În general, intervențiile chirurgicale sunt o experiență stresantă, însă cunoscând unele informații cu privire la intervenție, dar și la ce vă va întâmpla după aceasta, poate fi ceva de ajutor.
Înainte de intervenția chirurgicală de îndepărtare a sânului, este indicat să adresați orice întrebare echipei medicale care va efectua intervenția, întrebări referitoare atât la intervenția în sine, cât și la recomandările de care trebuie să țineți cont înainte și după intervenția chirurgicală.
Tipuri de mastectomie
Operația de mastectomie poate fi de mai multe tipuri. Medicul va recomanda procedura potrivită, în funcție de diagnosticul specific fiecărui pacient. Diferența dintre tipurile de mastectomie este dată de cantitatea de țesut care trebuie eliminată.
- Mastectomia totală (simplă): în cadrul acestei operații, medicul chirurg va elimina întregul sân afectat de tumoare.
- Mastectomie radicală modificată: această procedură conservă mușchiul pectoral și pielea, pentru a putea fi acoperită plaga rezultată în urma procedurii operatorii.
- Mastectomie radicală Halsted: în cadrul acestei proceduri, se îndepărtează atât sânul, cât și mușchiul pectoral. Procedura este aleasă când sunt afectați atât mușchiul pectoral, cât și ganglionii axilari.
- Mastectomie cu păstrarea mamelonului: presupune îndepărtarea țesutului mamar, dar, simultan, păstrarea ariei și a mamelonului.
Extirparea nodulilor limfatici
Uneori este necesară și extirparea nodulilor limfatici. Această procedură se poate face fie prin extirparea unui număr mic de ganglioni – ganglioni santinelă, acei ganglioni de la nivelul axilei care au cea mai mare probabilitate de a fi invadați tumoral, primii ganglioni la care ajunge fluxul de celule tumorale din tumora mamara. Dacă acești ganglioni sunt invadați, atunci există o probabilitate mare ca toți ganglionii axilari să fie invadați și va fi nevoie de limfodisecție axilară (rezecția completă a ganglionilor de la nivel axilar). Medicul chirurg va trimite ganglionii îndepărtați pentru un examen histopatologic.
Cât durează intervenția
Intervenția de îndepărtare a sânului poate dura între 1 și 3 ore, iar dacă se face și reconstrucția sânului în timpul aceleiași intervenții, poate dura până la 6-8 ore, în funcție de tipul de reconstrucție ales. Reconstrucția imediată are rezultate mai bune decât cea la distanță, datorită posibilității de a păstra cea mai mare parte a pielii sânului.
Tipuri de reconstrucție
Reconstrucția sânului (mamar) se poate face cu țesut propriu, cu implant sau combinând cele două metode. Echipa medicală va stabili, în funcție de specificul fiecărui caz în parte, care este soluția optimă pentru reconstrucția de sân.
Recuperarea după intervenția de mastectomie
Recuperarea după mastectomie poate dura câteva săptămâni sau chiar mai mult, dacă s-a efectuat și reconstrucția. După intervenția chirurgicală, va fi nevoie să rămâneți internată pentru o perioadă de 1 până la 3 zile, în funcție de intervenția efectuată. La externare, veți primi din partea medicului o rețetă cu medicamentele necesare, instrucțiuni despre cum să îngrijiți plăgile sau tuburile de dren, atunci când e cazul, indicații în ceea ce privește efectuarea exercițiilor pentru a menține mobilitatea normală a brațului, precum și ce mișcări ar fi bine să evitați.
Este important să acordați timp vindecării, să vă odihniți după ce ajungeți acasă; probabil că vă veți simți epuizată în urma acestei experiențe, așa că trebuie să acordați timp odihnei în următoarele săptămâni de după intervenție și să luați medicamente împotriva durerii, la nevoie.
Este foarte important să vă adresați medicului curant în situația în care țesutul din jurul inciziilor se înroșește, faceți febră sau se scurge lichid, pentru că este posibil să fie vorba de o infecție.
Efectuarea exercițiilor specifice este importantă în vederea menținerii mobilității brațului; dacă nu reușiți să faceți acest lucru acasă, vă puteți adresa unui centru specializat de kinetoterapie.
Recunoașterea semnelor apariției limfedemului
Limfedemul este una dintre complicațiile mastectomiei, mai ales în cazurile în care se impune îndepărtarea completă a ganglionilor limfatici. Limfedemul este o umflare anormală, ce poate să apară la nivelul membrului, în zona sânului sau pe torace. Limfedemul poate să apară atunci când circuitul limfatic normal este întrerupt, cum este în cazul extirpării ganglionilor limfatici axilari în anumite tipuri de mastectomie.
Simptomele limfedemului includ:
- Umflătură
- Mâncărime
- Senzația de greutate în membrul afectat
- Senzația de amorțeală
În cazul în care bănuiți că ați avea limfedem, este important să anunțați medicul curant, care vă va îndruma spre un specialist în tratarea limfedemului. Este important să începeți tratamentul cât mai curând posibil pentru a evita complicațiile. Tratamentul în stadiile incipiente presupune drenaj limfatic manual și purtarea unui manșon compresiv.
Mastectomia este un tratament care implică o traumă fizică și un impact emoțional aparte, de aceea este important să aveți familia și prietenii aproape, pentru a trece mai ușor peste această traumă.
Trimite articolul
XOUTSIDE e o adevarata cultură a prevenției active. Si e de inteles – trebuie să te uiți foarte atent la probabilitati & opțiuni!! Mda.