Joi, 19 ianuarie, a avut loc inaugurarea noii Unități de Primiri Urgențe (UPU) din cadrul Spitalului Județean Timișoara. La eveniment participă și secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.
„Lucrurile au evoluat și noi trebuie să ne adaptăm numărului cazurilor și nevoilor moderne, fie că vorbim de dotări, de resursa umană, de spațiile de primire, de mașinile mobile sau elicoptere. Triajul din UPU este extrem de important. Elicopterele SMURD din Arad și Caransebeș sunt sub coordonarea UPU Timișoara. Asta înseamnă un sistem interconectat care deservește pacientul.
UPU este esențială în caz de accidente și dezastre. Situația este imprevizibilă. Nu știm niciodată câti pacienți vor veni. Într-o zi pot veni 50 de pacienți în urma unui accident. De aceea, avem nevoie de spații mari, flexibile și de personal”, a spus secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.
Noua clădire UPU reprezintă cea mai mare secție de urgență a județului Timiș, zona de primire a pacienților fiind dublată. Aceasta este structurată cu un subsol, parter și etaj. Mai are un spațiu de primire al ambulanțelor cu copertină, dar și culoare separate delimitate în funcție de gravitatea cazurilor. Noua UPU va avea și personal special: 30 de medici și 60 de asistenți medicali, pregătiți pentru a interveni în spital și pe teren, cu ambulanța sau cu elicopterul.
„Această investiție, asemenea altora pe care le-am făcut la Spitalul Județean, transformă unitatea într-un hub sanitar. Timișoara este printre orașele care nu are un spital regional, dar Spitalul Județean acționează asemenea unuia, pentru că aici vin pacienți din întreaga regiune pentru rezolvarea problemelor cronice și acute. Investiția în UPU este o investiție care crește șansele de supraviețuire ale pacienților. Pandemia ne-a arătat că un UPU eficient salvează vieți”, a declarat Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș (CJT), prezent la inaugurare.
Managerul Spitalului Județean Sorin Barac asigură oamenii că vor beneficia de cele mai bune condiții medicale, tehnice și arhitecturale.
„Consider că UPU reprezintă un organism viu în permanentă dinamică. Importanță extinderii acestui serviciu vital este de necontestat. Nu vreau să subliniez mai mult decât acest aspect. Vreau să transmit populației că a beneficiat și va beneficia de cele mai bune condiții tehnice, arhitecturale și medicale”, a declarat Sorin Barac, managerul Spitalului Județean.
Dublarea capacității UPU va ajuta personalul medical să acorde îngrijiri mult mai bune pacienților, iar timpii de așteptare vor scădea.
Accesul la spațiul de tratament se face pe baza triajului care stabilește prioritatea din punct de vedere medical, astfel:
- În situația în care cazul dumneavoastră nu reprezintă o prioritate imediată, este posibil ca timpul de așteptare să fie prelungit până la eliberarea unui loc.
- Alți pacienți pot fi preluați imediat chiar dacă au sosit mai târziu dar au o prioritate medicală mai urgentă.
- Nu este recomandată încercarea de a influența decizia personalului medical în vederea obținerii unui acces mai rapid.
- Dacă vă simțiți rău, sunteți rugați să contactați asistentul din punctul de triaj pentru reevaluarea stării de sănătate.
Pe panoul din sala de așteptare, aparținătorii vor putea vedea informații despre pacienții cărora li se acordă asistență medicală în UPU, precum codul de încadrare, investigațiile efectuate și statusul lor, medicul care se ocupă de caz etc.
La etajul superior se vor organiza săli de laborator pentru viitorii doctori și studenți la medicină, astfel încât aceștia să poată studia partea de urgențe.
Inițial, se estima că lucrările vor fi finalizate până la finalul lunii noiembrie 2022. Până în acel moment, o parte dintre echipamentele medicale au fost deja primite.
La Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Timișoara se prezintă pacienți de pe o rază de zece județe și au existat situații când au venit pacienți și din estul țării. Valoarea lucrărilor se ridică la 8 milioane de lei, banii provenind din fonduri europene majoritar, cu contribuție și de la Consiliul Județean Timiș.
