Care sunt cele mai comune afecțiuni ORL cu care oamenii se prezintă la specialist?
Pacienții ni se adresează în general pentru diferite afecțiuni ce interesează căile aero digestive superioare și elementele anatomice conexe ale acestora. Aceste afecțiuni pot fi de tip funcțional sau de natură inflamatorie, infecțioasă sau tumorală.
La Spitalul Clinic CF Timișoara, urgențele din sfera ORL care ni se adresează reprezintă o prioritate în timpul programului nostru, deși nu suntem o unitate spitalicească de urgență. Cele mai frecvente sunt sângerările nazale.
Ce fel de intervenții chirurgicale faceți?
În general, intervențiile chirurgicale pe care le realizăm vizează patologia uzuală din cadrul specialității ORL – cum ar fi amigdalectomii, operații pentru deviația de sept nazal ș.a. De asemenea, acordăm o atenție deosebită patologiei tumorale, aducându-ne aportul în managementul acestor cazuri în măsura posibilităților de care dispunem (diagnostic, tratament chirurgical în tumori limitate).
Ce inovații au apărut în domeniul ORL în ultimii ani?
Inovarea în medicină reprezintă o preocupare permanentă ce urmărește optimizarea continuă a modalităților de diagnostic și tratament.
În cazul nostru, tehnicile moderne de imagistică au revoluționat diagnosticul și evaluarea afecțiunilor ORL, iar metodele chirurgicale minim invazive utilizând aparatura endoscopică, laser au îmbunătățit mult rezultatele terapeutice.
În același timp, o serie de metode terapeutice clasice rămân de actualitate, dovedindu-și eficacitatea în continuare și reprezentând o opțiune standard de tratament.
În ceea ce privește medicamentele au apărut noutăți?
Desigur. De exemplu o noutate în sfera patologiei alergice este apariția unui medicament imunomodulator, acum disponibil și prin programul național de sănătate, de care beneficiază pacienții cu alergii severe. Această medicație pare a fi foarte eficientă în tratamentul astmului bronșic, dar și în cel al rinosinuzitei cronice polipoase.
Terapia clasică în cazul acestor pacienți constă în intervenții chirurgicale repetitive de extirpare a acestor polipi, combinate cu terapie cortizonică de durată – terapie ce prezintă un grad de disconfort pentru bolnav. Terapia de ultimă oră pare să gestioneze foarte eficient fenomenele alergice și complicațiile lor specifice.
Este necesară o strânsă colaborare interdisciplinară în tratamentul acestor pacienți și, de multe ori, individualizarea algoritmilor de tratament pentru a obține rezultate satisfăcătoare. Până la urmă, „nu există boli, există bolnavi” – fiecare caz trebuie particularizat.
Există remedii alternative sau naturiste care ați observat în practica dvs. că funcționează?
Sigur, noi utilizăm și medicații de tip naturist în schemele noastre de tratament. Este bine știut că plantele au stat și stau la baza producerii multor medicamente. Până la urmă, cu toții am auzit expresia „plante medicinale”.
În același timp recomandările pentru saline, mare rămân în continuare de actualitate în cazul pacienților cu afecțiuni respiratorii.
Cum îi explicați unui copil ce se întâmplă în timpul unei consultații ORL?
În cazul copiilor, medicul ORL trebuie să aibă grijă să nu sperie micul pacient, producându-i disconfort sau suferință, deoarece riscă să îi piardă încrederea. Pentru a le capta copiilor atenția, este bine să te exprimi pe înțelesul lor, folosind noțiuni cu care aceștia sunt familiarizați. De exemplu, aspirația auriculară o asociez cu curățenia care se face acasă sau corpii străini nazali ori auriculari cu niște pitici ascunși care trebuie capturați. Totodată, copiii care suferă nu pot fi întotdeauna foarte liniștiți și cooperanți, la fel cum nici adulții nu sunt. Însă, de multe ori, dacă suntem atenți cu ei, putem să-i liniștim și să rezolvăm totul cu blândețe.
Există mituri din domeniul ORL pe care ați vrea să le demontați?
Există multe convingeri eronate în cunoașterea colectivă românească. Unul cu care ne confruntăm frecvent este acela că cefaleea este obligatoriu asociată sinuzitei. De asemenea, o serie de terapii empirice ale durerii practicate la domiciliu pot înrăutăți starea acestor pacienți, complicându-ne și nouă activitatea.
În ultimul timp, accesul facil la explorări paraclinice oferă multor pacienți iluzia autodiagnosticării și, în consecință, omisiunea accesării serviciilor de specialitate necesare problemelor lor de sănătate.
Toate analizele trebuie completate cu o examinare clinică, iar diagnosticul trebuie stabilit de un medic specialist. Evaluările și analizele paraclinice izolate nu pot oferi un diagnostic de certitudine.
Există vreun dispozitiv, un gadget pe care l-ați inventa pentru a vă ajuta în practica dvs.?
Universul cunoașterii medicale este vast, cu multe paradoxuri și încă multe necunoscute. Singura constantă în medicină este schimbarea. Nu cred că există un „gadget” care să acumuleze și să cuantifice cât mai precis știința medicală. De fapt, singurul „gadget” realizabil în acest deziderat suntem chiar noi, medicii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!