Locul de muncă poate deveni un factor de risc pentru femeile însărcinate dacă nu sunt luate măsurile necesare. După ce angajatorul a fost anunțat cu privire la sarcina salariatei, acesta are la dispoziție 10 zile lucrătoare pentru a informa medicul de medicină a muncii și inspectoratul teritorial de muncă.
Medicul specialist de medicină a muncii este consilierul angajatorului cu privire la problemele de sănătate la locul de muncă și are responsabilitatea, în acest caz, de a verifica condițiile de muncă ale angajatelor însărcinate.
„În cazul în care la locul de muncă al femeii însărcinate sunt identificați factori de risc ce pot pune în pericol sarcina sau starea de sănătate, este responsabilitatea medicului de medicină a muncii să recomande angajatorului măsuri de protecție sau de schimbare a locului de muncă. În situația în care mama și fătul nu pot fi în siguranță, se poate ajunge până la acordarea concediului de risc maternal” , transmit specialiștii de la Spitalul CFR Timișoara.
Pentru a evita punerea în pericol a femeilor însărcinate, este necesar ca medicul de medicină a muncii să comunice cu medicul obstetrician și medicul de familie.
Cei de la Spitalul CFR atrag atenția că în România, legislația protejează femeile însărcinate prin intermediului Codului Muncii și al altor reglementări specifice. Acestea includ:
- Interdicția Concedierii: Femeile însărcinate nu pot fi concediate din motive legate de sarcină. Astfel, angajatorul nu poate desface contractul de muncă pe durata sarcinii și a concediului de maternitate, cu excepția cazurilor de abateri grave sau desființarea postului din motive obiective.
- Concediul de Maternitate: Dreptul la concediu de maternitate plătit este garantat și este împărțit în concediu prenatal (63 de zile) și concediu postnatal (63 de zile). Femeia gravidă are dreptul la aceste zile de concediu, indiferent de vechimea în muncă.
- Protecția în Fața Riscurilor: Angajatorii sunt obligați să adapteze condițiile de muncă pentru a proteja sănătatea femeii însărcinate.
- Consultații Medicale: Femeile însărcinate au dreptul la absențe justificate pentru consultațiile medicale legate de sarcină.
- Indemnizația de Maternitate: Femeile angajate beneficiază de o indemnizație de maternitate, calculată ca un procent din salariul mediu brut pe ultimele 12 luni.
- Protecția Împotriva Discriminării: Discriminarea pe motiv de sarcină este ilegală. Dacă o femeie se confruntă cu tratament discriminatoriu din cauza sarcinii, are dreptul să ceară intervenția instituțiilor abilitate.
„În anumite cazuri, în urma evaluării de către medicul ginecolog și cel de medicina muncii, este posibil ca femeia însărcinată să beneficieze de reducerea programului de lucru cu 25%. Femeile însărcinate nu efectuează muncă de noapte și au dreptul la absențe motivate de la locul de muncă pentru a efectua consultații medicale legate de sarcina lor” , informează dr. Flavius Cioca, medic specialist Medicina Muncii la Spitalul CFR Timișoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!