Potrivit lui Arafat, în 2021, la nivel național, în UPU s-au prezentat peste 3 milioane de pacienți. În 2022, numărul a crescut la 4,5 milioane. Pe cod roșu și galben, unde viața pacientului este în pericol, în 2021 au fost cca. 650.000 de cazuri, iar în 2022 numărul a crescut la 750.000. În privința codului verde, cazurile au crescut cu 1 milion de la un an la altul (2021 față de 2022).
„Desigur, codul verde nu înseamnă că pacientul este bine, ci că are o problemă care necesită intervenția personalului UPU, însă mai poate aștepta, cum ar fi în cazul unei fracturi”, a mai explicat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.
foto: Adrian Panduru/Tion
Pe aceeași temă:
FOTO. Noua clădire UPU a Spitalului Județean va fi gata la finalul lunii noiembrie
Trimite articolul
XPusca fierea in Rafila de ciuda. Si predau cuvantul anti-vaccinistilor.
-
Vorbesti singur ?
-
Diferenta intre vaccinisti si “anti-vaccinisti”:
“anti-vaccinistii” n-au nimic impotriva vaccinistilor cand astia din urma vor sa se vaccineze cu ce vor ei.
Vaccinistii in schimb sunt pentru presiuni prin restrangerea drepturilor fundamentale din partea “autoritatilor” asupra “anti-vaccinistilor” ca sa se vaccineze chiar si cu vaccinuri cu autorizare de urgenta obtinute prin tehnologii testate superficial, pentru care esti pus sa semnezi un “consimtamant informat” (fara a fi informat, fara o analiza individualizata risc beneficiu) si sa-ti asumi in totalitate riscul, ceva ce e o premiera totusi.
-
Vaccinist=zombie
-
E fix treaba lui in ce are incredere si in ce nu. Poate au dreptate, habar n-am. Stiinta e stiinta si credinta e credinta. Omul simplu nu poate avea stiinta in treburi de-astea care-l depasesc complet, dar poate crede in ce i se spune de catre x sau y pe ce considerente is importante pentru el, sau poate sa nu aiba incredere. La mine contractele secrete pe bani multi nu-s un factor de incredere.
-
ce stiinta ma omule cand tu pretinzi ca “vaccinul” te protejeaza dar ca trebuie si eu sa ma injectez? hai jet in mm, ca nici tu nu mai crezi ce zici. CE STIINTA? UNDE E STIINTA???
-
@tibi
mai citeste o data. Sau poti sa razi alaturi de domnul Baluba, dumnealui a inteles ce am scris, de-aia rade, acesta e comportamenul sau maladaptativ, dovada ca face parte din poporul român.
Si lasa jet-urile si bomboanele m&m deoparte, pe net chiar si tu poti sa pari mai bun, ia incearca. Sau poti sa te arati cum esti, foarte convingator, ce sa zic, dar doar pentru cei ca tine.
-
-
😀
-
-
😀
-
Pacientii vor muri fericiti de acum inainte.
-
iar cei cu o “simpla” fractura mai pot sa accepte. oare cum s-ar simti arafatu’ sa fie fracturat si sa trebuiasca sa astepte. asa, vro 5-6 ore, sau poate chiar 9 ore cum a asteptat matusa mea de 97 de ani cu fractura de femur. mi-e greata de spoiala asta romaneasca si de ipocrizia la care nu ne intrece nimeni pe planeta
-
la 97 de ani nu mai esti urgenta
-
Daca si asta e jurnalism atunci trebuie sa ne abonam la Burkina Faso Journal!
In galeria foto sunt 4 poze cu sala de asteptare, 28 foto cu politrucii chemati la inaugurare si zero poze cu dotarile UPU. Cu asta defilam numar de politicieni pe metru patrat ce sa mai conteze suportul tehnic
Shaitan a venit in vizita la Timisoara ca a facut mult bine acest golan pentru noi…
Lasa ca Dumnezeu nu doarme…
Mai e de lucru. Uitandu-te doar la birourile cu calculatoarele iti pui mari semne de intrebare. Sper ca zona medicala este mai bine gandita.
