Rolul principal al LIA este acela de a împiedica tibia de a se deplasa în față în raport cu femurul și de a limita rotația tibiei și mișcările de valg/var (inter/extern) ale genunchiului atunci când acesta este întins complet. Atunci când LIA este lezat, are loc o combinație dintre o translatare anterioară și rotație a articulației.
După reconstrucția ligamentului încrucișat anterior (LIA), pacienții experimentează de obicei o gamă de simptome postoperatorii. Acestea sunt absolut normale și pot varia în intensitate în funcție de anumiți factori individuali precum vârstă, greutate, nivelul fizic preoperator, starea generală de sănătate a pacientului și aderența acestuia la protocolul de recuperare.
Simptomele cele mai frecvente sunt:
1. Durere și umflatură
• Durere: Este normal să apară durere la locul intervenției chirurgicale, în special în primele zile după operație. Prezența acesteia nu înseamnă că ceva nu este în regulă.
Pe parcursul recuperării mai pot apărea dureri la exercițiile de mobilitate, la mers, la unele exerciții de forță, după reintroducerea unei activități noi. Unele dintre ele trebuie tolerate, altele trebuie să fie evitate.
• Edem (umflatură): Și umflătura este absolut normală după o operație de ligamentoplastie. Acest lucru se datorează răspunsului natural al organismului la vindecare. În primele zile genunchiul poate fi umflat destul de tare, urmând ca treptat să ajungă la o umflatură ușoară care poate persista câteva săptămâni.
2. Echimoză (vânătaie)
• Vânătăile în jurul genunchiului, care după câteva zile „coboară” pe gambă, sunt frecvente. Acest lucru este cauzat de sângerarea din timpul operației.
3. Rigiditatea genunchiului
• La începutul recuperării, articulația genunchiului este de multe ori rigidă, fiind dificil să întinzi sau să îndoi genunchiul. Mobilitatea crește după exerciții, dar se pierde când genunchiul se „răcește”. Acest fenomen este absolut normal și dispare treptat.
4. Slăbiciune musculară (cvadriceps inhibat)
• Imediat după operație, pentru mulți pacienți este dificil să își controleze mușchiul cvadriceps. Când încearcă să îl contracte, fie nu îl pot contracta complet, fie nu se contractă deloc. Acest lucru se întâmplă din cauza umflăturii și ca mecanism de protecție. Deși inhibarea musculară este relativ normală după operație, este foarte importantă activarea cvadricepsului cât mai rapid.
5. Senzația că scapă genunchiul
• Din cauza dificultății de a controla mușchiul cvadriceps, a lipsei de stabilitate și a fricii de a călca pe picior, mulți pacienți simt în timpul mersului că le „scapă genunchiul”. Acest simptom este frecvent în primele zile de la reînceperea mersului și cu cât se recuperează controlul muscular la nivelul cvadricepsului mai rapid, cu atât o să dispară mai repede și senzația că scapă sau fuge genunchiul.
6. Amorțeală
• Unii pacienți au amorțită zona din jurul locului operației, în special în zona inciziei. Acest lucru se datorează iritării nervilor în timpul operației și de obicei dispare pe la 4-5 luni post-operator.
7. Tulburări de somn
• Durerea, disconfortul și recomandarea de a dormi cu piciorul operat întins afectează calitatea somnului.
8. Schimbări emoționale
• Unii pacienți simt frustrare, tristețe sau anxietate în timpul recuperării din cauza durerii, imobilității sau îngrijorării privind recuperarea pe termen lung. În cazul acesta, educarea pacientului este foarte importantă.
Pentru a înțelege mai bine toate aceste simptome, dar și pentru a le putea depăși mai ușor, este recomandat ca oricine care suferă o astfel de intervenție să urmeze un program de recuperare într-un centru specializat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!