„Durerile de spate pot avea cauze multiple, pot apărea fără un motiv evident și, de cele mai multe ori, trec de la sine. Cele mai frecvente simptome sunt o durere ascuțită, o înțepătură, amorțeală, furnicături sau senzație de arsură. Uneori, simptomele pot merge pe membre în jos. Ridicările, răsucirile, statul în picioare/pe scaun sau mersul le pot agrava”, explică fizioterapeutul Radu Butu pentru Tion.
De cele mai multe ori, durerile ușoare se ameliorează odată cu trecerea timpului. Radu Butu spune că există câteva lucruri pe care le puteți face pentru diminuarea acestora:
- Să rămâneți activ și să încercați să vă desfășurați activitățile zilnice obișnuite,
- Să folosiți o pungă de gheață pentru a reduce inflamația și durerea,
- Încercați să faceți câteva exerciții și întinderi pentru mușchii spatelui (opriți-vă din a le face dacă durerea se înrăutățește),
- Evitați statul prelungit în pat/la birou,
- Evitați mișcările/pozițiile care vă provoacă durere.
Există și situații în care trebuie să vă prezentați la specialist, mai ales dacă din cauza durerilor nu vă puteți desfășura activitățile obișnuite. Trebuie să mergeți la medic dacă:
- Durerea puternică nu vă permite să vă desfășurați activitățile zilnice
- Aveți un segment blocat din cauza durerilor
- Durerea nu cedează în câteva zile
- Simptomele se înrăutățesc pe măsură ce trece timpul
- Durerea coboară pe ambele sau pe unul dintre membre
- Aveți pierderi de greutate inexplicabile
- Durerea este însoțită de febră
- Durerile sunt ca urmare a unei căzături sau lovituri la nivelul spatelui
Cauze
Durerile de spate pot fi cauzate de multe afecțiuni, de aceea este important un consult de specialitate amănunțit.
„Printre cele mai frecvente cauze se numără contracturile musculare sau întinderile ligamentare ca urmare a ridicării repetate de obiecte grele sau din cauza unei mișcări bruște ori nefirești; o afecțiune a discului intervertebral, cum ar fi hernia – discurile dintre vertebre au rol de a amortiza și de a absorbi șocurile de la nivelul coloanei, astfel că dacă acestea sunt afectate apar și durerile; stenoza foraminală – care presupune îngustarea spațiilor pe unde trec nervii; spondilita anchilozantă – o afecțiune inflamatorie care poate duce la fuziunea unor oase de la nivelul coloanei, ceea ce o face rigidă. Foarte rar, durerile de spate pot fi un semn al unor probleme mai grave cum ar fi fractura unei vertebre, cancer sau o infecție”, precizează Radu Butu.
Durerile de spate pot apărea la orice vârstă, iar un stil de viață nesănătos și sedentar le poate declanșa sau agrava.
„Deși se consideră că durerile de spate apar cel mai frecvent ca urmare a înaintării în vârstă, am observat o creștere a numărului de tineri care se confruntă cu această problemă. Lipsa exercițiilor fizice, greutatea crescută, pozițiile vicioase de la locul de muncă, unele stări psihice (persoanele care suferă de depresie sau anxietate sunt mai predispuse la apariția durerilor de spate), stresul produc tensiune musculară, care la rândul ei poate provoca dureri în zona spatelui”, a specificat pentru Tion fizioterapeutul Radu Butu.
Cum putem preveni durerile de spate?
Activitățile fizice efectuate cu regularitate pot duce la creșterea forței și a rezistenței musculare de la nivelul spatelui. Mersul pe jos, cu bicicleta sau înotul sunt câteva din activitățile pe care le puteți face, sugerate de Radu Butu, care atrage atenția că în cazul durerilor mai severe trebuie întrebat medicul ce alte activități vă sunt recomandate după depășirea episodului dureros.
„Exercițiile prin care se crește forța mușchilor abdominali, ai spatelui și ai fesierilor duc la o stabilitate mai bună a trunchiului și vă ajută la sprijinirea mai eficientă a coloanei vertebrale. Dacă mușchii din jurul coloanei sunt puternici, e ca și cum ați purta un corset protector.
