Centrifuga este un dispozitiv medical care separă și obține plasmă bogată în trombocite, și este folosit în tratamentul afecțiunilor ortopedice. Administrarea plasmei se face pe cale injectabilă.
„Aparatul separă, prin rotație rapidă, componentele sângelui: plasma, care este bogată în trombocite și factori de creștere, stratul leucocitar și globulele roșii. După centrifugare, se izolează plasma bogată în trombocite, care va fi administrată pacienților printr-o injecție. Separarea corectă a plasmei este importantă în regenerarea țesuturilor, reducerea inflamației și accelerarea procesului de vindecare”, explică dr. Cosmin Gridan, medic primar ortoped Spitalul CFR Timișoara.
Medicii spitalului recomandă această intervenție în stadiile incipiente ale bolilor ortopedice pentru a încetini agravarea afecțiunii, dar și în cazul afecțiunilor care apar în urma practicării unor sporturi sau după intervenții chirurgicale.
Dr. Cosmin Gridan ne informează că plasma reduce inflamația și durerea, dar și încetinește degradarea cartilajului și ajută la regenerarea lui. Astfel, intervenția este folosită în cazurile bolilor articulare, cum ar fi gonartroză, coxartroză, artroza umărului și a gleznei. Plasma mai poate fi administrată și pentru tendinita rotuliană și achiliană, fasceita plantară cronică, ruptura parțială a tendonului lui Ahile, leziuni ale cartilajului articular, dar și pentru diverse afecțiuni traumatice, precum entorse, luxații și fracturi.
Pacienții pot beneficia gratuit de o astfel de intervenție în cadrul Cabinetului de Ortopedie din Ambulatoriul Spitalului CFR Timișoara. Este nevoie de bilet de trimitere și se va achita doar costul eprubetei de recoltare.
Programul Cabinetului de Ortopedie este de luni până vineri, între orele 8 și 15. Programările se fac la numerele de telefon: 0742 892 352 și 0751084630.
Citiți principiile noastre de moderare aici!