Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului de Sân a fost marcată pe 1 octombrie. Atunci, reprezentanții Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara au promis că, de-a lungul întregii luni, vor prezenta materiale informative referitoare la această afecțiune, la modul general, și depistarea precoce a acesteia, în mod special.
Cancerul de sân reprezintă principala cauză de moarte la femei, una din opt femei fiind diagnosticate cu această afecțiune oncologică. Cu toate că nu există un program național de screening, ci doar programe locale sau regionale, reprezentanții spitalului țin să amintească importanța depistării și tratamentului în fazele inițiale.
Examenul mamografic
Multe dintre investigațiile necesare depistării precoce a cancerului de sân se pot face inclusiv la unitatea sanitară de lângă Pădurea Verde. Dintre acestea, o parte chiar înainte de apariția simptomelor. De exemplu, conf. dr. Diana Manolescu, medic primar de radiologie și imagistică medicală la Spitalul „Victor Babeș”. ne explica ce înseamnă o mamografie, când trebuie făcută, de ce trebuie făcută, dar și în ce situații trebuie completată cu alte investigații imagistice.
„Examenul mamografic, care reprezintă de fapt examenul radiografic al sânului, se face pentru fiecare sân în parte: două incidențe, o examinare față și una de profil. Examinarea poate să fie un ușor disconfort pentru paciente, pentru că se realizează o ușoară presiune a țesutului mamar, care este însă de scurtă durată, vorbim de câteva secunde. Aparatele mai moderne, cum este cel pe care îl avem în dotare, realizează inclusiv examenul de tomosinteză a sânului, adică o radiografie multiplanară, 3D, a țestului mamar, care ne ajută pentru o proiecție mult mai bună a țestului pe care îl suspicionăm clinic.
Dacă există un sân dens, iar formațiune tumorală este greu de indicat de acesta, se face în completare un examen ecografic al acestuia, o examinare non-iradiantă de această dată, care ne permite o mult mai bună analiză atât a țestului mamar, cât și a formațiunii tumorale și o mai bună delimitare cu țesuturile din jur. Sigur că tot prin examenul ecografic realizăm și biopsia formațiunii suspecte, biopsie directă sub monitorizare ecografică. Ne permite preluare de piese bioptice de înaltă calitate. Există de asemenea posibilitatea de evaluare IRM a sânului, în special pentru sânii foarte denși sau pentru doamnele care dețin proteze mamare. Examinarea este obligatorie pentru suspiciunea de leziuni nodulare, se fac cu substanță de contract, administrarea se face intravenos, fără nicio contraindicație în mod deosebit alta decât evaluarea IRM de sine stătătoare, care apreciază curba de captare sau platoul de captare. În funcție de acesta, sigură că suspiciunea leziunii este de tip benign sau malign. Confirmarea bioptică este și în acest caz importantă pentru pacient”, a explicat conf. dr. Diana Manolescu, într-un videoclip postat pe pagina de Facebook a spitalului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!