Cu banii veniți prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), la Spitalul de Copii s-a cumpărat un robot chirurgical și modernizat blocul operator. În plus, au intrat în dotarea spitalului mai multe tehnologii care permit decontaminarea instrumentarului și sterilizarea automată. Nu în ultimul rând, a fost dezvoltat laboratorul de analize de microbiologie.
Cei de la „Louis Țurcanu” au raportat 175 de infecții nosocomiale pentru anul 2023, apărute în rândul pacienților externați. 2023 a fost un an cu un volum mai mare de pacienți, ceea ce explică și faptul că a crescut numărul acestor infecții.
Pentru a combate infecțiile intraspitalicești, cei de la Spitalul de Copii din Timișoara au accesat încă de anul trecut un proiect pe fonduri din PNRR. Investițiile au fost extrem de importante deoarece la acest spital vin copii din toată regiunea.
„Este un proiect european de care suntem mândri. E un proiect în valoare de 7 milioane de euro, respectiv aproape 35 de milioane de lei. A fost o muncă a echipei, o muncă titanică și care încă continuă. Ducerea la bun sfârșit a acestui proiect este unul dintre obiectivele noastre. […] Sperăm să accesăm toate fondurile europene care sunt disponibile și să putem aduce cât mai mulți bani europeni pentru dotarea spitalului de copii, pentru că așa cum am spus întotdeauna, nevoile unui spital de copii și, mai ales, unui spital de anvergura spitalului nostru sunt nemăsurate, nu se opresc niciodată”, a declarat Ovidiu Adam, managerul instituției sanitare.
Și laboratorul de microbiologie a fost dotat cu analizoare automate de identificare a micro-organismelor și de efectuarea antibiogramelor, un sistem manual asistat de testare a sensibilității la antibiotice și alte echipamente necesare în laborator.
Infecțiile nosocomiale sunt răspândite pretutindeni în unitățile spitalicești din întreaga lume, fiind necesară mereu intervenția medicilor pentru a limita răspândirea lor la pacienți.
„Noi vrem să le combatem pentru că le recunoaștem; este un fapt al medicinei moderne, prezent în toate țările lumii. Este un indicator pe care unele spitale nu îl comunică pe deplin – nu mă refer la spitale din orașul nostru, care cred că-și respectă rangul și onestitatea medicală. Pornind de la aceste lucruri, trebuie să înțelegem cât de necesare sunt intervențiile”, a adăugat directorul medical al spitalului, Mihai Gafencu.
foto: Tion
Trimite articolul
XPai in Romania nici nu exista asa ceva.