Conform reprezentanților Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara, studiile au arătat că fumatul este asociat cu o severitate crescută a bolii și chiar deces la pacienții spitalizați, infectați cu Covid-19.
„Fumătorii sunt mai vulnerabili la infectarea cu virusul SARS-COV 2, deoarece actul de a fuma implică contactul degetelor, eventual a țigării contaminate, cu buzele, ceea ce crește posibilitatea de transmitere a virusului de la mână la gură. Și consumul de narghilea implică adesea mai mulți consumatori, facilitând transmiterea virusului în comunitate. În plus, fiind încurajată munca la domiciliu, o bună parte dintre fumători cresc involuntar consumul de tutun”, a spus doctorul Monica Marc, medic primar pneumolog la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș Timișoara.
La Spitalul Victor Babeș Timișoara se află un centru funcțional de consiliere pentru renunțarea la fumat, unde puteți primi sfaturi de la consilieri specializați, dar și recomandări de tratament.
„Din păcate, dacă anul trecut numărul fumătorilor care apelau la centrul nostru, pentru a scăpa de această afecțiune, de un ucigaș tăcut până la urmă, era destul de mare, în acest an, din cauza pandemiei, din ce în ce mai puțini oameni ne trec pragul. De aceea, noi am gândit un program prin care putem să oferim consiliere telefonică, inclusiv psihologică, celor care vor să renunțe cu adevărat la fumat. Este nevoie însă de multă răbdare și mai ales ambiție, știut fiind faptul că adesea e nevoie de mai multe tentative de renunțare”, a spus. Monica Marc.
Spitalul Victor Babeș Timișoara a pus la dispoziție o pagină de internet destinată celor care vor să afle mai multe amănunte despre campaniile antifumat și ceea ce trebuie să facă un fumător pentru a renunța la tutun, care poate fi accesată la următorul link: https://www.quit-smoking.life/
Cei de la Spitalul „Babeș” Timișoara transmit că, potrivit Eurobarometrului publicat în anul 2017, 26 la sută dintre europenii cu vârsta între 15 și 25 de ani și 33 la sută dintre cei cu vârsta între 25 și 39 de ani fumează.
„În România, conform aceluiași sondaj, realizat de Comisia Europeană, consumul de tutun are o prevalență semnificativă, totalizând peste 5,5 milioane de fumători, dintre care mai mult de 5 milioane fumează zilnic. Prevalența fumatului este de 28 de procente în rândul celor cu vârsta peste 15 ani, aproape de media europeană (26%). 38 la sută dintre bărbați, dar și 19 la sută dintre femei intră în această categorie”, transmit reprezentanții spitalului.
Trimite articolul
XDar bolnavii de astm bronsic?
Oamenii care mănâncă sunt mai vulnerabili la infectarea cu virusul SARS-COV 2, deoarece actul de a mânca implică contactul degetelor, eventual a mâncării contaminate, cu buzele, ceea ce crește posibilitatea de transmitere a virusului de la mână la gură. Mâncați doar cu mănuși de unică folosință și tacâmuri testate în prealabil!
Numai aberati nimic concret doar masca si amenda abuziva ne fereste de virus
Si binenteles si vectorul zero, liliacul sau ce era, sigur, sigur era fumator…mai ziceti din astea ca au sens….
Fals! In Franța din cei 45000 de morți dr covid doar 10 la suta erau fumători! Se pare ca fumatul protejează împotriva covid prin saturarea receptorilor nicotinici din mucoasa cailor resporatorii, aceeași receptori folosiți și de sars CoV 2 pentru infectarea celulelor!!
ai de masa, ce descoperire. sunt curios acuma pentru ce este fumatul benefic.
bai, astea verifica cand scriu ceva?
Daca pana si pe patul de moarte ultima dorinta a unui afumat este un fum, nu cred ca exista motiv pe lumea asta care sa indemne vreodata majoritatea “tebecistilor” sa renunte permanent la aceasta adictie vicioasa.
Anturajul, sursa de indobitocire in masă cu efect contagios 100%