După ce am trecut cu bine de perioada Sărbătorilor Pascale, e recomandat să ne reluăm obiceiurile alimentare de zi cu zi și, de ce nu, în anumite cazuri chiar într-o manieră îmbunătățită.
Ne putem bucura de o alimentație sănătoasă și de o așa-zisă detoxifiere. Masa de sărbători a fost foarte îmbelșugată, însă nu tot ceea ce am mâncat ne-a făcut și bine, fie că vorbim de ficat, de tractul digestiv ori de acumularea unor centimetri în talie.
Pentru mulți dintre noi, masa copioasă a venit după o perioadă de post, ceea ce afectează și mai tare metabolismul. E bine să reintrăm treptat în ritmul normal de viață și să păstrăm mereu echilibrul.
„Da, într-adevăr, după perioada postului, punem pe masă multe bunătăți care, din păcate, sunt pregătite poate prin prăjire, conțin foarte multe uleiuri, grăsimi, sare, zahăr – pentru că de sărbători mănânci și prăjituri. În plus, la noi, la români, când mergi în vizită ți se pune multă mâncare în față, iar ție, din respect și din dragoste pentru cei din jur, ți-e rușine să refuzi.
După sărbători, de obicei, avem cam 3 kg în plus. Ar trebui să ne facem un plan alimentar, să nu ne dăm peste cap tractul digestiv și sănătatea. După ce o persoană a mâncat atâta, nu este bine să implementeze restricții severe sau să meargă la sală unde să depună un efort semnificativ, 2-3 ore; așa ceva nu este indicat. Ar trebui să intrăm într-un ritm normal, să fim atenți la ce mâncăm în perioada următoare, poate să micșorăm porțiile sau să respectăm ceea ce ne recomandă nutriționiștii.
Trebuie să avem grijă la hidratare. Asta este foarte important. De fiecare dată când există un pahar de alcool în plus sau când bem mai multă cafea, plus excesul de sare care vine din alimentele consumate extra, corpul nostru are nevoie de apă, de hidratare, nu de alte tipuri de băuturi sau de sucuri. Așa că dacă bem între 1,5 și 2 L de apă pe zi ar fi extraordinar. Ceaiurile sau cafeaua sunt deshidratante”, spune nutriționista Iren Alexoi.
La fel ca în perioada de post, cei care renunță la alimentele de origine animală ar putea să simtă lipsa proteinelor din carne, brânză, ouă. Ei bine, din fericire, grădina poate da și roade care suplinesc proteina animală. Acesta sunt utile și atunci când vrem să ne detoxifiem.
„În afară de salatele pe care le recomand, trebuie să ne ocupăm și de partea de proteină. În post e o mare problemă, pentru că renunțând la carne, cele mai multe persoane nu știu de unde să-și ia proteinele necesare organismului. Și atunci iarăși ne întoarcem la leguminoase, la linte, la mazăre, la fasole, la năut. Ele sunt alimente foarte bogate în proteine și ar fi bine să le icludem în alimentația noastră. Bineînțeles, eu le recomand asociate cu o salată, de exemplu o mâncare de linte consumată împreună cu o salată, și nu cu o felie de pâine albă.
Cu toate că acestea nu conțin proteine animale, putem să ne bucurăm acum de semințe și nucifere, care de asemenea sunt și ele foarte bogate în proteine și în acizi grași sănătoși. Putem dimineața să le folosim, de exemplu, în acele shake-uri de fructe. Putem să ne folosim de lactatele vegetale, și nu numai laptele de soia pe care toată lumea îl știe. Acum au apărut la magazinele naturiste laptele vegetal de ovăz, de migdale, de quinoa și laptele de cocos. De aceste alimente ne putem bucura încercând noi rețete. Numai bine, îmbinăm plăcutul cu utilul, cu sănătatea”, adaugă nutriționista timișoreană.
Postul negru sau postul sever poate fi „ținut” oricând, nu numai înaintea marilor sărbători. Cu toate acestea, nu este recomandat tuturor.
