Ficatul gras este cea mai frecventă afecțiune hepatică cronică, având o prevalență de aproape 30% în populație.
„MASLD se definește prin acumularea excesivă de trigliceride în celulele hepatice, și asta în absența unui consum ridicat de băuturi alcoolice, mai puțin de 20 g/zi la femei și 30 g/zi la bărbați, dar și prezența a cel puțin un factor de risc cardiovascular, obezitate, diabet zaharat sau prediabet, trigliceride serice crescute.
De obicei, pacienții cu boală steatozica sunt asimptomatici. Dacă, totuși, prezintă simptome, acestea sunt nespecifice. Astfel, poate fi prezent disconfort în hipocondrul drept (zona abdominală, în partea dreaptă, sub coaste) și oboseală cronică. În același timp, pot fi prezente trăsăturile clinice ale sindromului metabolic: obezitate, diabet zaharat, hipertensiune arterială, sindromul ovarelor polichistice, boli vasculare ori apnee în somn.
Simptomatologia devine mai pronunțată în cazul dezvoltării fibrozei hepatice, respectiv a cirozei hepatice.
Pentru că această afecțiune este un diagnostic de excludere, este importantă o anamneză atentă a pacientului pentru excluderea patologiei alcoolice și evidențierea factorilor de risc. În plus, se va realiza un examen fizic pentru a identifica semne de boală hepatică. În același timp, sunt necesare teste hepatice care măsoară nivelurile enzimelor hepatice (AST, ALT). Va fi analizat nivelul de colesterol și trigliceride, dar și valoarea glucozei din sânge. Tot pentru diagnosticare, pot fi investigații imagistice, ecografie abdominală, Fibroscan, computer tomograf sau chiar RMN.
Iar atunci când trebuie evaluată severitatea bolii, biopsia hepatică reprezintă standardul de aur pentru această afecțiune”, explică specialiștii de la Spitalul CFR Timișoara.
Boala este strâns legată de diabetul zaharat de tip 2 și obezitate, dar poate fi corelată și cu factori de risc cardiometabolici. Afecțiunea este asociată și cu un risc crescut de evenimente cardiovasculare, boli renale cronice, malignități hepatice și extrahepatice, inclusiv insuficiență hepatică și carcinom hepatocelular (HCC).

foto: Facebook/Spitalul Clinic CF Timișoara
Schimbarea stilului de viață, partea cea mai importantă a tratamentului
Pentru că nu există medicamente aprobate strict pentru MASLD, tratamentul se concentrează, în principal, pe modificările stilului de viață și pe gestionarea afecțiunilor asociate. Este important că acesta să fie personalizat, în funcție de nevoile individuale ale pacientului.
„În primul rând, este necesară adoptarea unei diete bogate în fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe și grăsimi sănătoase, ulei de măsline sau nuci. Este importantă reducerea consumului de zaharuri adăugate, grăsimi săturate și carbohidrați rafinați, ceea ce poate ajută la scăderea greutății și la îmbunătățirea sănătății ficatului.
Activitatea fizică regulată, mersul pe jos, alergarea, înotul sau antrenamentele de forță contribuie la pierderea în greutate și îmbunătățirea sensibilității la insulină”, mai spun reprezentanții spitalului.
Și Spitalul Clinic CFR Timișoara are un cabinet de gastroenterologie unde pot fi realizate consultațiile necesare depistării ficatului gras. Aici o puteți găsi pe Mădălina Topan, medic specialist gastroenterologie. Consultul este gratuit, în baza trimiterii de la medicul de familie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!