Primul pacient, o femeie de 38 de ani, a fost transportată în condiții speciale, în 28 februarie, după ce testul de coronavirus a ieșit pozitiv, la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara. Acolo, medicii din prima linie așteptau primul caz, cu emoție, gata să acționeze. Doctorul Virgil Musta face parte din echipa care a vindecat sute de pacienți la acest spital, ducând faima unității sanitare, alături de colegii săi, la nivel național. Cum a fost acum două luni?
„Astăzi avem mult mai multe noțiuni, suntem cu mult mai multe cunoștințe, cu rezultate bune. Totuși, ne menținem și rata de vindecare și rezultatele bune pe care le avem, cu mai multă experiență, cu mai puține emoții. Atunci, la primul pacient, era toată lumea speriată, acum deja ne-am obișnuit, a intrat în cotidian, în viața noastră de zi cu zi. La primul pacient pe de-o parte eram speriați, căutam să fim foarte atenți să nu greșim ceva, eram emoționați. Toată lumea era foarte curioasă să vadă ce și cum va fi. Noi am avut aceste rezultate numai datorită comunității care ne sprijină, și material și moral, și ne respectă și respectă regulile care au fost stabilite în interesul lor”, a declarat doctorul Virgil Musta, șef secție Boli Infecțioase II la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara.
Femeia de 38 de ani era atunci, în 28 februarie, al treilea pacient depistat cu coronavirus din România. Autoritățile au „ieșit” live, pe TV, pentru a-l anunța… Acum, la Timișoara, la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș”, sunt internați 124 de pacienți cu COVID0-19, iar 479 de pacienți au fost vindecați și externați.
„După două luni avem de trei ori mai mulți externați decât internați. În prima zi a fost emoționant, a trecut perioada de așteptare în care numai ne-am pregătit, am început lucrul. A fost emoția îmbrăcării costumului, ai făcut destule exerciții, este eficientă protecția pe care o ai? Te gândești că trebuie să te protejezi. Până la această dată nu avem personal infectat. Le-aș transmite oamenilor să nu relaxeze distanțarea și să încerce să păstreze măsurile de protecție măcar în locurile publice și să țină cont în continuare că, totuși, bătrânii sunt cei mai vulnerabili și pe ei trebuie să îi protejăm. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care au donat, au sponsorizat, au făcut voluntariat, s-au implicat și au pus umărul. Trebuie să ținem cont și de faptul că măsurile de distanțare socială impuse nu au dus la numărul mare de pacienți și situațiile de criză medicală pe care le-am observat în Spania. Italia ori Statele Unite”, a spus doctorul Voichița Lăzureanu, directorul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara.
Spitalul de la Pădurea Verde este de acum cunoscut ca locul unde pacienții se vindecă în număr mare, iar doctorii nu au contactat virusul datorită circuitelor și măsurilor de protecție. Medicii au fost și sunt pe baricade.
„După două luni de la primul pacient declarat pozitiv la noi, în Timișoara, ne încearcă sentimente de satisfacție și de fericire, chiar dacă avem senzația de oboseală – aceasta o învingem, știind că până în acest moment ne-am făcut treaba serios, profesionist, asta s-a văzut în numărul de pacienți vindecați. Asigurăm pe această cale toată comunitatea că familia personalului Victor Babeș vă este alături și își face datoria ca și până acum – cu seriozitate, profesionalism și dăruire. La primul pacient a fost un stres foarte mare, pentru că nu știam dacă protocoalele și procedurile noastre vor funcționa și cum vor funcționa. Era o patologie nouă pentru noi, nu știam dacă medicația va merge sau nu. Nu știam cum ne va afecta după două luni. Vreau să transmit oamenilor un mesaj de speranță. În curând măsurile se vor relaxa, dar trebuie să păstrăm distanțarea fizică, măsurile de protecție, spălatul continuu pe mâini cu apă și săpun, să evităm dacă suntem bolnavi să mergem la lucru. Noi, ca și spital, mulțumim comunității din Timișoara și din Timiș pentru susținerea de care a dat dovadă, pentru faptul că a fost alături de noi”, a spus doctorul Cristian Oancea, directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara.
Mai știți cum a fost în ziua cu primul caz confirmat de coronavirus la Timișoara? Vedeți AICI.
Trimite articolul
XCe-mi place mie cel mai mult este ca nu mai moare nimeni de nimic altceva decat de acest virus si ca toate decesele ii sunt puse in carca . Asta inseamna ca s-au eradicat toate bolile lumii sau ca noi suntem o turma de oi idioate care ne asteptam randu’ ……….
-
Sunt total de acord cu tine.
subscriu