Era firesc să vină ministrul sănătății de care aparțin spitalele. Mda , incet-incet reapar pe sticlă și în media groparii de serviciu ai bigpharma!
Am o intrebare: oare nimeni nu isi aduce aminte cum Timisoara a stat 2 saptamani in carantina pentru ca asa a vrut pixul lui Arafat? Nu l-a scuipat nimeni in fata pe acest individ?
-
Bravo, Gica! Ne aducem aminte foarte bine de pramatia asta penala dar se pare ca ne este bagat pe gat. O sa il varsam direct in Gheena pe parazit.
Dumnezeu nu se lasa batjocorit de un satanist pedofil ca asta.-
😀
-
dubele lui arafat transporta pe cei care cheama ambulanta la cel mai apropiat spital indiferent daca acel spital are sau nu sectie pentru problema bolnavului. asa se ajunge ca ambulanta smurd sa duca pacienti cu fracturi sau avc la municipal si dupa ore pierdute sa fie transportati la judetean cu ambulanta cu personal medical calificat.
arafat a depasit virsta de pensionare, este legal sa mai lucreze?
-
Am fost tinut 16 ore la urgenta, cu apendicita, am vazut ce debandata ii acolo si cum cei de la urgenta depind de medicii de garda de pe sectii ca sa ia o decizie, aia vin cand simt ei, pana atunci speranta moare ultima sau poate nu…
Macar pare un loc mai mare… asta e bine, sistemul in maduva oaselor lui nu se schimba!-
Ai avut noroc ca nu ti-a perforat.
Ca atunci aveai si o alta problema, bani aveai la tine? Ca altfel nu te baga nimeni in seama. -
Cam așa este. Puțin personal la Județean.
-
Cum sa poti vedea pe panou informatii despre pacientii tratati? Asta e incalcarea datelor personale!
-
Oare cum?! :)) in baza unui cod pe care fiecare pacient il va primi si, care i se face cunoscut si aparatinatorului! Logic!
Ai avut noroc ca nu ti-a perforat.
Ca atunci aveai si o alta problema, bani aveai la tine? Ca altfel nu te baga nimeni in seama.
-
Bufonului Er@ dute tu la stâna acolo nu e nimeni in jurul tau sa-ti fure datele personale. Esti prea greu de cap sa intelegi ca acolo sunt afisate doar stadiul examinarilor, al analizelor nu datele personale sau valorile analizelor! Astfel se evita intrebarile inutile si intratea apartinatorilor in UPU printre medici si pacienti
Ha. Cele mai pertinente comentarii sunt cele ale lui Baluba. Frustratii pe tema vaccinului sufera ca s-a dus de rapa covidul. Nu mai e nici asta ce a fost. Le-a mai dat o gura de aer gripa, dar … acusi trece iarna. Ma intreb ce o sa faceti pana la anul. Poate o resuscitati pe panarama aia a lui Moisescu, care era impotriva oricarui fel de vaccin. Ha, ha, ha.
Nu pot sa cred că un medic spune că o fractură mai poate aștepta…. păi scuzați mă, dar ortopedia pentru ce mai e secție de sine stătătoare la județean? De ce trebuie așteptat ore in șir pt o simplă radiografie și internat urgent la ortopedie? Mi-e peste puteri să îi înțeleg pe jegoșii ăștia care deja au salarii ca in Vest, dar atitudinea lor nu se schimbă ever.
-
ai citit programul de guvernare al usere? macar partea referitoare la sistemul de sanatate? ai acolo raspunsul.
daca ai bani, iti faci spitalul tau, de ce nu ai? sau macar un avion privat care sa te duca la nevoie la un spital privat la alegerea ta! la munca, saracilor, fiti bogati, depinde doar de voi! nu cred ca o sa intelegi nici ce am scris eu, dar macar am incercat.