșite sau la repetarea unor mișcări solicitante pentru coloană. În aceste cazuri, nucleul poate rămâne deplasat posterior, fără a rupe inelul fibros (protruzie discală) care îl menține în discul intervertebral.
În cazurile mai grave, inelul fibros se rupe și materialul conținut în disc „iese” (hernie de disc), împingând lateral, în jos sau, mai rar, în sus.
Toate aceste modificări ale disculurilor intervertebrale sunt cauzate în mare parte de degenerări care apar odată cu vârsta. Pe măsură ce discul este afectat tot mai mult, mișcările gâtului sunt tot mai puțin flexibile, apar durerile și rigiditatea, în special la sfârșitul zilei.
Cauzele herniei de disc cervicale
Este dificil să spunem cu exactitate ce anume a provocat o hernie de disc, de cele mai multe ori fiind vorba de mai mulți factori predispozanți. Mai jos am enumerat câteva din posibilele cauze ale apariției herniilor de disc cervicale:
- Vârsta – un disc intervertebral este compus în mare parte din apă. Pe măsură ce îmbătrânim discul se deshidratează, iar acest lucru îl face mai predispus la ruperi și uzură, crescând riscul de apariție a herniei de disc.
- Genetică
- Mișcările bruște, smucite sau cum sunt cele provocate de un accident.
- Postura greșită – capul orientat în față, ceea ce pune multă presiune pe ultimele două discuri cervicale (locul cel mai frecvent al apariției herniiilor de disc cervicale C5-C6 și C6-C7)
Simptomele herniei de disc
Simptomele date de un disc intervertebral herniat care apasă pe una din rădăcinile nervoase care pornesc de la nivelul coloanei cervicale pot fi:
- Dureri, arsură, amorțeală sau furnicături la nivelul umerilor, brațelor și a zonei dintre omoplați
- Slăbiciune în brațe
- Dificultăți în a executa mișcări fine cu mâinile
- Pierderea echilibrului și a stabilității
Diagnostic
Cele mai frecvente metode de a diagnostica herniile de disc și posibilele compresii ale rădăcinilor nervoase sunt:
- razele X (radiografii)
- examenul RMN
- evaluarea vitezei de conducere nervoasă
- examinarea subiectivă
Tratament
Cele mai importante metode de tratament sunt fizioterapia și intervențiile chirurgicale.
Fizioterapia – este indicată în tratarea majorității afecțiunilor discale.
- Stabilizarea zonei cervicale și toracale prin exerciții care îmbunătățesc flexibilitatea coloanei, postura și forța musculară – va duce la diminuarea durerilor.
- Recâștigarea mobilității va permite repoziționarea coloanei cervicale într-o poziție corectă și va reduce simptomele.
- Reeducarea posturală și întărirea musculaturii specifice îi va permite pacientului să își mențină postura corectă în timpul activităților zilnice
- Întărirea musculaturii gâtului și a spatelui va ajuta pacientul să execute mișcările corect, sigur și fără durere, în timpul unor activități mai dificile fizic.
Intervenția chirurgicală – decizia pentru o intervenție chirurgicală poate fi luată în următoarele situații:
- Sunt prezente simptomele neurologice (amorțeală sau slăbiciune în braț, probleme de echilibru și/sau pierderea funcțiilor motorii)
- Dacă durerea este severă și nu scade, iar activitățile zilnice devin dificil de efectuat, chiar și după 6 luni de tratament conservator.
Menținerea unei posturi corecte prin îmbunătățirea stabilității, mobilității și a forței musculare de la nivelul întregii coloane vertebrale, menținerea unui stil de viață sănătos și activ din punct de vedere fizic pot reduce riscul apariției herniilor de disc cervicale.
Pe aceeași temă:
Durerile cervicale cauzate de poziția greșită a capului, explicate de fizioterapeut
Citiți principiile noastre de moderare aici!