Scădere spectaculoasă a cazurilor de gripă
Gripa sezonieră, specifică iernii, a provocat multe infectări și decese în rândul populației din România înainte de apariția pandemiei Covid-19. Conform datelor Institutului Național de Sănătate Publică, 199 de decese au fost înregistrate în România la persoane diagnosticate cu gripă în sezonul 2018-2019 și 187 de decese în sezonul anterior, în 2017-2018. În plus, unul din trei infectați cu gripă ajungea la spital.
Aceasta este diferită de o răceală și poate avea forme ușoare, moderate, dar și severe, uneori ducând chiar și la deces daca nu este tratată la timp. Transmiterea gripei se face pe cale aeriană. Bolnavii pot infecta alte persoane încă de dinaintea apariției simptomelor.
Gripa debutează cu degradarea stării generale și febră mare, care pot fi însoțite și de frisoane, cefalee, mialgii, tuse neproductivă, dureri în gat și astenie. Există și simptome mai grave: dificultate în respirație, amețeală bruscă, confuzie sau convulsii, adesea la persoanele cu boli cronice.
În România, de la începutul acestui sezon rece, au fost confirmate în laborator șase cazuri de gripă și niciun deces, conform Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică. Explicația pentru scăderea cazurilor ar fi următoarea, conform specialiștilor: masca și distanțarea socială impuse de pandemia de Covid ne-au ferit de transmiterea gripei sezoniere. Și vaccinarea antigripală s-a realizat la o scară mare în rândul populației adulte: peste 1 milion de români din grupele de risc s-au vaccinat în perioada 2021 – 2 ianuarie 2022.
Situația în Timiș
Specialiștii de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara ne explicau încă de la începutul lunii ianuarie care sunt diferențele între simptomele gripei și cele ale Covid-19. În plus, și ei spuneau că la nivelul județului Timiș sunt mult mai puține cazuri de gripă înregistrate, comparativ cu sutele de cazuri Covid-19.
„Gripa are simptome mai agresive, care evoluează foarte rapid. Covid-19 evoluează mai slow (încet – n.r.), în progresie, iar în plus sunt și mulți asimptomatici. Pentru a depista gripa, se face testul rapid pentru această boală”, explica pentru Tion Cristian Oancea, managerul spitalului „Victor Babeș” din Timișoara.
Vă reamintim, autoritățile naționale recomandă vaccinarea împotriva Covid-19 alături de cea antigripală. În România nu a existat până acum niciun caz de infecție cu SARS-CoV2 suprapusă infecției cu virusul gripal – sau „flurona”, cum o denumesc specialiștii.
editor Dan Oancia
Pe aceeași temă:
Gripă sezonieră sau Covid-19? Specialiștii ne explică diferențele și cum să ne protejăm
Trimite articolul
XNu cred…
nu pot sa pricep, doi ani nu am avut gripa, nici macar un caz, numa covid, acuma hopa o aparut gripa, minciuni pana la loc comanda
-
Chiar am avut gripa, e destul de agresiv si sunt tanar, simptome cum sunt prezentate in articol, nu cred ca am avut de 2-3 ori asa ceva.
cata prosteala pe voi ! articol scris la comanda de o creatura fara coloana vertebrala….
E normal, nu mai face nimeni gripa.
Toata lumea face covid
Fake ,știri de rahat,minciuni
da, ma, culmea, masurile anti-covid au dus in jos cazurile de gripa, dar nu pe alea de covid. make it make sense, autori propagandisti fara creier??? voi credeti ce scrieti sau la ce dati copypaste??
Asta nu se numeste insultarea inteligentei?
😆 😅 😂 🤣
Eu tot spun ca dupa parlamentari care sant cei mai mincinosi urmeaza …medicii ! Cineva care a avut ghinionul sa mearga la urgente povestea ca un medic i-a numarat pe toti cei ce nu erau vaccinati i-a separat de ceilalti i le-a spus ,, voi aveti covid ,, .Fara test , cred ca dupa miros ,stiti caiinii aia de la aeroport !!