Pentru că avem foarte mare nevoie de brațe, orice ne limitează abilitatea de a le mișca are un impact puternic asupra activităților de zi cu zi. Umărul înghețat sau „Frozen Shoulder” este denumirea comună a afecțiunii capsulită adezivă.
Simptomele umărului înghețat, spune fizioterapeutul Silvia Ionescu, constau în durere și lipsa mobilității.
„Durerea cauzată de umărul înghețat este o durere surdă apăsătoare, care se înrăutățește la mișcare. Dar cel mai specific semn al acestei afecțiuni este incapacitatea de a folosi umărul”, explică Silvia Ionescu.
Capsulita adezivă se dezvoltă în 3 faze
- Faza de „înghețare” (freezing stage). În această perioadă încep să apară dureri ușoare de umăr, care în timp devin insuportabile. Umărul începe să-și piardă din mobilitate și apare dificultatea de a dormi. Faza de „înghețare” poate dura între 6 săptămâni și 9 luni.
- A două fază: umărul înghețat (frozen stage). În această perioadă, durerile nu mai sunt la fel de puternice, în schimb mobilitatea continuă să se înrăutățească. Între 4 și 6 luni ale acestei faze, desfășurarea activităților de zi cu zi poate deveni extrem de dificilă.
- Faza trei sau dezghețarea (thawing stage). În această fază, mobilitatea umărului începe să se îmbunătățească. Recâștigarea completă a mobilității și a forței musculare poate dura între 5 luni și 2 ani.
Ce componente ale umărului sunt de fapt afectate?
„Articulația umărului este formată din trei oase: humerus (osul brațului), scapula (omoplat) și clavicula. Un țesut conjunctiv foarte puternic, numit capsulă articulară, înconjoară articulația. O capsulă sănătoasă este puternică, dar elastică. Pentru a ne putea mișca mai ușor umărul, în articulație avem un lichid (lichid sinovial) care lubrifiază capsula articulară și articulația.
În cazul sindromului de umăr înghețat capsula articulară își pierde elasticitatea, devine mai strânsă, mai rigidă și în foarte multe cazuri există și o cantitate mai mică de lichid sinovial în articulație”, spune Silvia Ionescu.
Cauzele umărului înghețat nu sunt foarte clare. Însă s-a dovedit deja că odată cu înaintarea în vârstă, capsula articulară se întărește, dezvoltând benzi rigide de țesut, numite adeziuni, care fac mișcarea umărului dificilă și dureroasă.
Factorii de risc
- Vârsta: persoanele între 40 și 60 de ani sunt mai predispuse să dezvolte capsulită adezivă.
- Imobilizarea: dacă ați avut articulația umărului imobilizată, fie în urma unei intervenții chirurgicale, fie din cauza unei afecțiuni.
- Diabetul
- Alte boli care sunt asociate cu umărul înghețat: Hipotiroidismul Hipertiroidismul, boală Parkinson sau afecțiunile cardiace.
Cu toate acestea, umărul înghețat se poate trata, ne asigură fizioterapeutul Silvia Ionescu. În timp, simptomele capsulitei adezive se îmbunătățesc de la sine, dar există câteva tratamente simple care ajută în controlul durerii și la îmbunătățirea mobilității umărului:
- Medicamente Antiinflamatorii
- Injecții cu steroizi
- Fizioterapia
- Intervenția chirurgicală
„În cazul acestei afecțiuni, principalul obiectiv pe care îl urmărim în timpul programului de fizioterapie este recuperarea mobilității și a forței umărului. Fizioterapia este de multe ori ingredientul cheie pentru a trata complet umărul înghețat, însă este foarte important momentul în care începe recuperarea medicală.
În faza de instalare a umărului înghețat durerile sunt foarte puternice, iar focusul tratamentului se îndreaptă spre scăderea durerii. În general, în cazul umărului înghețat recuperarea medicală se începe în momentul în care durerile articulare nu mai sunt la fel de puternice.
Intervenția chirurgicală se recomandă destul de rar. Totuși, dacă simptomele nu se îmbunătățesc în urma tratamentelor medicul poate recomanda intervenția chirurgicală. Scopul ei este de a întinde și de a elibera rigiditatea capsulei articulare. Pentru îmbunătățirea mobilității umărului se poate opta pentru manipularea (mișcarea) umărului sub anestezie totală, unde medicul ortoped forțează mișcările umărului, întinzând astfel capsula articulară, iar cea de-a doua variantă este artroscopia, în care medicul, pentru a largi capsula, face mici tăieturi în aceasta. În urma unui consult ortopedic, medicul va reuși să stabilească cel mai potrivit tratament pentru dumneavoastră, fie că este vorba de tratamentul conservator sau intervenția chirurgicală”, explică Silvia Ionescu.
În cazul umărului înghețat, recuperarea completă poate să dureze între 1 an și 2 ani. Deși este un proces foarte lent, implicarea pacientului în procesul terapeutic este cel mai important factor pentru a vă putea reîntoarce la toate activitățile care vă fac plăcere. Umărul înghețat nu este o catastrofă, însă este o afecțiune care necesită multă răbdare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!