Medicii specialiști care lucrează în ambulatoriile de specialitate și care au încheiat contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate sunt nemulțumiți de deconturi și de lefuri.
După ce la București medicii specialiști care lucrează la Policlinica Vitan au ieșit în fața instituției în semn de protest, și medicii specialiști din Timiș au anunțat că se solidarizează cu acțiunea din capitală.
„Medicii specialiști din ambulatoriu privat aflați în contract cu CNAS se confrunta de doi ani cu umilința de a fi remunerați cu 50% sub nivelul finanțării medicinei de familie și ca o consecință a lipsei de reacție a Ministerului de Finanțe și al Ministerului Sănătății, a lipsei de interes manifestată de Colegiul Medicilor față de problema ambulatoriului de specialitate, medicii specialiști din ambulatoriul privat aflați în contract cu casa de asigurări vor protesta timp de o săptămână prin acțiuni de tipul grevei japoneze purtând pe braț o bandeletă roșie și putând să acorde îngrijiri medicale pacienților care li se adresează.
În acest fel, discret, dar în același timp vizibil, cu demnitate, dar ferm, medicii specialiști din ambulatoriu informează pacienții despre condițiile în care lucrează despre umilința la care sunt supuși și despre poziția decisă pe care o adoptă! Nu putem accepta ca această situație să continue în ciuda încercărilor repetate de a fi convinși să accepte politicile bugetare părtinitoare și nerealiste”, se arată într-un comunicat de presă al Asociației Profesionale a Medicilor de Ambulator, filiala Timiș.
Ar putea avea loc chiar și ieșiri în stradă.
„Suntem destul de mulți membri ai Asociației Profesionale a Medicilor de Ambulator din județul Timiș, care susținem această formă de protest. Toată asociația la nivel național se află, în momentul de față, într-o acțiune de protest, împreună cu colegii din ambulatoriu ce nu sunt membri ai APMA, deci acțiunea este generală, nu numai a membrilor APMA. La București s-a desfășurat zilele trecute un protest în fața policlinicii Vitan, cea mai mare policlinică din țară. Probabil că vor mai urma și alte asemenea acțiuni, în zilele următoare. (…)
Noi la Timișoara ne gândim să organizăm ceva asemănător, dacă va fi cazul. Până atunci, toți colegii care au dorit, s-au alăturat protestului nostru prin purtarea unei banderole roșii pe braț. Astfel, arată pacienților și tuturor celor interesați că și ambulatorul de specialitate contează. Noi consultăm peste 4 milioane de pacienți anual”, a declarat Flaviu Petrica, reprezentant al APMA filiala Timiș.
Sunt multe probleme pe care medicii specialiști le acuză la adresa relației cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
„Am beneficiat până acum de o finanțare precară, doar 4% din bugetul Casei Naționale, în condițiile în care medicina de familie, care este un serviciu similar cu ceea ce acordăm noi, este finanțată dublu. Considerăm că și ambulatoriul de specialitate necesită o finanțare similară. Noi susținem valoarea unică a punctului în prespital. Prin prespital înțelegem tot ceea ce înseamnă ambulatoriu, medicina de familie, medicina de specialitate. Milităm pentru o valoare unică în prespital, fără diferențe de finanțare și cu un buget realist și corect la nivelul anului 2024”, a mai adăugat Flaviu Petrica.
Vă reamintim, la începutul acestui an, medicii de specialitate au fost prezenți, alături de cei din medicina de familie, la proteste în stradă, în care au cerut menținerea punctelor de consultație și per pacient, la nivelul celor de anul trecut, după ce un proiect de lege ar fi redus valoarea lor.
În februarie, în urma concesiei, atât medicii de familie, cât și cabinetele celor de specialitate, au re-semnat acordul cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Contractele expiră, însă, în 1 iulie 2024.
Trimite articolul
XMariti salariul domnitei din stanga, ui ce bosumflata e