Prof. dr. Dorel Săndesc, managerul Spitalului Județean din Timișoara, a declarat că pe de o parte, unitatea sanitară a accesat finanțări din toate sursele disponibile, însă pe de altă parte se luptă să supraviețuiască și să achite facturile de utilități.
„Sistemul sanitar românesc este într-un paradox incredibil. Pe de o parte avem aceste oportunități cu totul deosebite, așa cum n-am mai avut niciodată, atâtea proiecte de finanțare și modernizare pe care le accesăm cu Consiliul Județean și cu celelalte instituții centrale, pe toate liniile posibile. Dar, pe de altă parte, suntem în extrema negativă a finanțării funcționării de zi cu zi a spitalului public. Acest lucru este național, l-am diagnosticat și prevăzut din momentul când am preluat spitalul, când m-am dus la Casa Națională de Sănătate și am prezentat o analiză aritmetică, tabelară, și în care am arătat că finanțarea pe caz, pentru că noi nu primim bani să facem ce vrem cu ei”, a afirmat managerul Județeanului.
Potrivit medicului Dorel Săndesc, la unele medicamente prețurile au crescut și cu 500%.
„Noi primim bani în funcție de numărul de cazuri pe care le tratăm și le raportăm la CJAS (n.r. – Casa Județeană de Asigurări de Sănătate). Finanțarea aceasta pe caz a crescut doar cu 15% față de 2019, timp în care costurile îngrijirii au crescut extraordinar de mult, mult mai mult decât media inflației naționale. Ce facem cu liberalizarea prețului medicamentelor, evoluția prețurilor la materiale și așa mai departe? Avem medicamente a căror cost a crescut cu 500%, 400%, 300%, utilitățile la fel.
Acest lucru, matematic, condamnă spitalele la deficit serios financiar, care înseamnă, la urma urmei, după ce faci plata celor obligatorii, salarii, utilități etc, că afectezi calitatea îngrijirilor. Această predicție a fost urmată de niște propuneri concrete pe care noi le-am făcut, iar memoriul pe care l-am inițiat a fost semnat ulterior și trimis și de multe alte spitale mari, zeci de spitale, sigur, fiecare cu datele lor concrete. În ciuda acestor demersuri raționale, din păcate, nu s-a schimbat mare lucru cu finanțarea aceasta. S-au schimbat trei șefi la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, dar nu ne încălzește cu nimic pe noi, așteptăm încă soluții în acest sens, soluții pe care nu are sens să vi le detaliez, sunt tehnice”, a declarat prof. dr. Dorel Săndesc.
Directorul a mai precizat că marile unități sanitare din țara noastră, printre care se află și Spitalul Județean din Timișoara, au parte de subfinanțare în condițiile în care s-au aflat în linia întâi atât în timpul pandemiei de coronavirus, cât și în alte situații grave.
„În prezent, în România, marea problemă este că piramida este întoarsă cu capul în jos, cele care suferă cel mai mult de subfinanțare sunt spitalele mari, care, de fapt, sunt spitale strategice pentru țara asta, în timpuri normale și în timpuri de criză. Acum, când există un caz grav undeva, când există situații, unde mergem? La câteva spitale mari din centrele mari universitare, când există situații speciale, accidente colective și am avut destule, Doamne ferește de conflict armat, conflict social, catastrofe natural, acestea vor fi spitalele care vor răspunde. Exact acestea sunt defavorizate de sistemul actual.
Acum, spitalele mici o duc mult mai bine decât spitalele mari, nu au datorii, își plătesc angajații la sporurile maxime, astfel că într-o statistică făcută de noi, de Societatea Română de ATI (n.r. – Anestezie Terapie Intensivă, Săndesc a fost președinte, acum este prim-vicepreședinte), am arătat că medicii ATI din Fundeni, Floreasca, CC Iliescu (n.r. – spitale din București) etc. câștigă semnificativ mai puțin decât medicii ATI din Orăștie, Oravița, Slobozia, Urziceni, unde a fost faimosul caz în care s-a născut pe trotuar. România ignoră ceea ce este strategic pentru ea, asta este ceea ce trebuie să se schimbe acum și soluțiile există. Finanțarea trebuie făcută diferențiat în funcție de complexitatea cazului și de complexitatea spitalului. Dacă eu am și RMN și CT și endoscopii sigur că le folosesc pentru acel pacient”, a afirmat managerul Spitalului Județean.
Managerul Dorel Săndesc a spus că deocamdată s-a reușit evitarea tăierii sporurilor personalului unității sanitare.
„Sperăm să găsim o soluție și pentru finanțarea activității zilnice și anume pe această zonă a utilităților în care există o posibilitate legală a unui sprijin și dacă acesta va veni vom reuși, totuși, să ne menținem pe o linie de plutire, să asigurăm condiții mult mai bune. Din păcate, știți, nu spun nimic nou, sunt spitale în Timișoara care au probleme mari, au conturi blocate sau au avut și n-au putut plăti nimic până când debitorii nu și-au recuperat banii, iar altele au tăiat angajaților până la 50% din sporurile întregului personal. Am reușit să evităm acest lucru, dar suntem departe de a spune că situația este bună, dimpotrivă și noi suntem la limită și facem greu față acestei subfinanțări. Nu întâmplător suntem pe linia de plutire, s-au luat unele măsuri”, a mai declarat prof. dr. Dorel Săndesc, managerul Spitalului Județean din Timișoara.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
X“sanatatea si educatia nu sunt prioritare”. daca pop.ulatia nici n-a cracnit la mizeria aia, nici acum nu va face altceva. “cetateanul” stie doar sa urasca diverse categorii: medici, profesori, partide politice, pensionari, biciclisti, soferi, bisericosi, lgbtq-isti… ce-i pasa cetateanului de finantarea spitalelor? politici publice? sunt neinteresante pentru cetatean, maxim daca partidul cu care “tine” vine cu vreo lozinca de 2 bani intr-un domeniu sau altul. altfel, “cetateanul” e interesat doar sa se desc.urce. in mintea lui democratia nu presupune nicio responsabilitate din partea sa, el asteapta sa rezolve altii, indiferent pe ce criterii emotionale voteaza el (daca mai face si atat). ei, asa n-are cum sa mearga, asta nu e democratie. ghinion.