Expoziția propusă de pictorul Petru Galiș și Galeria Calpe este una virtuală, parte dintr-o expoziție care nu a mai putut avea loc, dar care va fi prezentată în curând pe simeze.
Expoziția de pictură a artistului Petru Galiș a fost pregătită în spațiul galeriei, însă, deocamdată, va fi prezentată doar în mediul virtual, pe pagina de Facebook și pe cea de Instagram a Calpe Gallery, Veți putea vedea și expoziția live, atunci când va fi permis acest lucru.
Vernisajul online al expoziției va avea loc miercuri, 13 mai, și îl puteți vedea AICI.
Expoziția o puteți urmări, după vernisaj, AICI.
„<<Vom zbura și vom fi liberi ca păsările cerului!>>, își spuneau oamenii, cu speranță în suflet și-n simțiri. Visul de aur al omenirii, încă din antichitate, <<zborul>>, ca expresie a libertății supreme, a fost, între timp, împlinit prin truda și imaginația unor ingineri, tehnicieni și mecanici, care au născocit aparatele zburătoare. Însă, omenirea, în ansamblu, nu a devenit mai liberă după ce a putut beneficia de miracolul desprinderii de lut și al deplasării prin cer cu viteze uluitoare. Nu a devenit mai liberă din cauza <<ușilor închise>>, poate și din cauza ușilor de cetate, a ușilor de închisoare, a ușilor de bancă, a ușilor de seif, a ușilor de la dormitoare sau cămări secrete, dar, în special, din cauza ușilor închise în cap. Pentru că limitările impuse sau autoimpuse în gândire sunt, de fapt, ușile care ne țin cu adevărat prizonieri. Aceste două metafore, a zborului și a ușilor deschise, ca expresii supreme ale libertății, reprezintă suportul ideatic al unei serii de lucrări, uleiuri și colaje, realizate recent, de către artistul plastic Petru Galiș” – este un pasaj din textul scriitorului Matei Mircioane despre „Paznicul ușilor deschise” – Petru Galiș.
Scriitorul Robert Șerban scrie în introducerea unui text despre expoziția „reprogramată”:
„Petru Galiș e un artist-punte între Banatul montan și cel de câmpie, între Banat și restul lumii. Născut la Șemlac, în județul Arad, absolvent al Facultății de Arte din Timișoara, Domnia sa a trăit și a activat mulți ani în Reșița, unde a fost profesor de desen, și încă unul cu har pedagogic, ce a reușit “să vrăjească” nu puțini dintre elevi care, astfel, au devenit artiști vizuali. Totodată, a tutelat, în Caraș-Severin, de-a lungul timpului, numeroase tabere și simpozioane de pictură ce au generat o emulație remarcabilă și au atras participanți faimoși din țară. S-a implicat, la Reșița și la Timișoara, în organizarea mai multor expoziții, a făcut parte din conducerea Uniunii Artiștilor Plastici din Timișoara, fiind activ și prezent în acțiunile UAP. Mai mult, e un bun cunoscător și comentator de arte, pe care l-am ascultat cu plăcere la nu puține vernisaje din galeriile orașului traversat de Bega. Petru Galiș e un profesionist al artei, sagace, chibzuit, serios – fără a fi lipsit de umor și autoironie –, atent cu sine și cu vocația sa, interesat și curios de colegii săi și de evoluția lor. Îl văd ca pe un bănățean arhetipal, asumat (…)”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!