Întâmpinați probleme etice în practica dumneavoastră? Și dacă da, care sunt acestea?
În practica medicală chirurgicală nu am întâmpinat probleme etice până în prezent. Cred că dialogul și colaborarea între medicul curant și pacient sunt esențiale pentru a evita anumite probleme etice sau de altă natură.
Din perspectiva unui medic chirurg, cât de importantă este comunicarea cu pacienții?
Cred că este foarte importantă comunicarea între medicul curant și pacient. Oamenii care se adresează spitalelor au o problemă de sănătate și atunci sunt vulnerabili și organic și psihologic. Încrederea pacientului trebuie câștigată de medicul curant prin explicațiile necesare. Majoritatea pacienților nu au cunoștințe medicale și atunci trebuie să le traducem termenii medicali, cum ar fi detalii legate de boală, de intervențiile chirurgicale și de procedurile la care vor fi supuși.
Care sunt cele mai frecvente operații chirurgicale pe care le efectuați?
Cele mai frecvente intervenții chirurgicale care eu le practic sunt intervențiile din chirurgia toracică, și anume intervențiile pentru neoplasmul pulmonar, adică pentru cancerul pulmonar. Mai sunt intervențiile pentru herniile hiatale, intervențiile pentru neoplasmele esofagiene și ale tubului digestiv superior, și intervențiile chirurgicale metabolice adresate pacienților cu exces ponderal.
Care sunt cele mai dificile proceduri de chirurgie toracică cu care v-ați confruntat de-a lungul carierei dumneavoastră?
Cele mai dificile proceduri în chirurgia toracică țin de chirurgia tubului digestiv superior, a esofagului. Chirurgia cancerului esofagian este una dintre cele mai grele intervenții din toată chirurgia, în care trebuie să confecționăm un tub digestiv din stomac și să înlocuim zona care o vom rezeca din esofag. Este o intervenție chirurgicală complexă pentru că avem un abord chirurgical multiplu în abdomen și în torace, uneori chiar și la nivelul gâtului. Presupune o pregătire complexă, o pregătire preoperatorie bună a pacientului și posibila prezență a unor complicații postoperatorii imediate și la distanță.
Dacă ați avea la dispoziție resurse nelimitate, ce experiment sau proiect ați lansa în domeniul chirurgiei toracice?
În primul rând mă gândesc la cancerul pulmonar, care este o patologie în creștere. M-aș axa pe prevenție și pe tratamentul imediat al acestei boli. Cred că descoperirea tratamentului în cancer și prevenția în cancer ar fi a pentru omenire un mare succes.
Credeți că ne apropiem de un astfel de moment?
Din punctul meu de vedere, cred că suntem depășiți de numărul de oameni diagnosticați cu cancer. Nu știu dacă ne apropiem către un tratament sau către o rezolvare a situației, dar în practica de zi cu zi vedem că din ce în ce mai mulți pacienți vin cu această patologie, astfel încât chirurgia toracică a ajuns în momentul de față să fie undeva la peste 90% dominată de cancerul pulmonar.
Cât de eficientă este chirurgia bariatrică și cum afectează aceasta digestia pacientului?
Chirurgia bariatrică, chirurgia metabolică, chirurgia adresată oamenilor cu un exces ponderal sunt sinonime. Oamenii trebuie să înțeleagă că această chirurgie este adresată celor care au un exces ponderal și anumite boli asociate. În general, obezitatea la noi nu este privită ca o boală. De aceea, un om care are obezitate și face niște investigații de rutină, o să depisteze cu probabilitate că are hipertensiune, poate și un diabet care se instalează.
Obezitatea în sine funcționează ca o glandă la nivelul întregului organism. Așa cum suntem noi dezbrăcați în fața unei oglinzi, cam așa arată și organele noastre învelite într-un țesut adipos. Cu ajutorul indicelui de masă corporală, pe care fiecare om cu acces la internet și-l poate calcula, putem vedea în ce stadiu ne aflăm. El arată că după ce o persoană a trecut deja de gradul unu sau doi de obezitate lucrurile se complică. Acești oameni apelează la un chirurg bariatric și spun: «Am un exces ponderal. Cum să fac? Ce tip de operație mi se adaptează? Ce investigații trebuie să fac?».