„Dacă e s-o luăm din punct de vedere nutrițional, cine dorește să facă o detoxifiere și să-și pună în repaus sistemul digestiv sau cine are anumite probleme de sănătate, poate ține un astfel de post. Sunt tot felul de patologii la care tubul digestiv trebuie «liniștit» puțin. În mod normal, dacă nu mănânci, energia pe care o consumă sistemul digestiv este folosită pentru curățarea altor organe – de exemplu pentru curățarea colonului, a ficatului.
Dar eu, ca nutriționist, nu recomand postul negru decât unor persoane în cazuri speciale. Pentru organism nu cred că ar fi atât de benefic. Mai bine mâncăm sănătos o perioadă îndelungată, apoi dăm puțin la o parte produsele de origine animală, ca să ne «curățăm» un pic; să avem o alimentație bogată în vitamine, în fibre, în minerale este mai bine decât să ținem acest post negru”, punctează Iren Alexoi.
Culoarea sezonului este „verde” și nu ar trebui să lipsească din farfurie.
„La nicio masă să nu lipsească legumele! Este perioada frunzelor verzi. Este foarte important să mâncăm salate, să ne folosim de toate proprietățile legumelor cu frunze verzi. Mă refer la urzici, la spanac, la dragavei, leurdă – avem o gamă bogată de legume cu frunze verzi pe care putem să le mâncăm. Poate la prânz, înlocuim preparatele grele sau de tip fast-food cu o ciorbă de legume, făcută în casă, care să conțină o gamă cât mai diversificată de legume. Cu cât ai mai multă culoare în farfurie, cu atât consumi mai mulți antioxidanți.
Trebuie să avem grijă să mâncăm și fibre. Dacă am avut mese bogate, simțim că digestia este îngreunată. Putem chiar să folosim un supliment de fibre, să avem grijă la starea florei bacteriene și atunci, în această perioadă, ar trebui să consumăm zilnic măcar un aliment care a fermentat. Mă refer aici la kefir, la borșul pe care îl punem în ciorbă, la murături. Dar, atenție la murături! Pentru refacerea florei bacteriene sunt indicate mai degrabă cele murate în apă cu sare decât cele în oțet. Varza murată o găsim încă. Se mai află în cămara noastră și putem să ne folosim de ea.
Avem nevoie de probiotice și prebiotice, pentru că și bacteriile trebuie să se hrănească cu ceva și atunci fructele și legumele proaspete ar trebui să existe la fel la fiecare masă. Totodată, trebuie să avem grijă cum pregătim mâncarea. Cel mai bine e prin fierbere, fără să folosim multe grăsimi. Preparatele vin un pic mai curat gătite și cred că sunt câteva reguli pe care le putem urma. Nu cred că e ceva complicat pentru nimeni”, mai spune nutriționista.
Obiceiurile bune trebuie transmise mai departe. Pentru a ne asigura că și micuții noștri vor ajunge adulți sănătoși, cu obiceiuri alimentare echilibrate, e bine să le introducem devreme în alimentație diferite feluri de mâncare bogate în nutrienți.
„Întotdeauna am spus că puterea este în mâna părinților și deciziile pe care le luăm noi le luăm spre binele copiilor, pornind de la educație, pornind de la faptul că lor le putem explica ce înseamnă excesul, ce înseamnă alimentația sănătoasă, ce înseamnă să mănânci prea multe dulciuri. Dacă copilul este învățat ca în viața de zi cu zi să mănânce și niște legume sau o salată lângă cărniță este ideal.
Ceea ce le recomand adulților, îi sfătuiesc să facă și în privința copiilor. Ar trebui să le ofere câte puțin din fiecare. Ar trebui să fie diversitate. Să se obișnuiască să mănânce orice li se oferă. Ei oricum sunt un pic mofturoși la vârsta asta. Și ei trebuie obișnuiți să mănânce cu regularitate și la masa principală să fie toate tipurile de proteine, carbohidrați, lipide sănătoase. Așa ar trebui copilul obișnuit. Cu siguranță unui copil căruia îi este foame va mânca ceea ce i se pune pe masă”, conchide nutriționista Iren Alexoi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!