Centrul permanent din Clinica de Ortopedie a Spitalului Județean Timișoara și-a deschis porțile marți dimineață, la ora 8. Primii oameni s-au așezat la rând și au fost întâmpinați de medici și asistente. Aici, vor fi imunizați 480 de oameni, zilnic, cu ser Pfizer. Sunt opt fluxuri de vaccinare, patru ziua și patru noaptea.
„Organizăm acest centru de vaccinare, primul din România, după modelul israelian. Deja am vaccinat câteva persoane, răspunsul a fost extrem de pozitiv, dându-ne o mare satisfacție că ideea pe are am avut-o la Spitalul Județean a fost bună și anume că oamenii doresc un centru disponibil 24/24 din ore. În primele ore de la deschidere deja s-au înscris 3.000 de persoane. Deja pentru primele zile avem un grade de ocupare de 100%. Nu trebuie să ne facem griji că rămân doze nefolosite. Vaccinările se fac exclusiv în baza unei programări, nu există alte scurtături. A fost o idee a Spitalului Județean împreună cu DSP. Ideea a fost îmbrățișată și de București și CNCAV astfel că am primit opt fluxuri să vaccinăm cel puțin 480 de persoane pe zi”, a declarat Raul Pătrașcu, managerul Spitalului Județean din Timișoara.
Autoritățile au cerut vaccin de la Pfizer pentru acest centru pentru că imunitatea este dată mai repede de acest ser, iar Timișul este de luni bune în zona roșie în ceea ce privește rata de infectare cu Covid-19. Deocamdată se pot face imunizări doar până târziu în noapte, deși s-a anunțat că centrul va fi deschis non-stop.
În primele trei zile vom vaccina până târziu în noapte, colegii de la STS au fost impecabili, au lucrat până târziu în noapte, mai au de lucrat, iar platforma va putea fi disponibilă și până târziu dimineața. Se lucrează doar pe timp de noapte și vom reuși să stăm cât timp este necesar. Pentru fiecare flux avem cel puțin un doctor, două asistente și doi registratori. Acum, în centru sunt peste cinci doctori, peste opt asistente și șase registratori. Dorința timișorenilor este de a se vaccina, fiind înscriși câteva mii în câteva ore. Am anticipat acest val de entuziasm”, a mai spus directorul Spitalului Județean Timișoara.
Vaccinări la medicii de familie
Șeful CJ Timiș, Alin Nica, a fost și el prezent la centrul de vaccinare de la Județean. Spune că a discutat cu coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, și a primit certitudinea că în județ se vor putea implica și medicii de familie în procesul de vaccinare, alături de studenți și rezidenți.
„Știm că instrumentul nostru în lupta cu acest vaccin este vaccinarea. M-am consultat cu coordonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Ghoerghiță dacă ideea noastră de a implica personalul medical, asistente, medici rezidenți, studenți în ani terminali, este viabilă și o putem aplica acum. Răspunsul a fost pozitiv. Încercăm să operaționalizăm această campanie cu medicii de familie în cel puțin o săptămână. DSP va intra în contact cu ei ca să vedem disponibilitatea lor. AstraZeneca și când va apărea Johnson&Johnson să le distribuim către ei pentru că nu necesită condiții speciale de păstrare ca Moderna și Pfizer. Următorul pas este să avem echipe mobile în tot județul. Am cerut suplimentarea dozelor de vaccin cu 50% și sper să se întâmple în curând acest lucru”, a spus Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.
Ținta: 5.000 de oameni vaccinați zilnic
Conform șefului DSP Timiș, în prezent, în județ, se fac 2.500 de imunizări în fiecare zi. Se dorește ca numărul să crească la 5.000 de persoane vaccinate zilnic.
„Acest centru ne dă speranțe că lupta contra virusului se va accelera. Cel mai important mi se pare că timișorenii au apetit crescut la vaccinare. Nu doar în acest centru este gradul de ocupabilitate mare, ci și în centrele AstraZeneca, după ce s-a clarificat acea situație (n.r. – cu referire lotul problemă).
