Roxana Tudorancea este medic dentist generalist, ajutând pacienții în problemele dentare ce pot apărea, până la menținerea sănătății orale. Ea ne-a spus în cadrul rubricii cum a ales această meserie, dar și despre o igienă corectă, despre mitul „frica de dentist” și mulțumirea pe care o are practicând această meserie.
De ce ai ales această meserie și ce pregătire ai urmat?
Aveam 12 ani când am început să port aparat dentar și doamna doctor ortodont era super drăguță și lucra tare fain cu copiii și adolescenții. Recunosc, mi-a fost drag să o privesc și cred că totuși m-a inspirat în alegerea meseriei, dar atunci nu doream să fiu medic. În ultimele luni ale clasei a 12-a am luat decizia să încerc să dau la “Stoma”, era singura parte a medicinei care îmi capta atenția. Am reușit să intru pe loc la fără taxă și 6 ani mai târziu am absolvit Facultatea de Medicină ”Victor Babeș” Timișoara.
Care ar fi câteva dintre momentele de împlinire pe care le-ai avut în carieră ai te-au făcut mândră că practici această meserie?
Noi, ca medici, ne perfecționăm continuu prin cursuri și congrese. Ne adăugăm noi cunoștințe în practica noastră și le punem în aplicare. Așadar, pacienții mulțumiți după tratamente de succes, tratarea unui caz mai complicat, dar rezolvat, totul poate aduce satisfacția și mândria că “tu” ai reușit. Ajutorul oferit pacienților e clar mulțumirea noastră: un copil sau un adult care depășește teama de dentist și prinde încredere ca „nu doare” și revine la consult sau tratament liniștit și chiar cu zâmbetul pe buze.
Care sunt cele mai des întâlnite probleme pe care le sesizezi la pacienții adulți?
Din păcate, în ultima vreme mulți pacienți între 30 și 40 de ani vin cu probleme mari parodontale. Dar tot cele mai multe tratamente sunt pentru leziuni carioase simple și cele complicate cu tratamente de canal. E important să mă văd cu pacienții la igienizare profesională în primă fază și apoi vedem ce probleme sunt.
Când este bine ca un copil sa se cunoască prima dată cu medicul dentist?
Copiii sunt bineveniți în cabinet să le vedem dințișorii și la 4 sau 5 anișori, să se obișnuiască cu mediul și medicul. Majoritatea vin la consult de fapt pe la 6-7 ani, când începe schimbarea dentiției.
Care ar fi 3 recomandări pentru o igienă dentară corectă?
Pacienții trebuie să stăpânească tehnica de periaj manual și să folosească mijloacele adjuvante: apa de gură, ața dentară și dușul bucal (irigator bucal). Doar pacienții care nu reușesc să realizeze un periaj manual corect sunt îndrumați să folosească o periuță electrică. Putem urmări pacienții care vin la controale periodice și la igienizări.
Personal, cum îi ajuți pe pacienți să treacă peste frica de dentist? Este acesta doar un mit, având în vedere tehnologiile noi din prezent?
Frica de stomatolog există la pacienții adulți trecuți de 35 de ani, din cauza experienței negative din copilărie sau tinerețe. Copiii aud poveștile adulților și prind frică instant, apoi e greu să-i convingi că totul e ok. Cel mai bine adulții să încurajeze vizitele copiilor la stomatolog și să ne lase pe noi să le explicăm tot ce se întâmplă în cabinet. O vorbă caldă și calmă, dar și explicațiile tratamentului îi ajută pe pacienți să se relaxeze.
Mi-au rămas întipărite în minte vorbele unui pacient adult după prima vizită: “Dacă știam că nu doare, aș fi venit de mult la stomatolog”. Pacientul a plecat încântat de experiență, dar a și revenit cu zâmbetul pe buze. Putem trage concluzia că asta este satisfacția majoră.
Ce sfat ai pentru tinerii care se pregătesc să devină medici stomatologi?
Personal nu am primit niciun sfat la început de drum, dar eu aș putea spune câte ceva pentru cei ce doresc să devină medici stomatologi sau sunt pe punctul de a finaliza Facultatea de Medicină Dentară. Le doresc mult succes să-și realizeze visul și să fie perseverenți. Să-și dorească să ajute omul prin cunoștințele acumulate și să se dezvolte continuu. Răbdarea este importantă, căci nimic nu vine pocnind din degete și să fie deschiși la ideile medicilor cu experiență, de acolo pot învăța foarte mult. Să devi medic și să practici e necesar să fie și pasiune.
Dacă și tu ai o profesie a cărei poveste merită împărtășită și care îi poate inspira pe alții, scrie-ne! Tion și Agenda așteaptă mesajul tău pe redactie@tion.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!