Încercați să mențineți o greutate corporală normală, deoarece greutatea crescută exercită o presiune suplimentară atât asupra coloanei, cât și pe musculatura acesteia.
Evitați pozițiile vicioase, când stați în picioare sau pe scaun pentru perioade prelungite de timp. Încercați să nu stați cu umerii în față și spatele cocoșat. Dacă este nevoie să stați pentru o perioadă mai lungă de timp în picioare, puteți pune unul dintre picioare pe un scăunel, alternând picioarele, pentru a diminua presiunea exercitată pe coloană.
Dacă petreceți mult timp la birou, scaunul pe care stați ar trebui să aibă un suport lombar adecvat, suport pentru brațe, înălțimea ar trebui reglată astfel încât picioarele să stea pe podea cu genunchii la aproximativ 90 de grade. Dacă scaunul nu are un suport lombar, puteți folosi un prosop pe care să-l faceți sul și să-l plasați între spătar și zona lombară. Monitorul ar trebui să fie la nivelul ochilor.
Evitați ridicarea obiectelor grele. Dacă totuși este nevoie să faceți asta, aduceți obiectul cât mai aproape de dvs., mențineți spatele într-o poziție corectă, încordați ușor abdomenul, nu vă răsuciți în timpul ridicării și îndoiți genunchii pentru a-i lăsa să facă treaba grea”, sunt câteva dintre sfaturile fizioterapeutului.
Diagnosticarea
Pentru a diagnostica o problemă la coloană va fi nevoie să faceți un consult la un specialist, care vă va examina și vă va face anumite teste pentru a determina severitatea simptomelor dumneavoastră. În unele cazuri este posibil să fie nevoie să efectuați o radiografie (pe radiografie se pot se pot vedea eventualele fracturi sau artroza, nu și afecțiunile sau problemele apărute la nivelul discurilor intervertebrale sau ale măduvei) sau un examen RMN (unde se pot observa afecțiunile discului, probleme musculare, tendinoase sau ligamentare, la fel ca și cele ale nervilor, vaselor de sânge sau ale oaselor).
Tratament
Radu Butu spune că deși majoritatea oamenilor care se confruntă cu dureri de spate sunt speriați și se tem că vor „ajunge la operație”, ținând cont de numărul crescut de persoane ce suferă din această cauză, doar un număr mic de cazuri necesită intervenții chirurgicale. Până și în cazul durerilor puternice, intervenția chirurgicală nu se recomandă decât dacă tratamentul conservator nu aduce îmbunătățiri.
„În majoritatea cazurilor, durerea trece cu ajutorul exercițiilor, mai ales în cazul persoanelor mai tinere. Sunt și situații în care durerea persistă pentru o perioadă mai lungă de timp. În acest caz, este posibil să vi se prescrie anumite medicamente de către medicul dumneavoastră; printre acestea se pot număra analgezice, miorelaxante și antiinflamatoare.
De asemenea, medicul vă poate indica să urmați un program de recuperare medicală (fizioterapie). În timpul ședințelor de fizioterapie, terapeutul vă va învăța o serie de exerciții, adaptate afecțiunii și condiției dumneavoastră, care să vă ajute să treceți peste durere și să vă îmbunătățiți mobilitatea, dar și forța de la nivelul mușchilor care protejează coloana. Efectuarea consecventă a exercițiilor va preveni reapariția durerilor și vă va ajuta să le gestionați mai bine dacă revin. Tot în cadrul ședințelor de fizioterapie, terapeutul vă va învăța cum să mențineți o postură corectă a spatelui și cum să vă protejați spatele la locul de muncă sau în activitățile dumneavoastră zilnice. În funcție de problema dumneavoastră, se poate recomanda o perioadă de până la 2-3 luni de recuperare, însă pentru a preveni reapariția durerii este foarte important să continuați unele exerciții de menținere și după terminarea programului de recuperare”, conchide Radu Butu, fizioterapeut.
Citiți principiile noastre de moderare aici!