Substanțele folosite în chimioterapie duc la slăbirea firului de păr, la scăderea rezistenței acestuia, acest efect fiind pe locul doi într-un clasament al rapidității. De aceea, majoritatea pacienților încep să își piardă părul după două săptămâni de la prima ședința de chimioterapie.
Pacienții care urmează chimioterapia la Centrul de Oncologie OncoHelp au la dispoziție o cască specială care împiedică pierderea părului sau menține o pierdere moderată, de 30-50 la sută. Dispozitivul nu afectează tratamentul pentru cancer.
Dispozitivul, numit Scalp Cooler, este de fapt o bonetă specială, ce se fixează pe cap și care duce la răcirea scalpului cu câteva grade, astfel se reduce fluxul sangvin la nivelul foliculilor părului, iar substanțele medicale folosite în chimioterapie nu mai afectează atât de grav firul de păr, acesta menținându-și rezistența.
„Prin scăderea fluxului sangvin de la nivelul scalpului se reduce acțiunea citostaticelor asupra foliculilor piloși și astfel se previne căderea părului. Procedura de răcire a scalpului nu interferează cu tratamentul citostatic. Cu alte cuvinte, nu scade eficiența acestuia. Dimpotrivă, poate să amelioreze chiar calitatea vieții pacientului, având în vedere că împiedică pierderea părului. Este redus sau chiar eliminat unul dintre factorii de stres ce apar în momentul începerii chimioterapiei”, spune dr. Norina Macra, medic primar oncolog la Asociația OncoHelp.
Pentru a avea efect, boneta trebuie folosită de la prima ședință de tratament. Rezultatele acestei proceduri depind însă de tipul și faza cancerului, vârstă, starea părului, dar și de starea generală de sănătate.
„Procedura presupune începerea folosirii bonetei cu 30 de minute înainte de administrarea tratamentului perfuzabil. Practic, în acel moment are loc scăderea temperaturii scalpului. Casca este menținută apoi pe toată durata perfuzării și 90 de minute după ce se încheie administrarea citostaticelor. Trebuie spus că acest dispozitiv protejează inclusiv regenerarea părului”, mai spune dr. Norina Macra.
Căderea părului în urma tratamentelor de cancer este foarte grea de îndurat de pacienți, mai ales că are urmări psihologice: scăderea încrederii în sine, stări de anxietate, deprimare sau furie.
Pe aceeași temă:
Criobiopsia, o nouă procedură folosită la Timișoara pentru diagnosticarea cancerului pulmonar
Trimite articolul
XAr fi bine sa-si imbunatateasca si comportamentul, anumiti medici de la OncoHelp, mai exact comunicarea cu pacientul si apartinatorii..
Sa tina cont de situatia in care acestia se afla si ca nu toata lumea are cunostinte medicale.
Da, au mult de lucru, sunt multi pacienti…dar a fi medic ar trebui sa fie o vocatie nu o meserie si din pacate in cazul multora nu e asa.
Sa incerce sa se puna in situatia amaratilor alora care se agata de orice..
poarta o peruca si ai rezolva problema. LOL