Sindromul de plică sinovială, explică Radu Butu, fizioterapeut cu o experiență de peste 10 ani în domeniu, apare la nivelul articulației genunchiului și se manifestă printr-o serie de simptome, declanșate de o leziune sau suprasolicitare.
Termenul de plică vine din limba Latină și înseamnă „cută”. Această structură anatomică se regăsește la doar aproximativ 50% din populație. În perioada intrauterină, în interiorul articulației genunchiului se formează un țesut care împarte articulația în trei compartimente. În mod normal, acesta ar trebui să se absoarbă și să rămână un singur compartiment. În cazul în care acesta nu se absoarbe, rămâne prezentă o cută, numită pică sinovială.
Deși asimptomatică de cele mai multe ori, aceasta poate deveni simptomatică în următoarele situații:
- Lovitură puternică
- Răsucire bruscă pe picior
- Flexie-extensie repetată a genunchiului
- Progresie prea rapidă a antrenamentului fizic
- Mușchiul vast medial slăbit
- Leziuni de menisc
Există patru tipuri de plăci sinoviale, denumite în funcție de localizarea acestora în raport cu rotula: placa infrapatelară, placa suprapatelară, placa mediopatelară și placa lateropatelară.
Dintre toate acestea, cel mai frecvent leziunile apar la nivelul plăcii mediopatelare, mai ales în rândul atleților tineri care practică sporturi ce presupun flexia și extensia repetată a genunchiului, cum ar fi culturismul, ciclismul, alergatul, vâslitul și în general sporturile de echipă.
SIMPTOME
Sindromul de plică sinovială apare cel mai frecvent la sportivii tineri sau adolescenți și mai ales în cazul celor de sex feminin. Simptomele cauzate de acest sindrom pot fi:
- Durere în articulația genunchiului
- Mobilitate scăzută a articulației
- Pocnituri
- Blocarea articulației
De obicei, simptomele nu sunt prezente la începutul activității sportive, însă pot apărea brusc și se agravează progresiv. Acestea sunt mai puternice la activitățile cu încărcare pe genunchi, cum ar fi urcatul și coborâtul scărilor, genuflexiunile sau pot fi declanșate de statul prelungit cu genunchii îndoiți.
În faza incipientă, simptomele sunt greu de deosebit de simptomele date de alte afecțiuni ale articulației genunchiului. Durerea poate fi localizată suprapatelar sau în partea internă a genunchiului, iar la mișcarea de îndoire și întindere a genunchiului se pot auzi pocnituri. Pacienții cu sindrom de plică sinovială acuză adesea senzația de instabilitate la urcatul și coborâtul treptelor sau în pantă.
DIAGNOSTIC
Diagnosticul de plică sinovială se pune în urma unui consult ortopedic. Din cauza faptului că acest sindrom dă simptome asemănătoare cu cele ale altor patologii, este necesară efectuarea unui RMN pentru un diagnostic precis.
TRATAMENT
Tratamentul recomandat în cazul sindromului de plică sinovială este cel conservator și urmărește diminuarea durerii prin repaus, antiinflamatoare și fizioterapie.
Fizioterapia pentru plica sinovială presupune exerciții de stretching pentru mușchii coapsei și ai gambei, exerciții pentru creșterea forței musculare, în special pentru mușchiul vast medial și exerciții de stabilitate.
În urma tratamentului, pacienții pot rămâne asimptomatici pentru o perioadă de timp, însă simptomele pot reapărea fără o cauză aparentă. Tratamentul conservator are cele mai bune rezultate cu pacienții tineri sau a căror simptome au debutat recent.
În cazul în care tratamentul conservator nu dă rezultate, medicul ortoped poate recomanda infiltrațiile intraarticulare sau intervenția chirurgicală, ce presupune îndepărtarea acestui țesut. Aceasta este recomandată în cazurile cronice sau atunci când placa suferă modificări morfopatologice ireversibile.
Recuperarea postoperatorie progresează rapid și cei mai mulți pacienți se pot reîntoarce la activități sportive după efectuarea unui program de recuperare care să permită refacerea completă a musculaturii și a stabilității membrului inferior.
În general, rata de succes a intervenției de îndepărtare a plăcii sinoviale este una ridicată, mai ales dacă aceasta este singura patologie a genunchiului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!