„Campania a fost un succes, materializat în creșterea numărului de donatori la 100 pe zi, față de 70 cât aveam. Procentual, creșterea este cu 20% față de anul trecut și 40% față de acum doi ani. Lumea a mai conștientizat necesitatea de a reveni la donare, ceea ce noi ne-am dorit. Ei pot să revină la donat peste două luni, ca să-i fidelizăm. Nu ajunge să vii doar o dată în viață. Acesta a fost rolul campaniei”, ne-a spus Rodica Lighezan, directorul Centrului Regional de Transfuzie de la Timișoara.
Fiecare zi a săptămânii a fost dedicată donării pentru o anumită afecțiune ce necesită transfuzii, iar donatorii au fost recompensați și premiați la o tombolă.
Cererile de sânge sunt mult mai mari, iar explicația este că după scăderea cazurilor Covid, oamenii s-au prezentat la operații și intervenții medicale, chiar în stare avansată a bolii. Astfel că nevoia de sânge rămâne o necesitate.
„Cererile acum sunt mai mari ca anul trecut, pentru că toți cei ce au așteptat să nu mai fie Covid se prezintă la serviciile medicale, cu boli agravate. Am încercat să umplem frigiderele, dar ele se golesc zilnic. Noi trebuie să asigurăm continuitatea numărului de donatori”, mai spune coordonatoarea centrului.
Cei ce doresc să devină donatori pot veni la Centrul de Transfuzie Timișoara, de pe strada de pe strada Martir Marius Ciopec nr. 1, lângă Spitalul Județean, de luni până vineri, de la ora 8 la 13.
Sângele donat o singură dată poate salva trei vieți, iar donarea îmbunătățește calitatea vieții. De aceea oamenii sunt sfătuiți să vină să doneze cu regularitate de 3 – 4 ori pe ani. Donarea de sânge împrospătează sângele și întărește sistemul imunitar, reduce apariția bolilor cardiovasculare și crește rezistența organismului la șocuri hemoragice.
În mare parte sângele donat ajunge la pacienții de la oncologie pediatrică, la cei care au trecut prin accidente rutiere, cei ce suferă de anemii și se folosește la transplantul de organe.
Ce trebuie să știți înainte de a dona
Oricine poate dona sânge, dacă îndeplinește următoarele condiții:
– vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani
– greutate peste 50 de kg
– puls regulat, 60-100 bătăi pe minut
– tensiune arterială sistolică între 100 și 180 mmHg
– să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale
– pentru femei: să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală
– să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu 48 de ore înaintea donării
– să nu fie sub tratament pentru diferite afecțiuni, respectiv hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine
– donatorii să nu aibă sau să nu fi avut următoarele boli: TBC, sifilis, malarie, epilepsie și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie forte peste 6 dioptrii, cancer, hepatită de orice fel.
Persoanele vaccinate care vor să doneze trebuie să țină cont de numărul de zile de la imunizare și de reacțiile adverse. Detalii, în funcție de serul folosit la vaccinare, AICI.
editor Amalia Kui
Pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!