Universitatea Națională din Peru a semnat un protocol cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara (UMFT). Grație acestuia, cele două instituții vor lucra pe mai multe direcții – de stagiatură, schimburi de experiență și cercetare – pe linia de ginecologie.
Dr. Marius Craina, președinte al Senatului UMFT și medic primar obstetrică-ginecologie la Clinica Bega, a explicat că acest parteneriat este benefic pentru ambele părți, iar schimburile de experiență se vor dovedi utile pentru toți medicii, mai ales pentru cei tineri.
Bazele colaborării au fost puse în urmă cu cca. un an, de dr. Arlene Falcón Guerra, profesor la Universitatea Națională din Ucayali și medic primar obstetrică-ginecologie.
„În urmă cu un an de zile, din partea Universității din Peru, doamna Arlene Falcón, care a terminat Ginecologia la Timișoara în ‘89, a început demersurile pentru realizarea unei colaborări și semnarea unui protocol oficial între Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara și Universitatea din Peru. Aceste demersuri au durat câteva luni și s-au finalizat prin semnarea unui memorandum de înțelegere.
Din punctul meu de vedere, ca și cadru didactic și ca medic, parteneriatul este benefic pentru ambele părți, pentru că discutăm despre țări de pe continente diferite, cu istoric diferit, cu atitudini diferite, cu gândiri diferite, iar aceste schimburi de experiență pe care dna. prof. Falcón le propune și le inițiază vor fi 100% în beneficiul medicilor, în special a celor tineri care se formează în specialitatea noastră.
Doamna dr. a vizitat astăzi Clinica Bega, la peste 30 de ani de la dobândirea titlului de medic specialist în obstetrică-ginecologie; a participat la raportul de gardă, după care am făcut o vizită în clinică, pentru a-și reaminti «copilăria», pentru că și-a petrecut 14 ani în Timișoara.
Pentru noi este o onoare și o plăcere de a le demonstra tuturor, mai ales celor tineri, că relațiile umane și profesionale care se leagă sunt cele care contează pe parcursul carierei lor”, a declarat prof. univ. dr. Marius Craina pentru Tion.
Acesta a precizat că, cel mai probabil, de la toamnă vor și schimburile de experiență între medicii români și cei peruani.
„Vrem ca în toamnă să demarăm acest proiect, să ne punem pe treabă. Vrem să profităm de faptul că dna. doctor Falcón cunoaște România, a fost în România, revine în România și vrea ca și colegi de-ai ei mai tineri să se pregătească aici”, a adăugat Marius Craina.
Dr. Arlene Falcón Guerra, profesor la Universitatea Națională din Ucayali, a studiat medicina la Timișoara și spune că pregătirea de care a avut parte aici i-a fost de folos pe întreg parcursul vieții.
„Eu sunt o fostă studentă a Facultății de Medicină din Timișoara. În anul 1984 am terminat, și în 1985 am început specializarea, printr-o bursă oferită de Statul Român. Am avut onoarea de a lucra cu prof. dr. Cornel Prostean, apoi cu dr. Ioan Munteanu, cu care am și terminat specializarea, am luat primariatul.
Pentru mine, școala medicală românească este foarte bună. Poate că pe vremuri nu exista toată aparatura pe care o avem acum la îndemână, dar pregătirea clinică era de top. Asta ne-a făcut mari chirurgi. Eu la ora actuală operez la mine în țară și școala românească este mereu alături de mine pentru că nu pot uita ce am învățat aici – este moștenirea școlii ginecologice din România pe care eu am dus-o în Peru.
Practica chirurgicală nu s-a schimbat, anatomia femeii nu s-a schimbat, și tot ce am făcut până acum datorită formării de aici a mers bine. Am urmărit exemplul medicilor și profesorilor din România, pentru a veni imediat în ajutorul femeilor care au nevoie. Vremurile s-au schimbat, iar acum pacientele au încredere inclusiv în chirurgii femei”, a spus dr. Arlene Falcón Guerra.
Cu ocazia acestei vizite, încep discuțiile între părți pentru a stabili cum vor colabora în continuare. Parteneriatul este valabil pentru următorii cinci ani, cu posibilitatea de a fi prelungit. Un lucru esențial este faptul că medicii din Peru vor putea învăța tehnici de operație laparoscopică.
„Pe viitor vom face un fel de stagiatură pentru laparoscopie ginecologică, vor fi și cursuri de histologie, farmacie. Pentru toate acestea avem nevoie de ajutorul vostru pentru că sunteți mai înaintați ca pregătire, tehnologie. Europa întotdeauna a fost ca un bec care iluminează calea. Cu dr. Marius Craina am purtat deja discuții, cu ocazia prezentării unei cărți despre importanța leadershipului în cazul medicilor. Am fost în vizită și la dr. rector Octavian Crețu, care m-a întâmpinat cu drag și cu care am purtat discuții. În ultimii 30 de ani am văzut că s-a înnoit foarte mult infrastructura și aparatura medicală, totul a înaintat. Noi înainte nu făceam investigații cu ecograful, doar cu mâinile și cu mintea. În Peru, pe viitor, dorim să avem aparatură mai performantă, pentru că noi suntem în curs de dezvoltare și nu efectuăm intervenții laparoscopice. Operațiile tradiționale, deschise, implică riscuri mai mari și un timp de recuperare mai îndelungat, mai ales pentru pacientele tinere”, a transmis dr. Falcón.
Aceasta a mai spus că parteneriatul între cele două universități reprezintă o cucerire a Timișoarei – Capitală Culturală Europeană.
„ Am vrut să vin la Timișoara și pentru un eveniment foarte important, și anume Capitala Culturală. Pentru mine, ca și cadru universitar, este foarte important să particip la această ocazie. Am fost la mai multe programe, la Operă, am vizitat și Pepiniera din Piața Victoriei care mi-a plăcut foarte mult. Am luat și câteva semințe pentru a le semăna în grădina mea de-acasă. Am fost și unde am făcut anul pregătitor și am văzut că acolo este acum muzeu de artă. Timișoara este bine organizată, dar tot florile au rămas principala atracție – Timișoara a fost și a rămas «orașul florilor»”, a conchis dr. Arlene Falcón Guerra.
Vizita a fost sprijinită de Ramona Amina Popovici, prof. univ. dr. la UMFT și de prof. univ. dr. Marius Raica, fost rector al UMFT, alături de care dr. Falcón va traduce o carte de histologie pentru studenții peruani. Pe linia de cercetare, dr. Falcón va colabora cu dna. conferențiar Elena Bernad de la UMFT.
Citiți principiile noastre de moderare aici!