Faptul că punem în județ 30 de fluxuri de vaccinare (deschise în această săptămână – n.r.) înseamnă 1.800 de persoane în fiecare zi asupra cărora riscul de a lua virusul scade semnificativ. Noi reușim să vaccinăm 2.500 de persoane constant (în fiecare zi – n.r.) și scopul nostru e de a ajunge la 5.000 în cel mai scurt timp. Eu cred că sunt după motive pentru acest apetit – este primul vaccin cu care s-a început vaccinarea în România și s-a făcut de medici și oamenii au încredere în medici și este vaccinul care oferă imunitate într-o perioadă scurtă de timp, așa că este metoda cea mai rapidă”, a declarat Flavius Cioca, directorul Direcției de Sănătate Publică Timișoara.
Cele 30 de fluxuri de imunizare, printre care se numără și cel permanent de la Spitalul Județean din Timișoara, au fost deschise în această săptămână. Majoritatea funcționează în Timișoara și în ele se fac imunizări doar cu ser de la Pfizer. La nivelul județului Timiș există aproximativ 80 de fluxuri de vaccinare.
Articole pe aceeași temă:
Centru de vaccinare deschis non-stop la Timișoara, doar cu ser de la Pfizer. E primul din România
Încă 30 de cabinete de vaccinare cu Pfizer se deschid în Timiș. Majoritatea sunt în Timișoara
Trimite articolul
XIn Israel se vad efectele vaccinarii a 1/2 din populatie. Nu mai este carantina si numarul de cazuri a inceput sa scada. La noi nu inteleg de ce se programeaza la 1 flux doar 3 oameni/ora. Mai mult de 5 minute/om cu tot cu imbracat/dezbracat nu dureaza. hai sa punem 10 min. ca mai si completam formulare. Se poate dubla capacitatea de vaccinare fara sa se infiinteze noi fluxuri.
-
Cornel, esti un dobi-toc, se aglomereaza in interior si se mai sta 15 minute dupa vaccinare pentru efecte adverse.
-
Cornele, crezi ca stau sase doctori si asistente 15 minute cu ochii pe fiecare vaccinat? Nu pot sta 3-4 vaccinati in aceeasi incapere? Esti dobi-toc.
-
-
Fiecare pers tb sa ramana in centrul de vaccibare min 15 min pt ca in cazul in care intra in soc anafilactic sa se poata interveni. E procedura standard pt orice vaccin administrat.
-
si israelienii nu intra in soc anafilactic… sau? nu vad ce legatura are raspunsul tau cu faptul ca se vaccineaza incet. sa astepte altundeva
-
Daca stau trei vaccinati impreuna se musca intre ei. Iar o asistenta nu se poate uita pe facebook cu trei martori.
-
-
-
Pentru ca protocolu de vaccinare cere ca persoanele non-alergice sa fie monitorizate 15 minute in caz de soc anafilactic, si cele alergice sa fie monitorizate 30 de minute, deci in medie 15 de minute de persoana.
-
Deci, lureaza un minut, apoi iau pauza 30 de minute pana pleaca pacientul. Ce face echipa de vaccinare in acest timp? Voi chiar ganditi, sau sunteti niste oi?
-
-
De acord c-ar trebui mai multi. Dar exista limitarea celor 15 minute de supraveghere postvaccin. Din pacate, n-ai unde sa-i pui pe toti
-
Oare poti supraveghea doi-trei oameni, sanatosi, in aceeasi perioada de 15 minute?
-
vaccinarea macht frei? aparent, nu
Vaccinare non stop dar e interzis sa iesi dupa ora 10 lololol
-
da. ia cu paine de la guvernul imbecil
-
Vezi sa nu cazi pe jos de-atata ras. Se poate iesi pentru motive intemeiate, completate corespunzator pe declaratie. LOL!
-
si politia nu te amendeaza abuziv ca asa are chef, nu?
-