Îngrijorările oamenilor au început să prindă contur încă de duminică, 27 februarie, când președintele rus Vladimir Putin a ordonat armatei sale să pună forțele de descurajare nucleară ale țării în stare de alertă maximă, ca răspuns la „poziția agresivă” a țărilor NATO.
În cursul săptămânii, situația a escaladat – Rusia își continuă ofensiva în Ucraina, iar președintele Franței, Emmanuel Macron, anunță că ce-i „mai rău” abia acum urmează. În noaptea de joi spre vineri, un incendiu a izbucnit într-o clădire aflată în apropierea centralei nucleare din Zaporojie, după bombardamentele întreprinse în zonă de forțele ruse.
Serviciile de urgență ucrainene au confirmat că focul a fost stins în jurul orei 6 dimineața și că luptele în zonă au încetat, însă un incident în zonă ar fi avut consecințe devastatoare pentru întreaga Europă, a explicat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Speriați de toate aceste evenimente, românii iau la rând farmaciile în căutarea iodurii de potasiu, în speranța că aceasta îi va proteja în cazul unui atac nuclear. Însă cum funcționează, de fapt, acest mecanism și în ce condiții?
„Tiroida noastră folosește iodul pentru a produce hormonii tiroidieni. În cazul unui accident nuclear, cum a fost cel de la Cernobîl, iodul radioactiv care este eliberat în urma exploziei va fi captat de tiroidă și o «iradiază», ceea ce duce la creșterea riscului de cancer tiroidian în câțiva ani. Riscul este mai mare la copii și adolescenți, care sunt mai sensibili la radiații în general. După vârsta de 20-30 de ani riscul scade semnificativ”, explică Dr. Ruxandra Dobrescu, medic endocrinolog și cercetător științific.
Tabletele de iodură de potasiu protejează tiroida, nepermițându-i iodului radioactiv să pătrundă în ea, ceea ce scade riscul apariției de cancer de tiroidă pe termen lung. Însă, în cazul unor atacuri cu bombe atomice sau unor accidente nucleare, importantă este supraviețuirea imediată.
„În cazul nefericit al unui atac nuclear, pericolul major imediat îl reprezintă distrucția directă cauzată de explozie, care poate fi foarte întinsă ca suprafață. […] Apoi, contaminarea radioactivă care urmează este cu mulți izotopi, nu doar iod! Iar tabletele de iod protejează doar tiroida și doar de efectul iodului radioactiv. Din cauza asta, prima și cea mai importantă măsură în cazul unui accident nuclear, că vorbim de un accident sau atac nuclear, este evacuarea sau adăpostirea! Ca să limităm expunerea și să ne protejăm tot corpul, nu doar tiroida și nu doar de iodul radioactiv! Contaminarea prin inhalare, în urma norului radioactiv, este în general de durată mult mai scurtă și mult mai redusă decât cea care urmează prin consumul de apă și alimente contaminate (legume, lapte), în săptămânile și lunile care urmează”, mai spune Dr. Ruxandra Dobrescu.
Pentru a fi eficiente, tabletele de iodură de potasiu care se administrează în astfel de situații conțin doze foarte mari de iod (100 mg iod), de aproape o mie de ori mai mult decât avem nevoie zilnic. În plus, aceste tablete ar trebui împărțite populației de către autorități, doar în cazuri excepționale.
„În caz de urgență datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică. Producerea și stocarea acestui produs sunt asigurate de către SC Antibiotice SA și Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale”, transmit reprezentanții Ministerului Sănătății.
Tabletele de iodură de potasiu nu trebuie luate „preventiv” și nici după ureche, întrucât pot face mult mai mult rău decât bine.
„Administrarea se face la copii și adolescenți, la femeile care alăptează și la gravide, în dozele indicate și după schema care ne este recomandată. Pentru persoanele trecute de 40 de ani, beneficiile probabil sunt mai mici decât riscurile, cu excepția unei doze estimate de radiații foarte mare. […] Administrarea fără rost de iod în doze atât de mari, mai ales la persoane peste 40 de ani, poate să ducă la disfuncții tiroidiene, hipo sau hipertiroidie! Mai ales la cei vârstnici, cardiaci, pot apărea complicații importante”, atrage atenția Dr. Ruxandra Dobrescu.
Trimite articolul
Xneam de panicabili
toti specialistii lui peste prajit arunca pe piata informatii bomba doar ca sa-si mai vândă fituica de ziar sau sa crească raitingul la audienta tv. Dupa varsta de 20 de ani iodura de potasiu este frectie la picior de lemn. In realitate contaminarea radioactivă care urmează unei explozii este cu mai mulți izotopi, nu doar iod.
Cele mai grave urmari pentru organism sunt cele determinate de consumul de apă și alimente contaminate în săptămânile și lunile care urmează exploziei. Dar romanul dupa o saptamana se apuca de gratare la iarba verde :))
-
In articol scrie clar ca specialistii spun sa NU luam.iodura de K din farmacie ca e inutil ! Eu asa am.inteles ca si eu mi am.cumparat da pot sa o arunc m
E țin la ei în depozit. Dacă dau cu bomba le vor trimite cu poșta și cu CFR să se asigure că vor ajunge în câteva ore de la iradiere. După ploaie, căciulă
-
Desteptule, daca in primele ore supravietuiesti unui atac nuclear la scara mare, in zilele si lunile ce vor urma iti vei dori sa fi murit la inceput. Viata va fi un cosmar din care nu te poti trezi. Oricum, in cazul tau se vad clar efectele carentei acute de iod din copilarie.