Între 1 și 4 iunie, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer a organizat a XV-a ediție a Conferinței Naționale FABC, cu tema «Ziua Supraviețuitorilor de Cancer”. De altfel, începând de anul trecut, ziua de 4 iunie a primit prin lege acest nume. Și că tot e vorba de legi, în cadrul conferinței, reprezentanții FABC au amintit că o alta, cea privind Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului, a fost aprobată și încă nu poate fi aplicată. De vină ar fi, spun organizatorii evenimentului, ministrul Alexandru Rafila.
Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului
În primă fază, redactarea planului a reprezentat o muncă a unui colectiv impresionant de specialiști, acesta incluzând mai multe studii și recomandări. Până la urmă, PNPCC-ul a fost aprobat, în parlament în noiembrie, fiind aplicat începând de la 1 ianuarie, primind astfel o valabilitate de șapte ani, între 2023 – 2030. Totuși, unul dintre articolele Legii 293/2000 menționează că „În termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a legii, Guvernul aprobă prin hotărâre normele de aplicare a legii şi de implementare a Planului naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România, elaborate de Ministerul Sănătăţii împreună cu fiecare minister care are reţea medicală”. Or, deja au trecut șase luni, iar aceste norme încă nu au fost încă finalizate.
„Ziua Supraviețuitorilor de Cancer a fost umbrită de incertitudinea implementării planului de cancer, incertitudine generată de declarațiile ministrului sănătății. Acesta pretinde că planul votat în unanimitate în Parlamentul României și devenit lege în noiembrie 2022 nu este un plan complet. Amintim că la construcția acestui plan au fost experți din Ministerul Sănătății, din SNOMR, reputați chirurgi, radioterapeuți și alte profesii liberale, grupul din parlament fiind condus de domnul Prof. Dr. Patriciu Achimas-Cadariu. Înainte de legiferare a stat în transparență 5 luni, timp în care, dl. Ministru Rafila nu a făcut nicio observație la plan, chiar participând la promulgarea acestuia. Concluzia este una clară – orgoliile dlui ministru sunt mai presus decât legea”, precizează reprezentanții FABC într-un comunicat de presă.
„Acest plan nu s-a dorit în niciun moment sa fie un plan al unui partid sau altul”
La conferința desfășurată în primele zile ale lunii iunie au participat și reprezentanți ai partidelor politice. Culmea, una dintre vocile cele mai critice la adresa executivului a fost cea a unui social-democrat, deci coleg de partid cu ministrul Rafila.
„Acest plan nu s-a dorit în niciun moment să fie un plan al unui partid sau altul. După cum se vede, disputa nu este nici măcar între partide, ci una a orgoliilor. Nerespectarea implementării acestui plan reprezintă o încălcare flagrantă a legii din partea executivului și reprezintă o chestiune extrem de gravă”, a declarat prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, deputat PSD, la conferința FABC.
Pe de altă parte, FABC a ținut să laude implicarea administrației prezidențiale în adoptarea legii de adoptare a PNPCC. Klaus Iohannis, de altfel, a și donat premiul Franz Werfel pentru drepturile omului, obținut în Germania, către Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer. La eveniment, președintele a trimis un consilier care să le vorbească participanților.
„La ceas aniversar, doresc să vă felicit pentru eforturile insistente și consecvente pe care FABC le-a făcut în cursul acestor ani în sprijinul celor afectați de una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică. Acțiunea pentru dezvoltarea și intrarea cât mai curând în vigoare al Planului Național de Prevenire și Combatere a Cancerului ca urmare a unui efort colectiv susținut, cred că oferă garanții cetățenilor că se poate lucra dincolo de orice mize pentru o viziune sustenabilă în sistemul de sănătate. După cum știți, președintele României s-a implicat personal în acest demers. Ne aflăm în punctul în care acest Plan critic este în vigoare, transpunând în realitate nevoile de servicii esențiale nesatisfăcute care împovărează de atâția ani viața pacienților. Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului reprezintă un pas către normalitate. Cu siguranță pot fi gândite în etape ulterioare măsuri de sprijin pe diverse componente dar nu vom putea construi luând-o mereu de la început”, a declarat conf. dr. Diana Loreta-Păun, consilier prezidențial.
FABC, hotărâtă să meargă în instanță
La evenimentul proaspăt încheiat au fost prezenți și inițiatori ai planului și ai legii aferente.
„Ziua Supraviețuitorului de cancer reprezintă o celebrare a vieții și sunt bucuros că sunt în mijlocul pacienților cu cancer. Atunci când am fost solicitat la scrierea Planului Național de cancer, am intrat trup și suflet știind ca România suferă de 30 de ani din lipsa unui asemenea plan. În Statele Unite ale Americii am învățat că schimbarea o fac oamenii și de aceea consider că împreună putem reuși implementarea acestui plan”, a declarat prof. dr. Daniel Coriu, președinteleColegiului Medicilor din România.
Unul dintre juriștii implicați – senatoare PNL, ce-i drept – a fost mai categoric în declarații.
„Jurist fiind, m-ați primit în rândurile dumneavoastră, și aș vrea ca mesajele pe care le dau astăzi să aibă și greutatea unui jurist și a unui parlamentar, dar și a unui supraviețuitor de cancer. În zilele de astăzi trăiesc sentimentul legendei meșterului Manole – ce construim ziua, se năruia noaptea. Mi-aș fi dorit ca domnul ministru Rafila să fie suficient de bărbat pentru a participa la aceasta întâlnire, să vă privească în ochi și să vă explice de ce totul s-a amânat pe o perioada nedeterminată. Perioada care, în «fițuica» domnului Rafila, este menționată o perioadă îndepărtată (Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului) Așteptăm acest plan de 20 ani, chiar 30 de ani și amânarea implementării acestuia, mi se pare un cinism din partea Ministerului Sănătății, năruind orice speranța a pacienților cu cancer”, a spus senatoareaNicoleta Pauliuc (PNL), inițiator de propuneri legislative în domeniul oncologiei.
Pe lângă temele de interes specifice oncologiei, susținute de specialiști dedicați tratării pacienților, FABC a hotărât, prin vocea asociațiilor membre, apărarea cu orice preț a PNPCC, acționând Ministerul Sănătății în instanță la epuizarea celor 180 de zile în care Ministerul era obligat să scrie normele și să implementeze Planul legiferat, urmat de proteste în stradă.
„FABC nu va mai permite niciunui ministru să își pună semnătura pe certificatele de deces ale pacienților cu cancer din România! Ne-am săturat să pierdem 20000 de pacienți în fiecare an, prin decese evitabile și să avem cu 48% mai multe decese față de media europeană! Orgoliile și cinismul Ministerului Sănătății fac 152 de victime în fiecare zi. Dacă va fi cazul, vom duce drama pacienților cu cancer din România, în Parlamentul Europei precum și la CDO”, se încheie comunicatul celor de la FABC.
Trimite articolul
XRafila se comporta ca un activist de partid, ptr el bolnavii nu conteaza, plateste aiurea vaccinuri.
pfoaaaa, va luati de “EROUL din prima linie”, rafila, care are doar interesele poporului in minte???