Tratamentul de kinetoterapie va ameliora durerea, va îmbunătăți capacitatea funcțională și îți va reda independența în activitățile importante, explică fizioterapeutul Radu Butu.
Simptome după operația de hernie de disc
După intervenția chirurgicală, este posibil să existe dureri și disconfort la nivelul spatelui. Acestea sunt normale în timpul procesului de vindecare și nu trebuie să îngrijoreze. De obicei, pacienții se pot ridica din pat la câteva ore după operație.
Un kinetoterapeut îți va arăta cum să cobori din pat și cum să te deplasezi cu atenție și confort. Tot el te va sfătui în legătură cu activitățile pe care ar trebui să le eviți în primele câteva săptămâni, cum ar fi aplecatul și ridicarea obiectelor. De asemenea, îți va oferi exerciții foarte ușoare, care ar trebui continuate în mod regulat acasă pentru a ajuta procesul de recuperare.
Recuperarea medicală după operația de hernie de disc
Este nevoie să te adresezi unui centru de recuperare medicală pentru a beneficia de un tratament specializat și individualizat pentru persoanele operate de hernie de disc. Pentru cea mai bună recuperare posibilă, este necesar să urmezi un program de kinetoterapie.
Programul de reabilitare trebuie să fie structurat și adaptat nevoilor tale, pentru a te readuce la nivelul tău fizic anterior, astfel încât să te poți bucura de activitățile care îți făceau plăcere.
1-2 săptămâni postoperator
În primele două săptămâni după operație, programul de kinetoterapie se va concentra pe controlul durerii și al inflamației și pe încurajarea vindecării țesuturilor moi. Recuperarea medicală în această etapă poate include:
• gheață
• masaj
• exerciții blânde de mobilitate
Fizioterapeutul îți va arăta și modalități de a te menține în siguranță acasă, în timpul sarcinilor de zi cu zi, cum ar fi: să intri și să ieși din cadă/duș, să urci și să cobori scările, să urci și să cobori din mașină, să te așezi sau să te ridici din pat, etc.
2-6 săptămâni postoperator
În această etapă de recuperare, sunt recomandate mersul pe jos, înotul și ciclismul staționar, pentru a îmbunătăți capacitatea fizică și a crește nivelul de energie.
Programul de recuperare poate include, de asemenea, exerciții ușoare pentru tonifierea și controlul mușchilor care stabilizează partea inferioară a spatelui. Fizioterapeutul te va sprijini și te va ghida în timpul exercițiilor, pentru a-ți îmbunătăți încrederea în tine și a-ți recăpăta independența în activitățile zilnice. Este important să înveți cum să îți păstrezi spatele în siguranță în timp ce ridici și transporți articole și mai apoi, în timpul activităților mai dificile.
Te vei putea reintegra la muncă ușoară în 2-4 săptămâni, în funcție de ocupația ta. Programul din această etapă mai poate include:
• mersul pe bandă
• bicicleta staționară
• exerciții de întindere pentru a crește flexibilitatea
• exerciții de control muscular
• corectarea și adaptarea posturii în timpul activităților vieții de zi cu zi, cum ar fi ridicarea și aplecatul
6-12 săptămâni postoperator
În această etapă, pe lângă progresia exercițiilor din etapa anterioară, programul de recuperare va include și exerciții pentru întărirea mușchilor din jurul spatelui inferior și pentru creșterea mobilității spatelui. De asemenea, terapeutul te va îndruma și cum să scazi riscul de reapariție a durerilor, la locul de muncă, prin adoptarea unei poziții corecte.
Tratamentul de fizioterapie în această etapă poate include:
• exerciții de întărire a abdomenului
• exerciții de stabilitate pentru coloană
• creșterea distanței de mers pe jos
• exerciții de corectare a posturii
Mersul pe jos, ciclismul staționar sau înotul trebuie continuate pentru a-ți optimiza greutatea și a te menține în formă.
12 săptămâni postoperator
Stadiul final al recuperării va continua cu exercițiile de forță musculară, stabilitate a trunchiului și mobilitate, dar cu un grad mai mare de dificultate.
În această etapă trebuie să îți îmbunătățești încrederea în tine și să îți depășești frica de sarcinile zilnice, la locul de muncă sau acasă. Fizioterapeutul trebuie să se asigure că la finalul programului de recuperare, aceste activități sunt desfășurate în siguranță, fără frică și eficient.
Este important să respecți indicațiile fizioterapeutului, pentru a obține cele mai bune rezultate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!