Medicii spitalului ne prezintă caracteristicile gripei și virozelor, dar și cum să ne ferim de apariția lor. Cea mai importantă formă de prevenție recomandată este abordarea unui stil de viață sănătos. Pentru infecțiile respiratorii gripale există și vaccinul antigripal anual, care ne poate proteja organismul și întări sistemul imunitar.
Infecții respiratorii gripale
Infecțiile respiratorii gripale sunt cauzate de virusurile gripale A, B și C, virusurile A și B creând epidemii în fiecare an. Nasul, gâtul și plămânii sunt cele mai afectate organe, iar transmiterea virusurilor gripale se poate face prin strănut, tuse sau atingerea suprafețelor contaminate.
Simptomele sunt prezente timp de aproximativ 7-10 zile și pot fi: febră de 39-40 de grade Celsius, dureri puternice de cap, oboseală accentuată, transpirații abundente, frisoane, dureri musculare și articulare, tuse seacă iritativă, durere în gât, nas înfundat, senzație de greață sau chiar vărsături și pierderea poftei de mâncare.
Persoanele cu factor de risc crescut la virusurile gripale au următoarele caracteristici:
- persoane instituționalizate sau din medii aglomerate
- cu imunodeficiență (HIV, tratamente oncologice)
- cu comorbidități, cum ar fi BPOC, astm, diabet zaharat, boli cardiace
- femeile însărcinate
- persoanele care suferă de obezitate
Pentru infecțiile respiratorii gripale nu se recomandă antibiotic. În schimb, pacienților li se prescrie medicație simptomatică, antivirale (Oseltamivir, Zanamivir, Peramivir), sirop de tuse și decongestionante nazale. Este important și un consum crescut de lichide (apă, ceai, supe calde), dar și repaus la pat.
Lipsa oricărei forme de tratament poate duce la complicații, cum ar fi pneumonie interstițială gripală primară, pneumonie bacteriană secundară, encefalite, miocardite, bronșită acută, otită medie acută, sinuzită acută, sau chiar deces.
Apariția infecțiilor respiratorii gripale poate fi prevenită prin administrarea vaccinul antigripal anual, prin limitarea contactului cu persoanele bolnave, evitarea spațiilor aglomerate și purtarea măștii faciale. Cea mai eficientă prevenție pentru orice tip de infecție este un stil de viață sănătos.
Viroze respiratorii comune
Virozele respiratorii comune sunt cauzate cel mai frecvent de Rinovirusuri, și în anumite situații mai rare de virusul Parainfluenza sau de Adenovirusurile. Nasul și gâtul, în unele cazuri și plămânii, sunt cele mai afectate organe. Virozele se transmit prin tuse, strănut sau atingerea suprafețelor contaminate.
Simptomele sunt prezente timp de aproximativ 10-14 zile și pot fi: febră ușoară, dureri de cap, stare de oboseală, transpirații ocazionale, nas înfundat, durere în gât, răgușeală și pierderea poftei de mâncare.
Factorii de risc pentru virozele respiratorii comune sunt următorii:
- medii aglomerate
- imunitate scăzută (diabet zaharat, afecțiuni pulmonare)
- sezonul rece
- fumatul
Pentru virozele respiratorii comune nu se recomandă administrarea unui antibiotic sau a antiviralelor, în schimb pacienților li se spune să consume multe lichide (apă, ceai, supe calde) și să se odihnească. Ca medicație, pacienților li se prescriu antitusive, sirop de tuse și decongestionante nazale.
Posibilele complicații în această situație pot duce la apariția otitei, suprainfecțiilor bacteriene, sinuzitelor sau a laringitelor.
Pentru virozele respiratorii comune nu există un vaccin, astfel pentru a preveni apariția virozelor medicii recomandă limitarea contactului cu persoane bolnave, evitarea spațiilor închise aglomerate, purtarea măștii faciale și abordarea unui stil de viață sănătos.
Trimite articolul
XNici gripa, nici viroza. Locul acestora a fost luat de covid. Va rog sa va vaccinati cat de des posibil cu tot ce spune la televizor ca e bun si fara efecte adverse
-
Iar începi cu astea? Nu ne mai zici și de Bill Gates sau de 5G? Vezi că nu îți mai primești copeicile pentru subiecte atât de expirate. 😀
Daca nu te testezi cu acele teste mincinoase, ai viroza, daca te testezi, e Covid.
Hai, ura si la cimitir! Mergeti sa va vaccinati in prealabil!