Spitalul Județean Timișoara a pornit o licitație pentru un acord cadru de furnizare echipamente. Pune la bătaie aproape 102 milioane de lei cu tot cu TVA, iar cel mai scump aparat este un RMN estimat la 24,1 milioane de lei.
22 de echipamente medicale sunt necesare pentru cel mai mare spital din vestul țării: un RMN, un computer tomograf cu achiziție de minim 128 slice-uri prin rotație, un microscop neurochirurgie, un aparat de radiologie digital cu radioscopie, un aparat mobil de radiologie cu detector digital și construcție 3D, un aparat de radiologie digital mobil cu braț C, un C-Arm intraoperator, n cadru stereotaxic tip Leksell, un ecograf intraoperator neurochirurgie, un ecograf intraoperator urologie de înaltă performanță, un ecograf intraoperator chirurgie, un ecograf cu aplicații generale 2 sonde, un ecograf general cu sondă liniară convexă și rectală, un ecograf portabil, un sistem avansat full HD pentru artroscopie, un sistem chirurgie ORL, un sistem avansat endoscopie cerebrală, un sistem de litotriție, paturi salon, o lampă examinare cu led mobilă, un brancard cu suporți laterali rabatabili și o masă de operație cu accesorii ortopedie.
Cel mai important aparat este, potrivit managerului Spitalului Județean, microscopul performant pentru neurochirurgie, estimat să coste 7,7 milioane de lei. Și aparatul RMN este necesar pentru spital, pentru că doar unul funcționează la spital, care nu face față cerințelor.
„Sunt utilitățile stricte ale Spitalului Județean pentru acest an, pentru că ni s-a cerut de la minister o listă de priorități. Nu este tot ce ne trebuie, dar sunt chestiile cele mai acute. Cel mai important de exemplu este un microscop performant pentru neurochirurgie, pentru că avem cea mai bună echipă de neurochirurgie din țară, facem numeroase premiere naționale, iar pentru asta avem nevoie de aparatură care corespundă nevoilor. La fel ca celelalte aparate, există RMN-ul, unde avem unul singur și nu face față cerințelor spitalului, iar noi vrem să deschidem spitalul și mai mult către oameni, să asigurăm relații cu Casa Județeana de Asigurări, pentru investigații pe RMN, cât și pe aparatele de radiologie disponibile pentru pacienții din ambulator”, ne-a declarat Raul Pătrașcu, directorul Spitalului Județean Timișoara.
Nu se știe deocamdată câte dintre aceste aparate vor fi achiziționate. Cert este că banii trebuie să vină de la Ministerul Sănătății, mai spune conducerea unității sanitare.
„Deocamdată, această licitație este un contract cadru, nu este un angajament sau o promisiune de cumpărare a acestor echipamente, tocmai pentru că încă nu avem decizia”, ne-a mai spus Pătrașcu.
Firmele interesate pot depune oferte până în 26 octombrie.
editor Dan Oancia
Trimite articolul
XDe ce trebuie sa decida Ministerul Sanatatii de ce are nevoie Spitalul Judetean din Timisoara?
-
de aia ca tot timpul s-au bagat miticii peste timisoara, tragplanei
-
Cand tu cumperi vaporetto si tramvaie turcesti la 2500000euro bucata intervine Bucurestiul care crede ca ai luat-o razna si incepe el sa decida de ce ai nevoie, care iti sunt prioritatile daca tu esti iresponsabil, imi pare rau dar Robu iresponsabil iar Fritz ii calca pe urme, oameni votati de timisoreni, inclusiv de mine
Neomarxistii/useristii daca nu primesc un comision gras, nu sunt bani.
Vai de capul lui Spital Judetean Timisoara!!!! Un radiograf functional (si acela se poate spune ca functioneaza ocazional)… Banii pt sanatate se platesc, la medicul de familie platesti, spitalele sunt pline de raie, jeg si spagari! Atunci ce plm mai platim sanatatea, daca nu sunt bani pentru niste echipamente care chiar sunt necesare? Pentru salariile muistilor de premieri din sanatate si a raielor lor de rude? Sa se scoata obligativitatea de a plati sanatatea ca tot platim pentru serviciile pentru care deja ni se iau bani!