După aceste intervenții digestia nu este perturbată. Digestia este un act care nu se modifică. Volumul gastric în anumite operații, de exemplu cele de micșorare de stomac, se modifică. Și senzația de foame se modifică. În alte intervenții chirurgicale, se face o derivație și traseul alimentar se schimbă.
Există mai multe intervenții chirurgicale pentru obezitate care sunt adaptate în parte fiecărui pacient. Cea mai cunoscută este operația de micșorare de stomac. Nu se modifică digestia, în schimb se ajunge la o greutate ideală la până un an de zile de la momentul postoperator. Dacă un om are un exces de 60 kg, la un an de zile, el va ajunge la normoponderabilitate, care va fi un mare succes pentru el. Scheletul nostru este identic, însă felul în care încărcăm acest «umeraș» diferă, însă din cauza obezității se pot agrava unele boli asociate și se pot instala unele noi.
Cum pregătiți pacienții pentru rezultatele de după procedura chirurgicală?
Înainte de operație, pacienții au o discuție cu mine în cabinet și stabilim toate datele, tot ce are pacientul nevoie să știe despre această operație. Este un consult în care i se explică riscurile, beneficiile, tipul și durata intervenției chirurgicale și regimurile alimentare postoperatorii. Pacientul, după operație, are un regim cu multe lichide în primele zile, după urmează un regim alimentar, iar ulterior alimentația este normală. E foarte important ca pacientul să înțeleagă că va avea voie să mănânce orice, doar că trebuie să știe că după intervenția chirurgicală controalele sunt obligatorii. De ce? Pentru că noi vrem să știm felul cum slăbește, deficitele de vitamine care pot să apară și evoluția lui până la un an.
Astfel, încă de la început, pornim ca o echipă, formată din medicul chirurg și pacient, în care ne pasăm mingea de la unul la altul. Într-o primă etapă, pacientul își lasă încrederea în mâinile noastre, ulterior noi îi dăm înapoi mingea și îl instruim să consume lichide, să respecte regimul și aibă o alimentație corespunzătoare. După aceea, pacientul vine la control și observăm modificările. La un an de zile tragem linie și ar trebui să fie la greutatea ideală.
Puteți oferi câteva sfaturi pentru o alimentație corectă și să ne spuneți cum ne putem menține corpul sănătos?
Prevenția cea mai importantă. În orice domeniu, dacă am putea să facem această prevenție ne-ar ajuta foarte mult. În mod normal, ar trebui să avem o hidratare corespunzătoare. În sezonul cald hidratarea trebuie să fie mult mai bună decât în sezonul rece. Activitatea fizică trebuie să fie una corespunzătoare, adică să avem minim 45 de minute de activitate fizică pe zi.
Ciugulitul și stresul, care vin mână în mână, ar trebui reduse. În mod normal, ar trebui să avem trei mese pe zi cu câte o gustare – cum ar fi un fruct – între mese. Ce e foarte important este că ar trebui să evităm băuturile carbogazoase și dulciurile. Din păcate, cu toții cădem pradă unui tort sau dulciurilor din comerț, dar atunci când nu mai ținem cont de lucrurile acestea, începem să luăm în greutate. Când luăm în greutate 5-10 kilograme ne alarmăm, începem să facem activitate fizică mai intensă, începem să ținem diete.
De multe ori, un regim ne poate ajuta la început să slăbim, însă ulterior punem toate kilogramele date jos la loc. Acest lucru este cunoscut drept «efectul yo-yo». Atunci, după mai multe regimuri, ne trezim că am ajuns la obezitate.
Pe scurt, cele mai importante sfaturi sunt: să avem cele trei mese pe zi, cu câte o gustare, să ne asigurăm că suntem activi fizic și să reducem la minim consumul de băuturi carbogazoase și dulciuri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!