Organizația Salvați Copiii continuă dotarea cu aparatură medicală de ultimă generație pentru Secția de neonatologie a Spitalului Clinic Municipal Timișoara. Ultima donație făcută de organizație este un ventilator și două pulsoximetre pentru Maternitatea Odobescu. Aparaturile au o valoare de peste 20.000 de euro.
Această donație se adaugă dotărilor precedente pentru Secția de neonatologie, care au inclus o masă radiantă cu modul de resuscitare, monitor cardiorespirator, pulsoximetru Masimo Radical, lampă de fototerapie și un incubator performant, toate ajungând la o valoare de 80.000 de euro.
„Sigur că dotările cu cifre mari, cu multe zerouri, sunt importante, dar uneori și lucrurile mărunte pot aduce un mare plus. Un exemplu este chiar aparatura de astăzi, care este dedicată lucrului de zi cu zi și care sper să ajute”, a declarat prof. univ. dr. Mihai Gafencu.
foto: Tion
Organizația Salvați Copiii a mai contribuit la dotarea Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” Timișoara, a Maternității Bega și a Spitalului Municipal din Lugoj.
Miercuri, 30 octombrie, s-a desfășurat evenimentul dedicat donației făcute către maternitate. Au fost prezenți: Gabriela Alexandrescu, președinte Executiv – Organizația Salvați Copiii; Andreea Raicu, ambasador al campaniei „Vrem Educație pentru Sănătate în Școli”; dr. Gabriela Olariu, șeful Secției de neonatologie a Maternității Odobescu; as. univ. dr. Margan Mădălin Marius, director medical al Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara și prof. univ. Mihai Gafencu.
„Am rămas foarte impresionat de cifrele pe care le-ați obținut cu programele dumneavoastră (Organizația Salvați Copiii) în zona de Vest. 99% dintre copii sunt înscriși la medicul de familie, 95% dintre gravide urmăresc sarcina și 100% dintre femei beneficiază de sesiuni de informare în județele în care activați. Se vede și un trend descrescător în sarcinile cu mame minore. Orice societate civilizată și dezvoltată are și ONG-uri foarte puternice”, a spus as. univ. dr. Mădălin Marius Margan, director medical al Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara.
Maternitatea Odobescu asigură tratament specific pentru o mare parte din nașterile din Timișoara, dar și din județul Timiș, cât și județele arondate, Caraș-Severin și Hunedoara.
„Noi ca unitate de nivel III primim cazuri și din alte județe. La noi, peste 20% din sarcini vin din afara județului Timiș. Indicele nostru de prematuritate este mai mare decât media pe țară. Media pe țară este 8,59%, noi am avut și 16%.
În general, maternitățile de nivel II trimit aceste cazuri către maternitățile de nivel III. Brandul spitalului este îngrijirea prematurului mic, adică sub 32 de săptămâni. Acest lucru înseamnă spitalizare îndelungată, tehnologie, personal calificat și costuri foarte mari.
O altă problemă sunt extremele. Pe lângă sarcinile în care vârsta mamelor este de peste 45 de ani, avem și extrema cealaltă de nașteri cu fete foarte tinere. Nu demult, am avut o fată de 17 ani, care era la al doilea copil. Este foarte greu să îngrijești, câteodată un singur copil, mai ales doi. Dacă mai ești și săracă sau nu ai ajutor, e foarte greu. Încercăm să le ajutăm și să le consiliem, măcar pentru următoarea sarcină să ceară ajutor.
Facem tot ce putem ca în scurta perioadă în care ele stau în spital să învețe cum să își îngrijească copilul, să-l alăpteze, să-l schimbe și alte lucruri elementare”, a declarat dr. Gabriela Olariu, Șeful Secției de Neonatologie a Maternității Odobescu.
Andreea Raicu este ambasador Salvați Copiii pentru campania „Vrem Educație pentru Sănătate în Școli”. În România, doar în 2022, au fost înregistrate 746 de nașteri la fetele cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani.
„Din păcate, aproape 50% din nașterile din Europa cu mame sub 15 ani sunt din România. Ne dorim prin acest program să reducem numărul mamelor minore. Sunt fete la 13, 14, chiar și la 20 și ceva de ani, care nu știu ce este contracepția.
Nu există niciun suport, nici în familie, nici la școală, pentru că ne este rușine să vorbim despre tot ce ține de această parte de educație sexuală și de tot ce ține de corpul nostru. La unul dintre workshop-urile la care am fost, s-a discutat despre corp. Le era jenă să numească anumite zone ale corpului.
Ultima dată am fost în Argeș, unde am vizitat o mamă de 17 ani, care urma să nască al treilea copil. Pentru ea era o normalitate, nu era nimic ieșit din comun și se obișnuise cu situația.
Aceste cazuri sunt foarte multe. De aceea este important să ne implicăm și ca disciplina Educație pentru sănătate să devină obligatorie în școli. Aceasta este vârsta la care trebuie să învățăm și să înțelegem niște lucruri de bază, care ne ajută să avem o viață echilibrată și sănătoasă”, a spus Andreea Raicu.
Pe lângă aparatura medicală, clădirea Maternității Odobescu are nevoie de reabilitare. Momentan, Primăria Municipiului Timișoara nu a reușit acest lucru din cauza neînțelegerilor cu comunitatea evreiască, care deține clădirea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!