-
Vaporetto si tramvaie turcesti si in curand, sper ca nu, autobuze electrice chinezesti, toate se fac praf in cativa ani , n-o sa avem bani sa le schimbam bateriile, in schimb copiii invatat in containere iar spitalele n-au de nici unele, vine o epidemie cu adevarat periculoasa iarasi o sa fim descoperiti dar avem vaporetto si tramvaie turcesti
-
Problema nu e de ce platesti la sanatate, ci mai degraba de ce platesti la: educatie, organisme de audit si control, justitie etcetera. Pentru ca cei de la sanatate nu sunt la ei in curte, sa isi bata joc cum vor, ei se ascund dupa calitatea de “serviciu public”, insa isi fac propriile afaceri, in sistem. Apoi trateaza bunul public ca pe un bun fara stapan, iar pacientul, daca nu le este afiliat personal, ca pe un milog nedorit. Daca tu si altii ati avea o cale de a transforma celelalte autoritati (din care am spus cateva mai sus) in ceea ce trebuie ele sa fie, in loc de cuiburi de pile, neamuri si amante, atunci si sanatatea s-ar indrepta. Cum sa se indrepte, cand acum stiu ca nu ii trage nimeni la raspundere? E valabil in orice ramura, cei instalati in puncte de putere au facut stat in stat. Fara profesionisti noi (educatie!), cu etica, si care sa nu fie prelucrati in directia proasta de mediul deja corupt (audit, control, sisteme interne corecte, drastice) si care sa nu aiba in vedere si faptul ca raspund pentru fapte de neglijenta sau rea intentie savarsite in calitate de slujbasi ai statului asupra pacientilor (justitie), te vei intalni si la privat cu aceleasi persoane lipsite de constiinta, doar ca isi pun de fatada amabilitate pe figuri si totul arata, la suprafata, modern si curat. In rest, daca din contributia ta, de care ai norocul sa nu ai nevoie (sanatos fiind), ajunge vreunul mai amarat sa se trateze de ceva – ala sa fie tot baiul, ca ai facut o fapta buna, fara sa vrei. Desi e mai probabil ca tot doamna sau domnul Parveniteanu, care se cunosc cu personalul si le baga in buzunar, vor ajunge sa toace banii sistemului cu tratamente scumpe, din care unele din ele non necesare. De atatea ori am auzit povesti, spuse ca lauda, cum au mers la cunostinta lor Cutareanu, din domeniul medical, care le-a dat trimitere pentru toate analizele posibile, din amabilitate, si pentru ca si ei au fost “recunoscatori” in cutare fel “ca asa se face”. Asta nici macar medicina nu e, e schimb de favoruri inutile, capricii pe bani publici. Insa de aici, in loc sa rezolvam problema, sa trecem la privatizarea completa… cam mult. Un salt disproportionat, care lasa in spatele lui multe vicii si abuzuri in continuare nesanctionate, neremediate. Este o solutie pripita ce va duce la mai multe complicatii. Avem nevoie de solutia corecta, nu de cea aparent rapida si simplista. A, si inca ceva – medicii sa actioneze drept agenti de vanzari ai companiilor medicale doar inafara programului la stat! Ca ei isi distorsioneaza recomandarile, ca sa faca vanzare unora ce le dau bani direct in buzunarul lor personal, mai nou, sub forma de sponsorizari. Chestie ce nu are nimic de a face cu economia corecta a abordarii si prescriptiilor de caz – in sistemul public.
-
Banii colectati de la oameni pentru asistenta medicala au fost deturnati de guvernanti pentru plata pensiilor si alte cheltuieli care ardeau la un moment dat, a venit epidemia de gripa porcina si brusc am descoperit ca nu avem masti, aparate, doctori destui, reteaua electrica invechita….
-
Am sa fac un salt de imaginatie, pe cand un robo-director? Sau robo-personal, cu functia de spaguire dezafectata? Ca se tot discuta despre tehnologizare, insa la partea de umanitate, in combinatie cu profesionalism, se surpa continuu si hotarat terenul.
La judetean Timişoara e Casa Morții! Chiar nu ştiu de ce mai trebuie aruncati banii pe tot felul de chestii,ca sa simuleze grija faţă de bolnav,când ei îi măcelăresc si îi omoara cu zile,başca jegul,streptococii,virusurile şi toate muzeriile de acolo…
-
Trebuie spital nou, cel vechi demolat si altul nou