„Ultrasonografia sau ecografia sistemului venos, îndeosebi la venele inferioare, este importantă în cazul pacienților imobilizați o perioadă lungă la pat, care au factori de risc vascular ce implică stază venoasă sau tare asociate. În cazul lor există riscul de a dezvolta tromboză venoasă profundă, adică înfundarea venei respective cu cheaguri de sânge. În cazul pacienților COVID 19 am depistat numeroase situații de embolism pulmonar și unul dintre factorii de risc înalt pentru producerea embolismului este tromboza venoasă profundă”, spune Antonio Fabian, medic radiolog la spitalul de Boli Infecțioase de la Pădurea Verde.
O ecografie Doppler poate determina cât de rapid curge sângele, prin măsurarea vitezei de modificare a nivelului său. Cu ajutorul acestui tip de investigație imagistică se monitorizează fluxul sangvin la nivelul arterelor și venelor, atât în cazul membrelor inferioare și superioare, cât și la nivelul arterelor cervicale sau cerebrale. O astfel de ecografie nu iradiază și este noninvazivă. Se poate efectua chiar la patul bolnavului, durează între 20 și 30 de minute și poate fi efectuată de câte ori este nevoie, fără a afecta starea de sănătate a pacientului.
Potrivit reprezentanțiilor spitalului, acest tip de investigație se folosește la pacienții care au trecut prin boală, dar și pentru cei care au un diagnostic și se prezintă la spital pentru evaluare.
„Folosim această tehnică de ecografie vasculară pentru două categorii de pacienți. Prima o reprezintă cei internați în spital și imobilizați la pat, vorbim de pacienții în Terapie Intensivă sau în saloane, și cei în reevaluare post COVID. Acești pacienți au un risc major de a dezvolta tromboză vasculară periferică. Această tehnică ne permite să monitorizăm constant bolnavul pentru a observa, de fapt, momentul în care el produce un cheag de sânge sau un tromb la nivelul vaselor. În această situație, tratamentul acestor pacienți se schimbă, este un tratament mai dur, mai agresiv, care are rolul de a dizolva acest cheag de sânge.
Cea de-a doua categorie este a pacienților care se prezintă în spital având deja această patologie instalată, putem să observăm, prin această tehnică, tromboza vasculară și gradul ei de extindere”, expșică Diana Manolescu, director medical al Spitalului de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș” din Timișoara.
editor Dan Oancia
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XO simpla raceala… daca asculti orice prost.
Evaluarea riscului de tromboza dupa vaccin tot aici se face?