De luni, 9 ianuarie, elevii au revenit în bănci. În acest context, Ministerul Sănătății a transmis ce măsuri trebuie instituie la nivelul școlilor, pentru a limita răspândirea infecțiilor virale.
Zilnic, se va realiza triajul elevilor, iar părinții vor fi informați dacă aceștia prezintă semne de infecție respiratorie. În plus, școlile trebuie să asigure materialele necesare pentru dezinfecția periodică a mâinilor și suprafețelor. Sălile de clasă și încăperile trebuie aerisite periodic. Purtarea măștii – de către elevi și cadrele didactice – nu este obligatorie, însă este recomandată.
Conform reprezentanților Ministerului Educației, accentul va fi pus pe prevenție. De asemenea, se va ține legătura cu Direcțiile de Sănătate Publică și se va ține cont de recomandările făcute de acestea.
Conducerile unităților de învățământ preuniversitar au următoarele obligații:
- diseminarea către părinții sau reprezentanții legali ai elevilor/preșcolarilor/antepreșcolarilor a informațiilor cu privire la recunoașterea simptomelor de gripă sau alte infecții respiratorii, în vederea realizării triajului epidemiologic zilnic la domiciliu, înainte de intrarea copilului în colectivitate, conform ghidului transmis de Ministerul Sănătății;
- realizarea triajului zilnic în colectivități școlare la începutul primei ore de curs a fiecărui schimb;
- asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecția periodică a mâinilor și suprafețelor;
- efectuarea dezinfecției periodice a spațiilor de învățământ;
- aerisirea periodică a încăperilor;
- instruirea elevilor cu privire la comportamentul adecvat, în caz de tuse sau strănut, astfel încât să nu răspândească virusul gripal, recomandarea utilizării batistelor de unică folosință;
- recomandarea folosirii măștilor de protecție sanitară, atât pentru personal, cât și pentru elevi/preșcolari;
- informarea părinților sau a reprezentanților legali cu privire la necesitatea consultării medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii pentru stabilirea indicațiilor terapeutice, izolării și efectuării unor eventuale investigații suplimentare.
Următoarea vacanță a elevilor va fi în perioada 6-26 februarie 2023, la alegerea Inspectoratelor Școlare Județene, timp de o săptămână.
Institutul Național de Sănătate Publică recomandă respectarea măsurilor minime de protecție sanitară, pentru a preveni contractarea virusului gripal:
- Spălați-vă pe mâini în mod regulat cu apă și săpun;
- Acoperiți-vă nasul și gura cu un șervețel atunci când strănutați și aruncați-l după utilizare. Nu reutilizați batistele sau șervețelele. Virusul gripei și alte virusuri respiratorii pot supraviețui temporar în afara corpului, astfel încât vă puteți infecta atingând batiste și șervețele utilizate;
- Dacă nu aveți un șervețel disponibil, strănutați acoperindu-vă în totalitate nasul și gura cu pliul brațului;
- Aerisiți zilnic încăperile în care desfășurați activități;
- Evitați locurile aglomerate, iar dacă acestea nu pot fi evitate, este recomandată purtarea măștii de protecție în mijloacele de transport în comun, în unitățile sanitare etc.;
- Stați acasă când sunteți bolnav. Dacă vă simțiți mai rău, solicitați ajutor medicului dumneavoastră de familie;
- Nu duceți copilul în colectivitate și în alte locuri aglomerate dacă are semne și simptome de gripă, până la dispariția acestora și adresați-vă medicului de familie pentru recomandările necesar a fi urmate.
Adesea, gripa este considerată o afecțiune banală, însă aceasta este o boală infecțioasă foarte contagioasă, cu morbiditate și mortalitate semnificative. Debutează agresiv, cu febră, dureri de cap, frisoane, și poate fi însoțită de secreții nazale, tuse, dureri în gât. Netratată la timp, poate duce la complicații ale căilor respiratorii.
Copiii mici, persoanele peste 65 de ani și cele care suferă de boli cronice riscă să dezvolte forme severe de gripă, care necesită spitalizare și supraveghere. Pentru a evita aceste situații, specialiștii recomandat vaccinarea antigripală anuală.
Pe aceeași temă:
Cum ne protejăm de gripă? Măsurile transmise de Ministerul Sănătății
Trimite articolul
XCopiii au venit si vor veni raciti la scoala. Stim cu totii ca aceasta e realitatea. Pot fi zeci de triaje, obiceiul parintilor de a trimite copiii bolnavi,nu se va schimba
Daaaa. Sa luam exact aceleasi masuri ca si pentru covid fiindca a fost dovedita eficienta lor :)) Jos labele de pe copii!
-
Copii bolnavi trebuie sa stea acasa.
-
nu mai bine stai tu acasa? si lasi restul lumii in pace
-
Nu mai bine iti tii copilul acasa cat timp este bolnav, sa nu ii îmbolnăveasca si pe restul bai prostea?
-
Trebuie sa ne asociem sa’l prindem.
-
sigur ca da, al tau nu se imbolnaveste niciodata. tu, baluba, ti-am mai spus, poti sa ma prinzi cu limba de o-o
-
-
Te prindem dar nu cum crezi tu. Nu vei sti niciodata ce vei patzi.
-
-
-
😀
Pe bune?!
E normal sa meargă la școală. Statul în online s-a dovedit un mare dezastru în toată lumea. In rural îs o generație pierdută.
Da na e nevoie de analfabeți multi la vot din titlul dvs.
pai stati un pic. ce rost are vaccinul antigripal? sau injectia “anti-covid”? sa le faca! doar asta era scopul, nu? ba sa nu te imbolnavesti, ba sa nu il transmiti, ba sa nu te ajungi la spital, ba sa nu mori (pe rand, asa, toate, in functie de cum au vazut ca nu mai pune lumea botul). daca injectia merge… de ce n-o fac aia care fac circ? daca injectia nu merge… RECUNOASTETI! nu ca “triaj” si nu stiu ce aberatii. cand veniti cu triaje este evident ca injectiile NU MERG
-
😀