Vineri, 25 martie, a avut loc inaugurarea Compartimentului de Chirurgie Cardiovasculară pentru Copii, o entitate medicală nouă, cu circuite complete și independente. Aici au fost deja operați primii trei copii. În Timișoara, acesta reprezintă primul compartiment specializat pe chirurgie pentru copiii cu afecțiuni cardiace.
„Ce era imposibil în anii trecuți a devenit posibil când am avut parte de primele intervenții chirurgicale pediatrice la noi în spital. Totul a pornit de la coordonarea între Ministerul Sănătății și Clinica San Donato pentru dezvoltarea chirurgiei pediatrice. A fost un drum dificil, însă la Timișoara am demarat ieri activitatea. Suntem singurul astfel de institut din zona de vest. Am încercat să creăm ceva durabil, independent, pentru secolul 21. Am fi început mai repede dacă nu era pandemia”, a declarat Constantin Luca, managerul Institutului de Cardiologie Timișoara.
Medicul a mai spus că la acest compartiment, Institutul țintește să facă și 100 de operații anual, inclusiv intervenții la nou-născuți.
„Necesarul pentru operarea malformațiilor în România depășește 1.000 de cereri anual, iar în țară se pot efectua puține operații. La Timișoara, ne dorim o activitate permanentă cu 100 de operații anual. Ne dorim intervenții la nou-născuți cu malformații complexe, pe măsură ce echipa acumulează experiență, dar ne dorim și mărirea echipei și noi echipamente”, a mai spus managerul Institutului de Cardiologie Timișoara.
Compartimentul inaugurat are 12 paturi, 4 paturi ATI, încăpere de sterilizare și echipamente moderne. Ministerul Sănătății a susținut acest proiect, printr-un parteneriat cu Banca Mondială, dar și prin sponsorizări.
Aici există deja o echipă formată din 22 membri, asistenți medicali, medici, doi anesteziști și medic pediatru. Toți aceștia au făcut training de specialitate
foto: Adrian Panduru/Tion
Doctorii de la Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara au făcut de mai mulți ani demersuri pentru a se înființa un departament de chirurgie cardiovasculară pediatrică. Spațiul exista în cadrul spitalului și urma amenajarea acestuia printr-un proiect european transfrontalier pe care reprezentanții spitalului l-au câștigat.
Pe aceeași temă:
La Timișoara se vor face operații pe inimă copiilor, cel mai probabil, din primăvara lui 2019
Trimite articolul
Xsi ar fi fost asa profitabil sa-i “navigheze” magicul VV pe micutii pacienti undeva in afara…
Mult succes echipei, felicitari!