Tusea convulsivă, cunoscută și sub numele de tuse măgărească sau pertussis, este o boală extrem de contagioasă, cauzată în cele mai multe situații de bacteria Bordetella pertussis.
Cei care pot fi mai sever afectați de complicații sunt sugarii și copiii mici, vârstnicii, dar și persoanele nevaccinate sau cu un sistem imunitar slăbit.
„Chiar dacă nu putem vorbi de o epidemie de cazuri de tuse convulsivă, numărul mare de pacienți care au ajuns la camera de gardă reprezintă un semnal de alarmă. Și asta mai ales când vorbim de o boală care aducea în trecut câteva cazuri pe an. Vorbim de două cauze: ciclicitatea afecțiunii, numărul de cazuri crescând la 3-5 ani, dar și de scăderea acoperirii vaccinale. Din păcate, boli care aveau un număr redus de cazuri în trecut au început să reapară.
Vaccinul împotriva tusei convulsive este prevăzut în programul național de vaccinare. Scăderea ratei de imunizare, însă, face posibilă creșterea numărului de cazuri. Trebuie spus că și persoanele vaccinate pot face episoade de tuse convulsivă, dar boala în cazul lor are manifestări ușoare”, spune prof. dr. Voichița Lăzureanu, medic primar boli infecțioase la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara.
Medicii Spitalului „Victor Babeș” Timișoara amintesc că această afecțiune se transmite pe cale aeriană prin tuse, strănut sau secreții nazale, iar persoanele infectate pot fi contagioase până la patru săptămâni de la debutul bolii.
Aceștia avertizează că primele simptome seamănă cu cele ale unei răceli obișnuite, cum ar fi febră moderată, rinoree și tuse uscată. După apar crizele de tuse convulsivă, care au un zgomot intens respirator și dau o senzație de sufocare pacienților. Mai pot apărea și vărsături. Tusea poate dura până la opt săptămâni, pe parcurs tusea devenind tot mai rară.
Prof. dr. Voichița Lăzureanu spune că diagnosticarea se pe baza exudatului nazofaringian, pe medii de cultură speciale sau folosind metoda PCR, o analiză de laborator care termină prezența virusului cu ajutorul materialului genetic.
Antibioticele rămân cea mai eficientă formă de tratament pentru această afecțiune.
Institutul Național de Sănătate Publică a făcut o serie de recomandări pentru populație:
- prezentarea la medic la apariția simptomelor sugestive: accese de tuse intense și prelungite, vomă după accesele de tuse, dificultate în respirație la sugar, inspir zgomotos („tuse măgărească”);
- vaccinarea la timp a sugarilor și recuperarea restanțierilor;
- vaccinarea gravidei, în vederea asigurării protecției sugarului mic, dar și a mamei;
- vaccinarea adultului, cu rapel la fiecare 10 ani.
Trimite articolul
XPfizer sau Moderna?
După prostiile ce le-ați făcut în pandemie cu vaccinarea, să nu vă mai mirați că lumea va respinge vaccinurile de tot.
“persoanele nevaccinate” nevaccinate cu ce, ma, ametitilor??
Da noaptea cu ce ne prafuitii pentruca dezinsectia pentru tantari ati facut-o cu avionul?????
Citind comentariile anterioare ale academicienilor de renume, imi vine in minte vorba unui clasic in viata: “Scoatem vaccinurile COVIND din toti romanii, pe gratis. Apoi luam casele de la vaccinati si le dam gratis celor nevaccinati” (G.S. – 2024 AD)