După aproape zece ani de când a luat naștere ideea construirii unei maternități în Timișoara, aceasta va primi prima pacientă luni, 19 august.
În cadrul conferinței care a avut loc odată cu inaugurarea maternității, mai mulți reprezentanți politici din Timiș, alături de medici ai Spitalului Județean, care au contribuit la realizarea acestui proiect, au celebrat ducerea la bun sfârșit a acestuia.
Maternitatea este împărțită în șase niveluri, demisol, parter și etajele de la unu la patru. Sunt trei secții majore, două de Obstetrică-Ginecologie și una de Neonatologie.
Reprezentanții Spitalului Județean spun că maternitatea este dotată cu aparatură de ultimă generație, promițându-le viitoarelor paciente că vor avea parte de o experiență sigură și cu toate condițiile necesare asigurate.
„Spitalul nostru, la 50 de ani de la deschidere, dă semne clare de întinerire, este animat, sau ca să folosesc un termen din domeniul meu, este reanimat de un remarcabil spirit al dezvoltării și modernizării. Lângă noi vedem cum se ridică un nou obiectiv major, realizat prin proiectul cu Banca Mondială, care va cuprinde structuri critice, cum ar fi un nou UPU, un nou bloc operator, terapie intensivă post-operatorie, un nou centru de mari arși și deasupra o pistă pentru elicopter. […]
Avem o maternitate cu o structură modernă, din multe puncte de vedere, modernă energetic, căldură nZEB, o centrală la parter care monitorizează presiunea, avem echipamente moderne, și foarte important avem o echipă valoroasă.
Sunt convins că foarte multe femei vor dori să vină la maternitatea de stat și doar dacă nu vor găsi loc vor alege altă variantă, inclusiv cea privată. Acum putem oferi condiții hoteliere, de igienă, de modernitate mai bune decât la privat”, a declarat prof. dr. Dorel Săndesc, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu”.
Autoritățile din Timișoara și Timiș doresc să continue colaborarea eficientă cu reprezentanții instituțiilor din domeniul sănătății și educației pentru a duce la un nivel de trai cât mai dezvoltat pentru locuitori.
„Să ai prima maternitate din țară construită aici, la Timișoara, nu este un lucru de ignorat. Această chestiune vine din perspectiva unei viziune, pe care mă bucur că domnul manager a împărtășit-o încă din prima zi când ne-am întâlnit, viziunea că sănătatea este prioritară pentru Consiliul Județean, nu numai sănătatea ci și educația. De ce spunem acest lucru? Pentru că milioanele de români care au plecat din țară în ultimii 20 de ani au fost principalele motive, sistemul de sănătate și cel de educație au fost printre top trei răspunsuri date.
De aceea, a face din Spitalul Județean un hub de sănătate și un spital regional de facto venea ca o așteptare normală din partea cetățenilor și o dorință normală din partea autorităților”, a spus Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.
Noua Maternitate Bega este prima maternitate construită de la zero în Timișoara în ultimii 50 de ani. Nu numai, aceasta este și prima construită în țară după Revoluția din 1989.
„Împart această realizare cu Alin Nica și cu ceilalți președinți ai CJ Timiș care au implementat acest proiect. Ne bucurăm că la 34 de ani de la Revoluție, participăm împreună la un moment festiv, la inaugurarea primei maternități din țară după Revoluție și prima din Timișoara după 50 de ani.
Este foarte important de spus că acest proiect este cu finanțare europeană, nu din bani guvernamentali. Cu alte cuvinte acest județ, acest oraș, acest motor economic atât de important al României, care contribuie în fiecare an cu sume record de 34 de ani, reușește să facă o investiție care este una de anvergură”, a precizat Alfred Simonis, viitorul președinte al CJ Timiș.
Finalizarea maternității, spune managerul proiectului conf. univ, dr. Izabella Petre, a fost întârziată de pandemia Covid-19 și de războiul din Ucraina, care a influențat costurile materialelor de construcție.
Maternitatea face parte din proiectul „Copii dincolo de frontiere – conectarea serviciilor medicale din domeniul obstetrică – ginecologie și neonatologie dintre Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara și Clinica de Pediatrie din Szeged”. Valoarea finală a proiectului după toate dotările se ridică la aproape 100 de milioane de lei.
Pe aceeași temă:
Noua Maternitate Bega se deschide în sfârșit. Primele paciente vor fi primite din 19 august
Trimite articolul
Xfoarte tare. bravo, felicitari.
-
Imi spui unde-i parcarea? Sau e numai pentru alea ce vin sa nasca pe trotineta ori bicicleta?
-
Exact, si cand se dau jos de pe bicicleta, urca in pas alergator toate scarile alea abrupte din exteriorul cladirii, mai ales iarna o sa fie o placere
-
Binevenita investiția. Sa urmeze stadionul, polivalenta, bazinul și celelalte spitale.
-
Sper sa nu fie asta ordinea in care se vor face lucrarile. Cred ca spitalele sunt prioritare. Sunt si multe cladiri ale caror fatade cad. Nu cred ca stadionul este atat de necesar.
-
Mai degrabă Spitalul regional de Oncologie prima oară. După aceea bazinele de înot. Polivalenta se construiește deja, fără stadion probabil mai rezistăm 10 ani 🙂
tot la privat va trimite la consultatii , stati linistiti, aici te duci la 9 luni sa nasti , consultatiile tot in privat cu mii de lei.
Cate intra pi ” schimb ” ?! Cezariene saa naturelle 🙂
Un medic mi-a spus cu ani in urma ca la el la STAT nasterea costa “numai” 3.000 de euro.Acum cat costa? Stie careva?
-
Nu costa nimic. Sotia a nascut acum 3 luni. De la intrare in maternitate pana la plecare nu am platit nici macar 1 leu. Iar personalul spitalului a fost foarte corect si ajutator. Uitati ce va spune unul si altul de acum 10-20 de ani. Lucrurile chiar s-au schimbat la maternitatea Bega.
-
Nu doar acolo, peste tot se schimbă ușor-ușor.
-
the spaga remains the same and the uneducated nursus too !!
-
dap, lasa ursusul, nu te mai gandi la el, incearca mai bine apa de izvor.nai da aia din meseria ta, cum sunt ma? meseriasi toti, nu? drojdieri toti, dorei? cum stiu toti despre meseria altora, ca niste oameni mari, nu altceva.
Doua sau mai multe paturi intr-un salon?
Tot in lumea a 3-a am ramas si cu investitiile noi? Scumpe si proaste?
O fi ok, nu am fost înăuntru sa vad …am trecut pe langa.Mi s – a părut un loc extrem de aglomerat, la răscruce de drumuri, cu mult zgomot, etc .